Βαλεντίν Βάιγκελ, θεολόγος, φιλόσοφος και μυστικιστής συγγραφέας: προπομπός της μεταγενέστερης γερμανικής θεοσοφίας

by Times Newsroom
Ο Βαλεντίν Βάιγκελ (Valentin Weigel, Χέιν, 7 Αυγούστου 1533 – Τσοπάου, 10 Ιουνίου 1588) ήταν Γερμανός θεολόγος, φιλόσοφος και μυστικιστής συγγραφέας, από τη Σαξονία, σημαντικός προπομπός της μεταγενέστερης γερμανικής θεοσοφίας. Γεννήθηκε στο Χέιν, κοντά στη Δρέσδη, σε καθολική οικογένεια. Σπούδασε στο Μάισεν, τη Λειψία και τη Βυτεμβέργη. Το 1567 έγινε Λουθηρανός πάστορας στο Τσοπάου, κοντά στο Κέμνιτς. Εκεί, έζησε ήσυχη ζωή, ασχολούμενος με το συγγραφικό του έργο, γεγονός που υπήρξε και καθοριστικό για την αναγνώρισή του, καθώς δεν έζησε τον περιπετειώδη βίο του προγενέστερού του Παράκελσου, ούτε την ανήσυχη ζωή του μεταγενέστερου Γιάκομπ Μπέμε.
 
Εν γένει ο Βάιγκελ κράτησε τις ιδέες του μυστικές, κοινωνώντας τις μόνο σε προσωπικούς του φίλους (σε αντίθεση με τον Γιάκομπ Μπέμε). Ήταν γνωστός για την πίστη του ότι η Παρθένος Μαρία ήταν επίσης αποτέλεσμα άμωμης σύλληψης, δηλαδή αναμάρτητη, προκειμένου να δεχθεί τον θεό στη σάρκα της.
 
Άφησε περίπου 6.000 σελίδες έντυπου ή χειρόγραφου υλικού. Οι ιδέες του για την ανθρώπινη φύση δημοσιεύθηκαν σταδιακά και μετά θάνατον. Ο Γιόχαν Αρντ, ο Γκότφριντ Άρνολντ και ο Λάιμπνιτς βοήθησαν να διαδοθούν οι ιδέες του.
 
Ο μυστικισμός του σημαδεύτηκε από τις επιδράσεις του Γιοχάνες Τάουλερ και τα δόγματα του Παράκελσου. Ήταν επίσης οπαδός του Σεμπάστιαν Φρανκ και του Κάσπαρ Σβένκφελντ. Όπως και οι δύο τελευταίοι, τόνισε την εσωτερική ζωή. Υποστήριξε την ύπαρξη μίας «πνευματικής εκκλησίας», στην οποία μπορεί να γνωρίζει κανείς τον Χριστό χωρίς βιβλία ή γραφές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή