Γιάννης Δαλιανίδης: Από τους πιο εμπορικούς σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου

by Times Newsroom

Ο Γιάννης Δαλιανίδης (31 Δεκεμβρίου 1923 – 16 Οκτωβρίου 2010) ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τους πιο εμπορικούς του Ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο». Την σκηνοθετική σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι».

Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ με την ταινία «Ο Κατήφορος». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η φήμη του Δαλιανίδη εκτινάχτηκε. Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως musical, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα. Συνολικά έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει και το σενάριο. Από την δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές, οι περισσότερες απ’ τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Απεβίωσε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 σε ηλικία 87 ετών. Ο Δαλιανίδης υπήρξε δηλωμένος άθεος και βαθιά αριστερός. Στήριξε την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Φιλμογραφία

  1. Η μουσίτσα (1959)
  2. Λαός και Κολωνάκι (1959)
  3. Ένας βλάκας και μισός (1959)
  4. Χριστίνα (1960)
  5. Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
  6. Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
  7. Ο σκληρός άντρας (1961)
  8. Ο Κατήφορος (1961)
  9. Ζητείται ψεύτης (1961)
  10. Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
  11. Ο ατσίδας (1962)
  12. Νόμος 4000 (1962)
  13. Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)
  14. Η κυρία του κυρίου (1962)
  15. Χωρίς ταυτότητα (1963)
  16. Ένα κορίτσι για δύο (1963)
  17. Ίλιγγος (1963)
  18. Η ψεύτρα (1963)
  19. Οι κληρονόμοι (1964)
  20. Κάτι να καίει (1964)
  21. Η χαρτοπαίχτρα (1964)
  22. Εγωισμός (1964)
  23. Τέντυ μπόι αγάπη μου (1965)
  24. Κορίτσια για φίλημα (1965)
  25. Ιστορία μιας ζωής (1965)
  26. Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο (1965)
  27. Ραντεβού στον αέρα (1966)
  28. Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)
  29. Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966)
  30. Στεφανία (1966)
  31. Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
  32. Νύχτα γάμου (1967)
  33. Γαμπρός απ’ το Λονδίνο (1967)
  34. Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)

35. Όλγα αγάπη μου (1968)
36. Ο ψεύτης (1968)
37. Ο Μικές παντρεύεται (1968)
38. Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
39. Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
40. Γοργόνες και μάγκες (1968)
41. Το ανθρωπάκι (1969)
42. Όταν η πόλη πεθαίνει (1969)
43. Ο γόης (1969)
44. Ξύπνα Βασίλη (1969)
45. Η Παριζιάνα (1969)
46. Γυμνοί στο δρόμο (1969)
47. Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)
48. Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
49. Ο κατεργάρης (1971)
50. Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
51. Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
52. Μαριχουάνα στοπ (1971)
53. Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)
54. Ο εχθρός του λαού (1972)
55. Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
56. Η Μαρία της σιωπής (1972)
57. Έικοσι γυναίκες κι εγώ (1973)
58. Στον αστερισμό της παρθένου (1973)
59. Αγάπη μου Ουά-Ουά (1974)
60. Οι εραστές του ονείρου (1974)
61. Ένα τάνκς στο κρεβάτι μου (1975)
62. O τρομοκράτης (1975)
63. Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977)
64. Τα τσακάλια (1981)
65. Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) (1982)
66. Η στροφή (1982)
67. Καμικάζι αγάπη μου (1983)
68. Οι επικίνδυνοι (1983)
69. Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ (1984)
70. Όταν οι ρόδες χορεύουν (1984)
71. Περάστε φιλήστε τελειώσατε (1986)
72. Ισόβια (1988)

Τηλεοπτικές σειρές

Βιντεοταινίες

  • Φουτ μπωλ, 1985
  • Ένα τρελό τρελό μούτρο, 1986
  • Αρέσω και κυκλοφορώ, 1986
  • Ο μαφιόζος, 1986
  • Πάρτυ για τρεις, 1986
  • Μπανάνες, 1987
  • Ο κουρδιστός εραστής, 1987
  • Χαμένοι στο Μανχάτταν, 1987
  • Οι συνένοχοι, 1988
  • Πως τη λεν τη βαζελίνη τούρκικα, 1988
  • Επικίνδυνος έρωτας : Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Απρίλη, 1989
  • Μάρθα, 1989
  • Παγίδες 1: Ένοχο χτες, 1989
  • Παγίδες 2: Επικίνδυνο αύριο, 1989

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή