Γιαντβίγκα της Πολωνίας

by Times Newsroom
Η Γιαντβίγκα (Hedvig lengyel királynő, Βούδα, 18 Φεβρουαρίου 1374 – Κρακοβία, 17 Ιουλίου 1399), γνωστή και ως Χέντβιχ΄, ήταν η πρώτη γυναίκα μονάρχης του βασιλείου της Πολωνίας, από το 1384 έως το θάνατό της. Ήταν η νεότερη κόρη του Λουδοβίκου Α΄, βασιλιά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, και της Ελισάβετ της Βοσνίας. Ήταν μέλος του οίκου των Καπέτων-Ανζού, αλλά είχε στενότερη συγγένεια με την δυναστεία των Πιαστ της Πολωνίας μέσω των προγόνων της. Αγιοποιήθηκε το 1997, από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, και εορτάζει στις 28 Φεβρουαρίου.
Η ακριβής ημερομηνία γέννησης της Γιαντβίγκα δεν είναι γνωστή. Το 1375 κανονίστηκε ο γάμος με τον Γουιλιέλμο των Αψβούργων και έζησε στην Αυστρία από το 1378 μέχρι το 1380. Μετά το θάνατο της γηραιότερης αδελφής της, το 1379, η Εδβίγη και ο Γουλιέλμος θεωρήθηκαν οι διάδοχοι του θρόνου της Ουγγαρίας, ενώ η Μαρία και ο αρραβωνιαστικός της, Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου, του θρόνου της Πολωνίας. Όμως, ο βασιλιάς Λουδοβίκος πέθανε το 1382 και έτσι η Μαρία στέφθηκε μετά από αίτημα της μητέρας της, βασίλισσα της Ουγγαρίας. Ο Σιγισμούνδος προσπάθησε να προσαρτήσει την Πολωνία, αλλά οι Πολωνοί ευγενείς ανακοίνωσαν ότι θα υπάκουαν την κόρη του Λουδοβίκου που θα έμενε στην Πολωνία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πρότεινε η Εδβίγη να γίνει βασίλισσα της Πολωνίας, αλλά δεν την έστειλε να στεφθεί στην Κρακοβία, μέχρι που την έπεισαν οι ευγενείς της Ελάσσονας Πολωνίας.
 
Η Εδβίγη στέφθηκε βασιλιάς στην Κρακοβία τις 16 Οκτωβρίου 1384. Ο τίτλος της είτε ήταν αποτέλεσμα να εμποδίσει τον μελλοντικό της σύζυγο να λάβει τον ίδιο τίτλο, ή απλά για να δείξει ότι ήταν η βασίλισσα. Οι σύμβουλοί της, μετά από τη συναίνεση της μητέρας της, άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με τον Γιογκάιλα, Μέγα Δούκα της Λιθουανίας, ο οποίος ήταν πάνω από 30 χρόνια γηραιότερος και παγανιστής, σχετικά με τον γάμο του με τη Γιαντβίγκα. Ο Γιογκάιλα υπέγραψε την Ένωση του Κρέβο, υποσχόμενος να προσχωρήσει τον Ρωμαιοκαθολικισμό, και να προωθήσει τον εκχριστιανισμό των υποτελών του. Ο Γουλιέλμος έσπευσε στη Κρακοβία ώστε να ολοκληρώσει τον προκαθορισμένο γάμο του με την Γιαντβίγκα, αλλά οι Πολωνοί ευγενείς τον έδιωξαν στα τέλη του Αυγούστου του 1385. Ο Γιογκάιλα, ο οποίος βαπτίστηκε Λαδίσλαος, νυμφεύθηκε την τότε δωδεκάχρονη Γιαντβίγκα τις 15 Φεβρουαρίου 1386. Ο Λαδίσλαος-Γιογκάιλα, στέφθηκε βασιλιάς στις 4 Μαρτίου.
 
Ως συγκυβερνήτης, η Γιαντβίγκα συνεργαζόταν στενά με το σύζυγό τής. Αφότου επαναστατημένοι άρχοντες φυλάκισαν τη μητέρα και την αδελφή της, επιτέθηκε στη Ρουθηνία, η οποία ήταν υπό ουγγρική εξουσία, και έπεισε τους περισσότερους κατοίκους να γίνουν υποτελείς της Πολωνίας χωρίς αντίσταση. Έδρα ως διαπραγματεύτρια ανάμεσα στους συγγενείς του συζύγου της ή ανάμεσα στην Πολωνία και τους Τεύτονες Ιππότες. Μετά το θάνατο της αδελφής της, Μαρίας, το 1395, η Εδβίγη και ο Λαδίσλαος διεκδίκησαν την Ουγγαρία από τον χήρο Σιγισμούνδο, αλλά οι Ούγγροι ευγενείς δεν τους υποστήριξαν.
 
Η Γιατβίγκα πέθανε στις 17 Ιουλίου 1399, ένα περίπου μήνα μετά τη γέννηση της κόρης της Ελισάβετ (η οποία απεβίωσε στις 13 Ιουλίου 1399). Τάφηκε στον καθεδρικό ναό της Κρακοβίας.
 
Η Εδβίγη συμμετείχε σε πολιτιστικές δραστηριότητες και εράνους και ίδρυσε νέα νοσοκομεία, σχολεία και εκκλησίες, ενώ επιδιόρθωσε τα παλιά. Επίσης, επανασύστασε το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1364, ζητώντας από τον Πάπα να ιδρυθεί θεολογική σχολή στην Κρακοβία. Το αίτημά τους εγκρίθηκε τις 11 Ιανουαρίου 1397, αλλά το τμήμα ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο της Εδβίγης, τις 26 Ιουλίου 1400.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή