«Γιατρέ την καραμέλα μου!» – Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

by ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν τον Σεπτέμβριο του 1928 ο Σκωτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη, το πρώτο αντιβιοτικό για το οποίο και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής στην Ιατρική, της εποχής των αντιβιοτικών. Από τότε, λοιμώξεις οι οποίες παλαιότερα ήταν θανατηφόρες, όπως η σύφιλη, η πνευμονία, ή η μηνιγγίτιδα, μπορούν πολύ πιο εύκολα να θεραπευτούν.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος που βρήκε το πρώτο αντιβιοτικό στον κόσμο, ανακάλυψε επίσης από πολύ νωρίς ότι τα βακτήρια ανέπτυσσαν αντοχή στα αντιβιοτικά γι’ αυτό και συνιστούσε προσοχή στη χρήση της πενικιλίνης.

Είναι γεγονός, δυστυχώς, ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, κατέχει τη δραματική πρωτιά στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων (στοιχεία του 2014 από το European Center of Disease Prevention and Control).

Σύμφωνα με μελέτες, οι Έλληνες καταπίνουν τα αντιβιοτικά σαν καραμέλες. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν ο γιατρός δεν χορηγήσει αντιβίωση, πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους βούληση από το φαρμακείο ή αλλάζουν γιατρό. To 75% της κατανάλωσης αντιβιοτικών αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού και, από αυτό το ποσοστό, το 70% λαμβάνεται χωρίς λόγο, αφού πρόκειται για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Την ίδια στιγμή, σε όλο τον κόσμο γεννιέται μια νέα εποχή που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα σημαδευτεί από το τέλος της δράσης των αντιβιοτικών, αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση τους.

*DID: Καθορισμένη Ημερήσια Δόση ανά 1000 κατοίκους ανά ημέρα

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ

 • Τα τελευταία 25 χρόνια KANENA νέο αντιβιοτικό δεν έχει ανακαλυφθεί;
 • Τα αντιβιοτικά και οι εμβολιασμοί έχουν αυξήσει κατά 20 χρόνια το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου;
 • Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο για την αντιμετώπιση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων;
 • 9 στις 10 φορές ένα κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιό, και όχι από βακτήριο;
 • Τα παιδιά είναι πιθανό να νοσήσουν από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη έως και 7 φορές μέσα στο ίδιο έτος;

 

 

ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ;

Η ανάρμοστη και περιττή κατανάλωσή τους δυστυχώς οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, η διασπορά των οποίων ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών λοιμώξεων, ιδίως σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με αποτέλεσμα την παράταση της νοσηλείας τους, την αύξηση της θνητότητας και την αύξηση του κόστους νοσηλείας για τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο μικρόβιο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

 • Χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά μόνο όταν συνταγογραφούνται από πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας.
 • Ποτέ μην απαιτείτε αντιβιοτικά εάν ο γιατρός λέει ότι δεν τα χρειάζεστε.
 • Τηρήστε το χρονοδιάγραμμα. Μην παραλείπετε καμία από τις δόσεις του αντιβιοτικού, τηρείτε αυστηρά τόσο τις ώρες που πρέπει να μεσολαβούν για τη λήψη τους όσο και το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας, ακόμη κι αν τα συμπτώματα δείχνουν να έχουν περάσει. Είναι απαραίτητο η συγκέντρωση του αντιβιοτικού μέσα στον οργανισμό να είναι σταθερή και μέσα στα θεραπευτικά όρια, ώστε να σκοτώσει τα μικρόβια ή να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό τους, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.
 • Αποφύγετε τη φύλαξη εναπομεινάντων αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση.
 • Ποτέ μη χορηγείτε το ίδιο φάρμακο στους οικείους σας με δική σας πρωτοβουλία.
 • Η υγιεινή των χεριών και ο προληπτικός εμβολιασμός είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της νόσησης και της διασποράς λοιμώξεων.

 

Η Margaret Chan, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζει πως η μικροβιακή αντοχή σε μερικά χρόνια είναι πιθανό να γίνει πιο θανατηφόρα από τον καρκίνο, σκοτώνοντας μέχρι και 10 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Αν το πρόβλημα αφεθεί ανεξέλεγκτο, ακόμα και οι πιο απλές οδοντιατρικές πράξεις, χειρουργεία και χημειοθεραπείες, θα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με λοιμώδεις επιπλοκές.

Χωρίς τη συνολική προσπάθεια όλων μας, για μία ακόμα φορά στην ιστορία θα αποτύχουμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη μίας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις που ο κόσμος έχει δει ποτέ.

The following two tabs change content below.
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Τζωρτζίνα Πανοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης και σήμερα εργάζεται σαν γενική γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο στην Πάφο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή