Αντίοχος Δ. Καντιμήρης, Μολδαβός λόγιος και διπλωμάτης

by Times Newsroom
Ο Δούκας Αντίοχος Καντιμήρης (Антиох Дмитриевич Кантемир, 21 Σεπτεμβρίου 1708 – 11 Απριλίου 1744) ήταν Μολδαβός διπλωμάτης, λόγιος, συγγραφέας, φιλόσοφος και υπερασπιστής του διαφωτισμού, και ποιητής του 18ου αιώνα.
Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1708 στην Κωνσταντινούπολη. Πατέρας του ήταν ο οσποδάρος της Μολδαβίας Δημήτριος Καντιμήρης. Έλαβε σημαντική μόρφωση και ήξερε πολύ καλά Ελληνικά, Ιλλυρικά, Ισπανικά και Αγγλικά. Μιλούσε επίσης άπταιστα Ρωσικά, Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Διδάχτηκε πολιτική τέχνη, φιλοσοφία, μαθηματικά, ιστορία και ποιητική. Τιμήθηκε από την Ρωσία με διάφορους τίτλους και αξιώματα. Υπηρέτησε από το 1732 και μετά ως πρέσβης της Ρωσίας στην Αγγλία και από το 1738 ως το 1744 στην Γαλλία, όπου και απεβίωσε στις 11 Απριλίου. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής θεωρίας του φυσικού δικαίου, διέδωσε τις ιδέες του διαφωτισμού, και τέθηκε κατά της εκκλησίας και του κλήρου. Συνδέθηκε φιλικά με διανοούμενους και ποιητές της εποχής του, τον Μοντεσκιέ, Βολταίρο, Wassili Trediakowski, και υποστήριξε την συλλαβική ποίηση. Παρόλο που οι σχέσεις του αυτές έγιναν αφορμή από το 1740 και μετά σταδιακά να χάσει την υποστήριξη της Ρωσικής Κυβέρνησης, συνέχισε να υπηρετεί ως Πρέσβης σε σημαντικές θέσεις και πρωτεύουσες Ευρωπαϊκών κρατών κατά την διάρκεια του πολέμου της Αυστριακής διαδοχής, λόγω της διπλωματικής του ευφυίας και της επιρροής που είχε αποκτήσει. Έγραψε πολλά και διάφορα συγγράμματα στην Ρωσική γλώσσα, Συμφωνία των Ψαλμών, ποιήματα, εγχειρίδιο αναλυτικής τέχνης, περί προσωδίας θεωρίας, αναφορά προς Ελισάβετ Αυτοκρατόρισσα Ρωσίας, και άλλα. Ο βίος του τυπώθηκε στο Λονδίνο το 1750.
Ο Καντιμήρης θεωρείται πρωτοπόρος και ιδρυτής της κλασσικής ρώσικης φιλοσοφίας. Αναπτύχθηκε ως συγγραφέας το 1725 μεταφράζοντας διάφορα έργα, και συνέχισε γράφοντας πολλά επιγράμματα πολιτικού περιεχομένου και σάτιρες (1729-1731), με τα οποία υποστήριξε τους πολιτικούς νεωτερισμούς του Πέτρου Α’ της Ρωσίας. Στα χρόνια της υπηρεσίας του ως πρέσβης συνέχισε το συγγραφικό του έργο, ενώ μετέφρασε έργα του Οράτιου και του Ανακρέοντα. Το 1730 μετέφρασε το δοκίμιο του Γάλλου φυσικού Bernard le Bovier de Fontenelle «Διάλογος περί του πλήθους των Συμπάντων», ενώ το 1742 έγραψε δικά του σχόλια πάνω στο ίδιο έργο. Η μετάφραση του έργου του κατασχέθηκε το 1756 από την Ιερά Σύνοδο. Πολλά από τα συγγράμματά του συμπεριλήφθηκαν στην συλλογή «Περί Φύσεως και Ανθρώπου», της πρώτης συλλογής ρωσικών φιλοσοφικών εννοιών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή