Άντριου Γουάιλς, μαθηματικός: βραβεύτηκε για την απόδειξη του τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά

by Times Newsroom
Ο Άντριου Γουάιλς (Andrew John Wiles, 11 Απριλίου 1953) είναι Άγγλος μαθηματικός. Ασχολείται με τη θεωρία αριθμών και εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η επίλυση ενός εκ των διασημότερων προβλημάτων των μαθηματικών. Πρόκειται για την απόδειξη του Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά, το οποίο απασχόλησε την μαθηματική κοινότητα για πάνω από 3 αιώνες.
Για την απόδειξη του Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά έλαβε τα εξής βραβεία και τιμητικές διακρίσεις
 
  • το 1997 κέρδισε το Βραβείο του Βόλφσκελ (Wolfskehl). Το 1908 είχαν διατεθεί αρχικά ως βραβείο το ποσό των 100.000 Μάρκων (των λεγόμενων ‘χρυσών’) από την τότε Βασιλική Εταιρία των Επιστημών (Königliche Gesellschaft der Wissenschaften) στο Γκέτινγκεν (Göttingen) της Γερμανίας, ειδικά για να αποδειχθεί το Τελευταίο θεώρημα του Φερμά. Μετά τον υπολογισμό του πληθωρισμού και τις νομισματικές μεταρρυθμίσεις η τιμή του βραβείου ήταν περ. 70.000 Γερμανικά Μάρκα.
  • το 1998 τιμήθηκε με Ειδική διάκριση [αφού είχε περάσει το παραδοσιακό όριο ηλικίας των 40 ετών για την απονομή του μεταλλίου Fields, επίσημη ονομασία International Medal for Outstanding Discoveries in Mathematics, που σημαίνει Διεθνές μετάλλιο για εξαιρετικές ανακαλύψεις στα μαθηματικά) από την Διεθνή Μαθηματική Ένωση (International Mathematical Union, IMU) στο Διεθνές Μαθηματικό Συνέδριο (Ιnternational Congress of Mathematics, ICM) που διοργανώθηκε στο Βερολίνο],
  • 1999 Βραβείο του Ινστιτούτου Μαθηματικών Κλέυ Clay Mathematics Institute για την προώθηση των μαθηματικών (CMI), που εδρεύει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ήταν ο πρώτος, που τιμήθηκε με αυτήν την διάκριση.
  • 2005 Βραβείο Σώ (Shaw Prize) στην κατηγορία “Μαθηματικές επιστήμες”
  • 2016 Βραβείο Άμπελ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή