Έμα της Νορμανδίας, βασίλισσα της Αγγλίας

by Times Newsroom
Η Έμμα της Νορμανδίας (Emma of Normandy, 985 – 6 Μαρτίου 1052) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Ήταν κόρη του Ριχάρδου Α΄ του ισχυρού, δούκα της Νορμανδίας από την δεύτερη σύζυγό του, Γκουνόρα της Νορμανδίας, και έγινε δύο φορές βασίλισσα της Αγγλίας, μετά από δύο διαδοχικούς γάμους με τους βασιλείς Έθελρεντ τον πρεσβύτερο και Κανούτο τον μέγα. Δυο από τους γιους της και δυο από τους θετούς γιους της, ένας από κάθε σύζυγο, έγιναν επίσης βασιλείς της Αγγλίας.
Με την εισβολή των Δανών στην Αγγλία το 1013, οι γιοί της Έμμας από τον πρώτο της γάμο με τον Έθελρεντ τον πρεσβύτερο (Εδουάρδος ο εξομολογητής και Άλφρεντ Έθελινγκ) εξορίστηκαν στην Νορμανδία. Ο βασιλιάς Κνούτος, μετά τους διαδοχικούς θανάτους μέσα σε ένα χρόνο του Έθελρεντ του πρεσβύτερου και του μεγάλου του γιου, Εδμόνδου Β΄ του σιδερόπλευρου, την παντρεύτηκε. Ο γιος τους, Αρθακανούτος, ορίστηκε από τον πατέρα του κληρονόμος του Δανέζικου βασιλείου των Βρετανικών νησιών. Ο Κνούτος παντρεύτηκε την Έμμα κυρίως για λόγους στρατηγικής, επειδή ήθελε να εξασφαλίσει την συμμαχία με τους επικινδύνους Νορμανδούς και το Γαλλικό στέμμα στο οποίο ήταν υποτελείς. Δεν ήθελε να ανοίξει νέο μέτωπο πολέμου στα νότια του βασιλείου του, αφού οι πολλές διαμάχες Γάλλων ευγενών θα δημιουργούσαν ισχυρούς κινδύνους στο βασίλειό του.
 
Μετά το θάνατο του Κνούτου, τα δύο αδέλφια (Εδουάρδος ο εξομολογητής και Αλφρέδος Έθελινγκ) επέστρεψαν στην Αγγλία από την εξορία το 1036 στο πλευρό της μητέρας τους Έμμας και του ετεροθαλούς αδελφού τους, Αρθακανούτου, που βρισκόταν εκείνη την εποχή σε πόλεμο στη Δανία. Τότε ο γιος του Κανούτου από τον πρώτο του γάμο, ο Χάρολντ o λαγοπόδαρος, βρήκε την ευκαιρία να σφετεριστεί τον θρόνο. Ο Αλφρέδος Έθελινγκ συνελήφθη, τραυματίστηκε και πέθανε από τα τραύματά του, ενώ ο μεγάλος αδελφός του, Εδουάρδος ο εξομολογητής, κατάφερε να δραπετεύσει ξανά στην Νορμανδία. Η μητέρα τους Έμμα δραπέτευσε στην Φλάνδρα.
 
Μετά τον πρόωρο θάνατο του Χάρολντ, ο Αρθακανούτος συμφιλιώθηκε μαζί τους, κάλεσε στην αυλή του την μητέρα και τον ετεροθαλή αδελφό του και όρισε τον Εδουάρδο διάδοχό του, στην περίπτωση που πέθαινε πρόωρα χωρίς παιδιά, όπως και έγινε. Η Έμμα, αντίθετα, δεν υποστήριξε τον γιο της, Εδουάρδο τον εξομολογητή, στην προσπάθεια του να κερδίσει το Αγγλικό στέμμα, γιατί δεν είχε καμιά αγάπη στα παιδιά από τον πρώτο της γάμο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή