Έλερι Κλαρκ

by Times Newsroom
Ο Έλερι Κλαρκ (Ellery Harding Clark, 13 Μαρτίου 1874 – 17 Φεβρουαρίου 1949) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, αθλητής και ολυμπιονίκης το 1896.
 
Γεννήθηκε στο Ανατολικό Ρόξμπουρι της Μασαχουσέτης και το 1896 ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Λόγω των υψηλών βαθμών του του δόθηκε άδεια από τη σχολή να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας σε αντίθεση με τον συμμαθητή του Τζέιμς Κόνολι που αρνήθηκαν να του δώσουν.
 
Στους αγώνες της Αθήνας κέρδισε 2 χρυσά μετάλλια. Στο άλμα εις μήκος ο Κλαρκ κατάφερε στην τρίτη προσπάθεια να πάρει το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 6.35 μ. με δεύτερο τον Κόνολι και τρίτο τον Γκάρετ. Κατά τα άλματα του φορούσε καπέλο που οι κριτές του ζήτησαν να το βγάλει , λέγοντας ότι αυτό ήταν μια πρακτική των επαγγελματιών αθλητών που απαγορεύονταν η συμμετοχή τους στους αγώνες. Στο άλμα εις ύψος ήταν επίσης χρυσός ολυμπιονίκης με άλμα 6.35 με δεύτερο και τρίτο πάλι τους Αμερικανούς Κόνολι και Γκάρετ. Πήρε μέρος και στην σφαιροβολία μαζί με άλλους 6 αθλητές η επίδοση του δεν καταμετρήθηκε , ήταν ανάμεσα στους τρεις τελευταίους.
 
Στις ΗΠΑ συμμετείχε σε πολλούς αγώνες χωρίς ποτέ να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο σε εθνικό πρωτάθλημα παρόλο που από το 1893 εως το 1912 θεωρούνταν από τους κορυφαίους Αμερικανούς αθλητές. Πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις χωρίς να καταφέρει να διακριθεί. Συνέχισε τον αθλητισμό μέχρι τα 56 του χρόνια.
 
Στην επαγγελματική του ζωή έκανε πολλά επαγγέλματα από οδηγός λεωφορείου, δικηγόρος κ.α.. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος της Βοστόνης ενώ διέπρεψε και ως συγγραφέας γράφοντας 19 βιβλία που το ένα έγινε και κινηματογραφική ταινία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή