Αλβέρτος Α’, βασιλιάς του Βελγίου

by Times Newsroom
Αλβέρτος Α’ του Βελγίου (Albert I van België, 8 Απριλίου 1875 – 17 Φεβρουαρίου 1934) βασιλιάς των Βέλγων (1909 – 1934) 2ος γιος και 5ο παιδί του Φιλίππου κόμητος της Φλάνδρας (τρίτου γιου του βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδου Α’) και της πριγκίπισσας Μαρίας των Χοεντζόλλερν. Αν και τέταρτος αρχικά σε σειρά διαδοχής στον Βελγικό θρόνο λόγω των πρόωρων θανάτων του ξαδέλφου του και του μεγαλύτερου αδελφού του Βαλδουίνου διαδέχθηκε ο ίδιος τον θείο του βασιλιά Λεοπόλδο Β’. Αμέσως ταξίδευσε στο Βελγικό Κονγκό που είχε προσαρτηθεί στο βασίλειο του Βελγίου από το 1908, βρήκε τους γηγενείς κατοίκους σε άθλια κατάσταση λόγω των φρικαλεοτήτων του θείου του. Επιστρέφοντας στο Βέλγιο κήρυξε μια σειρά από μέτρα για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού και τον εκσυγχρονισμό της Αφρικανικής χώρας.
Ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου που πήρε όρκο στη Δανική γλώσσα σε αντίθεση με τους προηγούμενους βασιλείς του Βελγίου που ορκίζονταν στα Γαλλικά. Ήταν μαζί με την σύζυγο του εξαιρετικά δημοφιλείς στον Βελγικό λαό σε αντίθεση με τον σκληρό και μισητό θείο του Λεοπόλδο Β’ Ήταν βαθιά θρησκευόμενος χριστιανός Καθολικός, έδειξε έντονο ενδιαφέρον στη θρησκεία προσπαθώντας να τηρήσει τέλεια τους χριστιανικούς κανόνες. Σε αντίθεση με τον Γερμανόφιλο θείο του βασιλιά Λεοπόλδο Β’ ο Αλβέρτος αντιπαθούσε τους Γερμανούς, γι’αυτό αποφάσισε να τηρήσει ουδετερότητα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκβιασμός του Κάιζερ των Γερμανών να περάσουν τα στρατεύματα του μέσα από το έδαφος του Βελγίου τον ανάγκασαν να προσχωρήσει στην ΑΝΤΑΝΤ μετά από συνεννοήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Βελγικός στρατός πολέμησε στη μάχη του Μάρνη (6 – 9 Σεπτεμβρίου/1914), ο ίδιος ο βασιλιάς Αλβέρτος μπροστάρης στη μάχη ήταν επικεφαλής του Βελγικού στρατού. Στις μάχες συμμετείχε η σύζυγος του Λουίζα ως νοσοκόμα και ο 14χρονος γιος του Λεοπόλδος.
Ο Αλβέρτος έβλεπε την ατυχή κατάληξη του πολέμου και προσπαθούσε να πετύχει διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αγγλία και τη Γερμανία για την σύναψη ειρήνης. Βλέποντας την αποτυχία των προσπαθειών του προσπάθησε μονομερώς να πετύχει συμφωνία ειρήνης μόνο με τη Γερμανία, ο Κάιζερ αρνήθηκε γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει το Βέλγιο ως μέσο πίεσης στην Αγγλία. Το Βέλγιο υπέφερε σημαντικά από τον πόλεμο. Μετά την λήξη του ο Αλβέρτος επέστρεψε θριαμβευτικά με την οικογένεια του στις Βρυξέλλες. Ο Αλβέρτος προέβη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως την καθιέρωση Συντάγματος και της καθολικής ψηφοφορίας. Στη διάσκεψη των Παρισίων προσπάθησε να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Βελγίου ζητώντας πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία. Προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της Συνόδου να σταθούν επιεικείς στους ηττημένους, να μην εκθρονίσουν τους ηττημένους μονάρχες. Προειδοποίησε ότι μια σκληρή τιμωρία μπορεί να δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα στο μέλλον συσπειρώνοντας τις αντιδραστικές δυνάμεις στη Γερμανία. Δεν εισακούστηκε και οι ανησυχίες του επαληθεύτηκαν αργότερα με την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία και την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεινός ορειβάτης σκοτώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1934 σε ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης. Αργότερα υπήρξαν και άλλες εκδοχές σχετικά με τον περίεργο θάνατο του όπως ακόμη και η δολοφονία του αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε.
Παντρεύτηκε στο Μόναχο στις 2 Οκτωβρίου/1900 την δούκισσα Ελισσάβετ Γαβριέλλα Βαλερία Μαρία της Βαυαρίας (1876 – 1965) μια πριγκίπισσα του Οίκου των Βιττελσμπάχ κόρη του δούκα της Βαυαρίας Καρόλου Θεοδώρου. Σύμφωνα με την αλληλογραφία της εποχής το ζεύγος ήταν συνδεδεμένο με βαθιά αγάπη, εκτίμηση και αλληλοβοήθεια σε πλήρη αντίθεση με την άστατη ζωή του προκατόχου θείου του. Είχαν μεγάλη αγάπη στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, απέκτησαν τρία παιδιά :
  • Λεοπόλδος Γ’ του Βελγίου (1901 – 1983)
  • Κάρολος Θεόδωρος, κόμης της Φλάνδρας (1903 – 1983)
  • Μαρία Ιωσηφίνα (1906 – 2001)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή