Βασίλι Μπικόφ: Λευκορώσος συγγραφέας καθώς και κοινωνικός ακτιβιστής

by Times Newsroom
Ο Βασίλι Μπικόφ (19 Ιουνίου 1924 – 22 Ιουνίου 2003) ήταν ένας διακεκριμένος Λευκορώσος συγγραφέας καθώς και κοινωνικός ακτιβιστής. Κυριότερο θέμα της συγγραφής του αποτέλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η τραυματική επίδραση του στους ανθρώπους. Ο Βασίλι Μπικόφ γεννήθηκε σε ένα χωριό της Λευκορωσίας, το Μπίτσκι, από φτωχή οικογένεια. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Μπύτσκι, ενώ το 1942 εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στο δεύτερο και τρίτο ουκρανικό μέτωπο, στις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά εις διπλούν. Επίσης, έχει λάβει το βραβείο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, το 1984.
 
Το συγγραφικό του έργο ξεκίνησε το 1947, ενώ το 1951 επισήμως. Η θεματολογία του βασίζεται σε ιστορίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τους στρατιώτες/ανθρώπους. Αρχικά, ο ασυμβίβαστος τρόπος συγγραφής του, κατηγορήθηκε από τους Σοβιετικούς ότι αμαυρώνει το σύστημά τους, έπειτα, το 1974, βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο από την ΕΣΣΔ, για το βιβλίο του Ζώντας μέχρι την αυγή. Το 1980 βραβεύτηκε ως ο Εθνικός Συγγραφέας της Λευκορωσίας και, τέλος, το 1983 βραβεύτηκε με το Βραβείο Λένιν, για το έργο του “Το Σημάδι του Προβλήματος”.
 
Τέλος, τη δεκαετία του 90 μετανάστευε, μεταξύ άλλων, στη Γερμανία, τη Φινλανδία και στην Τσεχία, και το 2003, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, πέθανε από καρκίνο στο στομάχι στις 22 Ιουνίου, σε ηλικία 79 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή