Αμπντούλ Αζίζ, Οθωμανός σουλτάνος

by Times Newsroom
O Αμπντούλ Αζίζ (Abdülaziz, Κωνσταντινούπολη, 8 Φεβρουαρίου 1830 – παλάτι Τσιραγκάν, 4 Ιουνίου 1876) ήταν ο 32ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τους χρόνους 1861 – 1876.
 
Ο Αμπντούλ Αζίζ γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1830 στο παλάτι Τοπ Καπί, ήταν γιος του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ και της Περτεβνιχάλ Σουλτάν. Διαδέχθηκε τον αδερφό του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ όταν πέθανε, το 1861. Μόλις έγινε σουλτάνος διοργάνωσε τη δημόσια εκπαίδευση πάνω στο γαλλικό μοντέλο και το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το 1867 έγινε ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που επισκέφθηκε τη Δυτική Ευρώπη. Ο Αμπντούλ Αζίζ εκσυγχρόνισε το Οθωμανικό ναυτικό κάνοντάς το, το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Επίσης ίδρυσε το αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης και ίδρυσε το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο της Κωνσταντινούπολης. Είχε σημαντικές σχέσεις με τη Βασίλισσα Βικτωρία και τον Ναπολέωντα Γ΄. Προσπάθησε να συνάψει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά δεν τα κατάφερε.
Η κατασπάληση του δημοσίου χρήματος εξαιτίας των πολυτελών δαπανών του στα νέα ανάκτορα και το αυξανόμενο χρέος δημιούργησαν συνολική δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα στις 30 Μαΐου του 1876 να τον καθαιρέσουν. Λίγες μέρες μετά στις 4 Ιουνίου πιθανόν αυτοκτόνησε. Τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Μουράτ Ε΄.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή