Αιμίλιος Ξανθόπουλος

by Times Newsroom
Share this
Ο Αιμίλιος Ξανθόπουλος (1899 – 23 Φεβρουαρίου 1943) ήταν δήμαρχος της Κατερίνης από το 1933 μέχρι το 1937. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του δημάρχου ο Πλάτων Ρωσσέτος.
 
Στη δεκαετία του 1930 μαζί με τον πρωτεργάτη της δημοσιογραφίας στην Πιερία, Σάββα Κανταρτζή, εξέδωσε την πρώτη εφημερίδα στην Πιερία.
 
Εκτελέστηκε, σε αντίποινα για το θάνατο 2 Γερμανών στρατιωτών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1943, μαζί με άλλους 39 πατριώτες, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης. Άνδρες της Εθνικής Αντίστασης είχαν συλλάβει και εκτελέσει 2 Γερμανούς στα λατομεία χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο. Τα λατομεία είχαν επιταχθεί για λογαριασμό των Ναζί. Σε αντίποινα, οι Γερμανοί συνέλαβαν 34 κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και 5 από το Λιβάδι και μαζί με το δήμαρχο Κατερίνης τους εκτέλεσαν ομαδικά, λίγο έξω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η μητέρα του, Σοφία, απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών στην Αθήνα (όπου ζούσε με τον μικρότερο αδερφό του, Τάσο, τυπογράφο) τον Απρίλιο του 1977.
 
Η Κατερίνη τίμησε τη μνήμη του Ξανθόπουλου, με προτομή που στήθηκε στα Ευαγγελικά. Κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο στον τόπο της εκτέλεσης.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή