Ατομική έκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Ρόκου

by Times Newsroom

8 Δεκεμβρίου 2016 – 7 Ιανουαρίου 2017

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου την ατομική έκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Ρόκου με τίτλο: “Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο – ψυχρής έκθλιψης.‘’

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει για τη δουλειά του: «Γεγονός είναι ότι εξακολουθώ, πάντα λεύτερος, σαν πολεμικός ανταποκριτής ή σαν λαϊκός μάστορας, να καταγράφω, με τον τρόπο μου, όλα όσα μονάχα με τους χτύπους της καρδιάς μεταδίδονται και αποθηκεύονται με την ευχή της μη επανάληψης . Φυσικά δεν είμαι και ο μόνος. Αλλά ποια ελληνική εξουσία νοιάστηκε για το μοναδικό κεφάλαιο που είναι ο δημιουργός της ντόπιας τέχνης και ο πολιτισμός ;»

Ο Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου σχολιάζει για τη γλυπτική του Κυριάκου Ρόκου: «Αν κάποιος προσπαθήσει να επεξηγήσει τα έργα του Ρόκου, χάνει αυτόματα την αρετή της αποκαλυπτικότητας τους. Η όραση δεν ζητά ορισμούς αλλά α-περιορισμούς, γιατί έτσι μόνο αξιώνεται να εισχωρήσει στο βάθος της μαγικής εικόνας που λέγεται «απτή πραγματικότητα».

Η γλυπτική του Ρόκου μορφοποιεί ένα πλούσιο ονειρικό υλικό που μας περιδινίζει σ’ έναν κόσμο συνειρμών, μετασχηματισμών και αναπλάσεων στα όρια του ψυχικού αυτοματισμού.

Μέσα στα τόσα υλικά που με άνεση και μαστοριά κατεργάζεται, διακρίνει κανείς να επανέρχονται σε πλήθος παραλλαγών κάποιες έμμονες ιδέες που με ευρηματικό τρόπο και ετερόκλητες κλίμακες αρθρώνουν τους συχνά σαρκαστικούς συμβολισμούς του: η βίδα, το δάχτυλο, το φερμουάρ, το περιστέρι, ο καθρέπτης. Τα απίστευτα εκμαγεία χεριών και η χαρμολύπη του αέναου περάσματος απ’ το ένα πρόσωπο στο άλλο. Τα προσωπεία και τα σύμβολα απ’ το βεστιάριο της ανθρώπινης δόξας, η οδυνηρή γειτνίαση του βάθρου με το βάραθρο.

Λίγο να εσωτερικοποιήσουμε την όρασή μας θα τον αναγνωρίσουμε ατόφιο μέσα στις εικόνες του. Τραχύς και τρυφερός, αναχωρητής και ερωτικός, νήπιος μαζί και ώριμος στέκει εκστατικός μπροστά στο θαύμα της ζωής και την παλίντροπη αρμονία του κόσμου. »

Με αφορμή την έκθεση του Κυριάκου Ρόκου, στις 21 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός Τέχνης, Κώστας ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ, θα συνομιλήσει με τον Κυριάκο ΡΟΚΟ, μέσα απ’ την σειρά των έργων του, «της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ» και την ανάγκη να περιγράφει με γραπτές λέξεις, όσα δεν μπορούν να ειπωθούν, σκαλίζοντας ένα βράχο η πηγαίνοντας με τα νερά ενός ευκάλυπτου. Ακόμα και με το πλάσιμο του πηλού η με την απόλυτη ελευθερία να περιπλανιέσαι στο άσπρο χαρτί, αφήνοντας ίχνη από ανοξείδωτα ταξίδια. Συμμετέχουν διαβάζοντας ιστορίες του γλύπτη η ηθοποιός και καθηγήτρια ορθοφωνίας Αντέλα ΜΕΡΜΗΓΚΑ και ο ηθοποιός Γιώργος ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ. Τραγουδάει η Μαρίνα ΔΑΚΑΝΑΛΗ.

Ο Κυριάκος Ρόκος είναι γλύπτης – ομότιμος καθηγητής της σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι της Αθήνας, όπου οργάνωσε και το πρώτο εργαστήριο ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ Κατάγεται από το Μέτσοβο και γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Μάη του 1945. Σπούδασε με υποτροφία τού Ι.Κ.Υ, γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιάννη ΠΑΠΠΑ. Συνέχισε στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (κληροδότημα Ουρανίας Κωνσταντινίδη με εξεταστές τους Γλύπτες – Ακαδημαϊκούς Αντώνη ΣΩΧΟ και Μιχάλη ΤΟΜΠΡΟ) όπου δούλεψε κοντά στον γλύπτη Κώστα ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟ και στην Ecole des Beaux Art στο εργαστήριο του CESAR.

Από το 1972 μέχρι το 2016 έχει κάνει 37 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις .

Συμμετέχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής εξωτερικού χώρου. Έχει φιλοτεχνήσει μετάλλια και τιμητικές πλακέτες.

Έχει πάρει βραβεία και διακρίσεις για το έργο του .

Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου ΚΟΥΝ, το Εθνικό Θέατρο και το Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.

Έργα του υπάρχουν σε Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές συλλογές και εξωτερικούς χώρους.

Από το 1975 κείμενα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά .

Έχουν εκδοθεί τα βιβλία:

“ΣΧΕΔΙΑ‘’ (1972),

«ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ 1967-1975» ( 1978 ),

«ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΣΤΥΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ» (ΑPIVITA,1994),

«ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ » (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996)

«ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ» (2002),

«31 ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ 1 ΓΛΥΠΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΠΟΙΗΤΗ» (2005),

«Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΕΝΜΠΟΡΝ» (Εκδόσεις Καστανιώτη 2008),

«ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» (Εκδόσεις Ιδρύματος Κατσάρη 2008 ),

«ΑΠ’ ΤΑ ΣΚΕΨΟΧΩΡΑΦΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ» (Εκδοση Νομαρχίας Πειραιά 2009).

Στο διάστημα 1981-1983 δίδαξε Ελεύθερο Σχέδιο, στη σχολή Βακαλό. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, 19.30

Διάρκεια: 8 Δεκεμβρίου 2016 – 7 Ιανουαρίου 2017

Μελιστάλαχτη συμμετοχή ΑPIVITA

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή