Site icon Times News

Γιόσιπ Μπροζ Τίτο: Ήταν… η Γιουγκοσλαβία!!!

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (κυριλλικό αλφάβητο: Јосип Броз Тито, λατινικό αλφάβητο: Josip Broz Tito, Kούμροβετς, Αυστροουγγαρία, 7 Μαΐου 1892 – Λιουμπλιάνα, ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας, 4 Μαΐου 1980) ήταν ο ιδρυτής του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους και ηγέτης της κομμουνιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Νάσερ, τον Νεχρού και τον Μακάριο προώθησε την ιδέα του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Ο Γιόσιπ Μπροζ γεννήθηκε στο χωριό Κούμροβετς στην επαρχία Μετζιγκόριε της Κροατίας (τότε Αυστροουγγαρίας). Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες αν και ακριβέστερη θεωρείται αυτή η οποία αναγράφεται στα μητρώα της καθολικής εκκλησίας του Κούμβροβετς και είναι η 7η Μαΐου 1892. Στην Γιουγκοσλαβία η μέρα γενεθλίων του Τίτο επίσημα γιορτάζονταν την 25η Μαΐου – και ονομάζονταν “Μέρα της Νεότητας”.
 
Ήταν το έβδομο παιδί του Κροάτη Φράνιο Μπροζ και της Σλοβένας Μαρία Μπροζ-Γιάβερσεκ. Συνολικά στην οικογένεια των Μπροζ γεννήθηκαν 15 παιδιά αλλά μόνο τα 7 επέζησαν. Οι γονείς του ήταν αγρότες. Περιστασιακά ο Φράνιο Μπροζ εμπορεύονταν άλογα. Ο μικρός Γιόσκα βοηθούσε τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες. Μετά το τέλος του δημοτικού σχολείου στο Κουμρόβετς ο μικρός Γιόσιπ αναχωρεί για την πόλη Σίσακ όπου μαθαίνει την τέχνη του σιδερά. Αμέσως εντάσσεται στο συνδικάτο χαλυβουργών και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας & Σλαβονίας. Ψάχνοντας για δουλειά, το 1910 πηγαίνει στην Λιουμπλιάνα, ένα χρόνο αργότερα στην Τσεχία και μετά, στη Γερμανία, όπου, για ένα διάστημα, δουλεύει ως οδηγός στην Daimler.
 
Το 1913 καλείται να υπηρετήσει την θητεία του στον Αυτοκρατορικό Στρατό της Αυστροουγγαρίας. Η κήρυξη του Α Παγκόσμιου Πολέμου τον βρίσκει στη Βουδαπέστη. Το τάγμα στο οποίο υπηρετεί αρχικά μάχεται στο Νότιο Μέτωπο όπου για μικρό διάστημα ο Μπροζ φυλακίζεται στο φρούριο Πετροβαραντίν για αντιπολεμική προπαγάνδα. Συμφωνα με πληροφορίες είχε συμμετάσχει και σε επιχειρήσεις εναντίον των Σέρβων στο Βαλκανικό μέτωπο. Το γεγονός αυτό έχει επιμελώς αποσιωπηθεί από την επίσημη γιουγκοσλαβική ιστοριογραφία. Αργότερα το Τάγμα του μεταφέρεται στο Ανατολικό Μέτωπο, στην Μπουκοβίνα και στη Γαλικία. Τον Απρίλιο του 1915 αιχμαλωτίσθηκε από τους Ρώσους. Μαζί με άλλους αιχμαλώτους μεταφέρθηκε για καταναγκαστική εργασία στα Ουράλια, από όπου δραπέτευσε για να πάει στη Φινλανδία.

Ο Γιόσιπ Μπροζ σε νεαρή ηλικία

Οκτωβριανή Επανάσταση

Το 1917 στην Ρωσία ξεσπάει η αστική επανάσταση του Φεβρουαρίου. Το καλοκαίρι του 1917 συμμετέχει στις πορείες στην Πετρούπολη. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε στο Φρούριο Πέτρου & Παύλου για 3 βδομάδες. Κατόπιν εξορίστηκε στο Κολυνγκούρ της Σιβηρίας αλλά δραπετεύει ξανά στο Όμσκ.
 
Στη Ρωσία ξεσπά η Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο Μπροζ εντάσσεται αμέσως στο Κόκκινο Στρατό. Την άνοιξη του 1919 η πόλη Ομσκ καταλαμβάνεται από τον Κόκκινο Στρατό και ο Γιόσιπ αναχωρεί για το νεό κράτος που ονομάζεται Βασίλειο των Σλοβένων, Κροατών & Σέρβων που δημιουργήθηκε με την συνένωση της Σερβίας με τα Νοτιο-σλαβικά έθνη της Αυστροουγγαρίας.

Μεσοπόλεμος

 

Μόλις οι Μπροζ εγκαταστάθηκαν στο Ζάγκρεμπ ο Γιόσιπ γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας (ΚΚΓ) τον Σεπτέμβριο του 1920. Το 1921 το ΚΚΓ κηρύσσεται παράνομο. Ο Μπροζ εγκαταλείπει το Ζάγκρεμπ και μετακομίζει στο Βέλικο Τρόϊνστβο. 
 
Το 1927 εκλέχτηκε Οργανωτικός Γραμματέας της Οργάνωσης του Ζάγκρεμπ του ΚΚΓ. Με την εκλογή του σε υπεύθυνη κομματική θέση αρχίζουν και τα προβλήματα με τον νόμο. Το 1929 καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 7 μήνες καταναγκαστικά έργα για την προώθηση των κομμουνιστικών διδαγμάτων. Μόλις απολύεται από τις φυλακές, τον Ιούλιο του 1934, εκλέγεται μέλος του ΠΓ του ΚΚΓ και αναχωρεί για την ΕΣΣΔ όπου αναλαμβάνει γραμματέας στη Βαλκανική Γραμματεία της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το πολιτικό του ψευδώνυμο την εποχή της παρουσίας του στην Μόσχα ήταν «Βάλτερ».  
 
Το 1937 αρχίζουν οι σταλινικές «εκκαθαρίσεις» στην Μόσχα. Εκτός από τους σοβιετικούς, θύματα των εκκαθαρίσεων πέφτουν και πολλά στελέχη της ΙΙΙ Διεθνούς. Μεταξύ αυτών και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΓ Μίλαν Γκόρκιτς. Με την βοήθεια του Ι. Στάλιν ο Βάλτερ εκλέγεται ΓΓ στην θέση του Μίλαν Γκόρκιτς. Την εποχή αυτή διαμορφώνεται η ηγετική ομάδα του ΚΚΓ που στο μέλλον θα αποτελέσει και την ηγεσία της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας. Ως γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς ο Βάλτερ ταξιδεύει στην Γαλλία και στην Ισπανία που σπαράζεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο. 
 
Τον Οκτώβριο του 1940 επιστρέφει από τη Μόσχα παράνομα στη Γιουγκοσλαβία, μέσω Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης και συμμετέχει στο 5ο Συνέδριο του ΚΚΓ στο οποίο και καθιερώθηκε ως ΓΓ του κόμματος.

Β Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αγώνας της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Τίτο στο Μπίχατς το 1943

Στις 6 Απριλίου του 1941 οι δυνάμεις του Άξονα κηρύττουν του πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Το ΚΚΓ – όπως και τα περισσότερα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης αντέδρασε μάλλον χλιαρά. Η στάση αυτή άλλαξε ριζικά μετά την γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1941. Το ΠΓ του ΚΚΓ αμέσως κάλεσε τον λαό σε ένοπλο αγώνα εναντίον των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Βουλγαρία) και των συνεργατών τους Ούστασι, Ντομομπράνετς κτλ. Στις 27 Ιουνίου ιδρύεται το Γενικό Επιτελείο των Λαϊκο-απελευθερωτικών Ομάδων της Γιουγκοσλαβίας και ο Βάλτερ αναλαμβάνει την διοίκηση του. Τότε υιοθετεί και το κομματικό του ψευδώνυμο ως «Τίτο».
 
Το γιουγκοσλαβικό αντάρτικο ήταν ένα από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το φθινόπωρο του 1941 οι Αντάρτες του Τίτο καταλαμβάνουν (αν και για λίγους μόνο μήνες) την πόλη Ούζιτσε και τα περίχωρα της και σχηματίζουν την ομώνυμη δημοκρατία. Τον Ιανουάριο του 1942 δημιουργήθηκε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Γιουγκοσλαβίας και στο τέλος του ίδιου χρόνου, το Μπίχατς στην Ερζεγοβίνη, το οποίο έγινε η πρωτεύουσα της ελεγχόμενης από τον Κομμουνιστικό Κόμμα περιοχής που κάλυπτε το ένα πέμπτο της προπολεμικής Γιουγκοσλαβίας μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.
 
Στα τέλη του 1943 ο Τίτο και το ΚΚΓ αρχίζουν και τον διπλωματικό αγώνα για την επικράτηση στην μεταπολεμική γιουγκοσλαβική πολιτική σκηνή. Στις 29 Νοεμβρίου 1943 στην ορεινό χωριό Γιαϊτσε της Βοσνίας συνεδριάζει για δεύτερη φορά (πρώτη ένα χρόνο πριν) το Αντιφασιστικό Συμβούλιο Λαϊκής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας (AVNOJ) που ουσιαστικά είναι το υποτυπώδες κοινοβούλιο του αντάρτικου στρατού του Τίτο, ένας πολιτικός βραχίονας του αγώνα. Το AVNOJ του 1943 θέτει τα θεμέλια του μελλοντικού ομοσπονδιακού καθεστώτος της Γιουγκοσλαβίας, επικυρώνει την δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Απελευθέρωσης, της κυβέρνησης δηλαδή και αποδίδει στον Τίτο το βαθμό του στρατάρχη.
 
Στις 20 Οκτωβρίου 1944 ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Γιουγκοσλαβίας και οι δυνάμεις του 2 Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου Στράτου της ΕΣΣΔ απελευθέρωσαν το Βελιγράδι και μετέπειτα ολόκληρη την χώρα. Στις 29 Νοεμβρίου 1944 συνεδριάζει για τρίτη φορά το AVNOJ στην ελεύθερη Γιουγκοσλαβία και ο Τίτο είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας που χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο του ομοϊδεάτη και μέντορα του Ι. Στάλιν όσο και των δυτικών συμμάχων. Εγκαθιδρύεται η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ο πρώην βασιλιάς Πέτρος ο 2ος κηρύσσεται έκπτωτος όπως και η εξόριστη κυβέρνηση του Λονδίνου. Συλλαμβάνεται και ο πολιτικός αντίπαλος του Τίτο στην χώρα Ντράζα Μιχαϊλόβιτς διοικητής των φίλο-μοναρχικών ανταρτών Τσέτνικ. Ο Τίτο συγκεντρώνει ολόκληρη την εξουσία στα χέρια του.

Μεταπολεμική περίοδος

Από τον Νοέμβριο του 1945 στην Γιουγκοσλαβία έχει εδραιωθεί η εξουσία του Τίτο και του ΚΚΓ. Η χώρα απόκτα νέο σύνταγμα που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από μία αντιγραφή του σοβιετικού συντάγματος του 1936. Στην ύπαιθρο αρχίζει κολεκτιβοποίηση, στις πόλεις οι εθνικοποιήσεις τραπεζών και μονάδων παραγωγής. Ο στρατός οργανώνεται σύμφωνα με τα σοβιετικά πρότυπα. Καμία άλλη λαϊκή δημοκρατία στην Ανατολική Ευρώπη δεν είναι τόσο κοντά στην ΕΣΣΔ όσο η Γιουγκοσλαβία του Τίτο (με εξαίρεση ίσως τη Βουλγαρία του Δημητρόβ).
 
Την εποχή αυτή γεννιέται η ιδέα της ίδρυσης της Βαλκανικής Ομοσπονδίας στα πρότυπα της Σοβιετικής Ένωσης που θα συμπεριλάμβανε την Γιουγκοσλαβία, την Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ρουμανία και την Ελλάδα σε περίπτωση νίκης του ΔΣΕ. Η πρωτοβουλία αυτή των ηγετών της Βουλγαρίας Γκεόρκι Δημητρόφ και της Γιουγκοσλαβίας Τίτο δυσαρέστησε τον Ι. Στάλιν. Ο Σοβιετικός ηγέτης ζήτησε εξηγήσεις από τους Τίτο και Δημητρόβ επειδή αυτοί έδρασαν χωρίς προηγούμενη σχετική συνεννόηση με την Μόσχα. Ο Στάλιν φοβόταν πως οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στα Βαλκάνια θα μπορούσε να φέρει σε σύγκρουση την ΕΣΣΔ με τη Δύση. Ο Τίτο δεν ήταν διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Μόσχας. Έστειλε στην Αλβανία στρατιωτικές δυνάμεις με πρόφαση την υπεράσπιση των αλβανικών συνόρων σε ενδεχόμενη επίθεση του ελληνικού στρατού που κυνηγούσε στην περιοχή της Πίνδου τους μαχητές του ΔΣΕ. Αυτό εξόργισε τον Στάλιν που επ’ ουδενί λόγω δεν ήθελε την περαιτέρω εμπλοκή των Σοβιετικών στην περιοχή. Η ΕΣΣΔ και οι σύμμαχοι της στην Κομινφόρμ κατηγόρησαν, το 1948, τον Τίτο για ρεβιζιονισμό και το ΚΚΓ ως «μία ομάδα πολιτικών δολοφόνων και πρακτόρων». Η Γιουγκοσλαβία αποπέμφθηκε από την Κομινφόρμ. Οι εμπορικές ανταλλαγές με τις σοσιαλιστικές χώρες μειώθηκαν αισθητά. Ο σοβιετικός βιογράφος του Τίτο Ευγκένι Ματόνιν σημειώνει πως παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών ακροβατούσαν σε τεντωμένο σχοίνι η ΕΣΣΔ δεν προχώρησε σε στρατιωτική επέμβαση για δύο λόγους: πρώτον ο Τίτο βασιζόμενος σχεδόν μόνο στους δικούς του αντάρτες απελευθέρωσε τη Γιουγκοσλαβία ενώ η συμμέτοχη του Κόκκινου Στρατού ήταν μικρότερη από ότι στην περίπτωση π.χ. της Πολωνίας ή της Τσεχοσλοβακίας και δεύτερο είχε αρχίσει ο πόλεμος στην Ασία και συγκεκριμένα στην Κορέα[1].
 
Η σύγκρουση Τίτο-Στάλιν επηρέασε και την εξέλιξη του εμφυλίου στην Ελλάδα. Ο Τίτο επέτρεπε στα τμήματά του ΔΣΕ να υποχωρούν προς την γιουγκοσλαβική επικράτεια, να βρίσκουν νοσηλεία για τους τραυματίες και να ανεφοδιάζονται. Η κωμόπολη Μπουλκές (σημερινό Μάγκλιτς) της Βοϊβοντίνας είχε παραχωρηθεί στον ΔΣΕ. Γι’ αυτό το λόγο το KKE απέφευγε για μεγάλο χρονικό διάστημα να καταγγείλει τη Γιουγκοσλαβία για τη στάση της. Προχώρησε δε σ’ αυτή την καταγγελία προς το τέλος του Εμφυλίου, με άρθρο του N. Ζαχαριάδη, που έφερε τον τίτλο: «Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα». Τότε το KK Γιουγκοσλαβίας άλλαξε ριζικά την τακτική του αρχίζοντας να παρεμβάλλει αργά, αλλά σταθερά, όλο και περισσότερα εμπόδια στο Δημοκρατικό Στρατό. Αποκορύφωμα όλων αυτών υπήρξε η ανακοίνωση από τον Τίτο, στις 11 Ιουλίου 1949, κατά την ομιλία του στην πόλη Πούλα της Ίστριας, για το κλείσιμο των ελληνογιουγκοσλαβικών συνόρων[2]. Το καθεστώς του στρατάρχη Τίτο υποχρέωσε τους Έλληνες που διέμεναν στη χώρα να την εγκαταλείψουν, ενώ όλες οι ακίνητες περιουσίες τους εθνικοποιήθηκαν και όλα τα ελληνικά ιδρύματα σχολεία κ.λπ. έκλεισαν. Συνέπεια αυτού ήταν η καταφυγή των Ελλήνων της Γιουγκοσλαβίας κυρίως στη Θεσσαλονίκη όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα.
 
Στο εσωτερικό της χώρας ο Τίτο προσπαθεί να εδραιωθεί μετά τις αναταράξεις που είχε η αποπομπή της Γιουγκοσλαβίας από την Κομινφορμ. Χιλιάδες μέλη του ΚΚΓ συλλαμβάνονται με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της ΕΣΣΔ. Στην Αδριατική, στο μικρό νησάκι Γκόλι Ότοκ εξορίζονται περί τις 16 χιλιάδες «Κομινφορμικοί».

Ο Πρόεδρος της ΣΟΔ της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Τίτο και η πρώτη κυρία Γιοβάνκα Μπουντισάβλιεβιτς-Μπροζ το 1960 στην Ινδονησία

Παράλληλα ο Τίτο αναζητεί νέους συμμάχους. Στρέφεται προς την Δύση και προς τα καπιταλιστικά βαλκανικά κράτη. Το 1953 εκλέγεται από την βουλή της Γιουγκοσλαβίας στο αξίωμα του Προέδρου και την ίδια χρονιά υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα, οπότε και οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών ομαλοποιούνται. Ένα χρόνο αργότερα παρόμοιο σύμφωνο υπογράφτηκε και με την Τουρκία. Συγχρόνως ο Τίτο εκπροσωπώντας τη Γιουγκοσλαβία αρχίζει να ταξιδεύει σε μία σειρά χώρες, τόσο του δυτικού όσο και του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Αποτέλεσμα των επαφών ήταν να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Τίτο, του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου του Τζαβαχαρλάλ Νεχρού και του Γκαμάλ Νάσερ το Κίνημα των Αδεσμεύτων. Η πρώτη συνεδρίαση έλαβε χώρα στο Βελιγράδι το 1961. Το Κίνημα των Αδεσμεύτων καθιστούσε τον Τίτο πλέον ως ένα ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας. Μετά το θάνατο του Ι. Στάλιν οι σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κρατών βελτιώθηκαν, χωρίς όμως να αποκατασταθούν πλήρως.
 
Στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας λαμβάνει χώρα ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό πείραμα. Ο Τίτο και οι συνεργάτες τους (κυρίως ο Έντβαρντ Καρντέλι) εγκαταλείπουν το σταλινικό μοντέλο ανάπτυξης και εξέλιξης του σοσιαλισμού. Εφαρμόζουν την λεγόμενη Σοσιαλιστική Αυτοδιαχείριση. Ένα πολύπλοκο αλλά ελαστικότερο σύστημα κεντροποιημένης οικονομίας όπου οι εργάτες των βιομηχανικών μονάδων εκλέγουν τη διοίκηση της μονάδας τους και συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων. Το Κόμμα περιοριζόταν στην κεντρική κρατική διοίκηση και το Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό. Το 1952 το ΚΚΓ αλλάζει το όνομά του σε Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών (ΕΓΚ) ονομασία που παραπέμπει στα πρώτα μαρξιστικά σχέδια κόμματος.
 
Το σύστημα της Αυτοδιαχείρισης εφαρμόζεται επίσης και στον κρατικό μηχανισμό δίδοντας στις έξι δημοκρατίες που απαρτίζουν την Γιουγκοσλαβία εκτεταμένη αυτονομία Η αυτονομία αυτή ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στις δημοκρατίες που οδήγησαν στις εθνικιστικές κρίσεις του τέλους της δεκαετίας του 60 στη Σερβία και αρχές της δεκαετίας του 70 στη Κροατία. Και στις δύο περιπτώσεις ο Τίτο ενεργεί άμεσα αποκαθηλώνοντας τα κομματικά στελέχη που διακατέχονταν από αντιλήψεις που κατευθύνονταν ενάντια στο γενικό πλαίσιο του επίσημου δόγματος της «Αδελφοσύνης & Ενότητας των γιουγκοσλαβικών εθνών και εθνοτήτων».
 
Το επίπεδο ζωής στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ήταν υψηλότερο από ότι στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και μπορούσε να συγκριθεί με το επίπεδο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Ο χαλαρός κεντρικός έλεγχος της παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα στη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία να υπάρχει το φαινόμενο της ανεργίας. Σε συνδυασμό με την ελεύθερη μεταναστευτική πολιτική του Τίτο, χιλιάδες νέοι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας (κυρίως από τις φτωχές δημοκρατίες) αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, στη Δυτ. Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Αυστραλία. Το γεγονός αυτό, μαζί με την παράλληλη αύξηση της τουριστικής κίνησης αποφέρουν τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα στα κεντρικά ταμεία τα οποία και υποθηκεύονται για την λήψη δανείων. Η Γιουγκοσλαβία του Τίτο από μια αγροτική χώρα προπολεμικά μετατρέπεται σε μια βιομηχανική δύναμη. Τα γιουγκοσλαβικά προϊόντα είχαν εξαιρετική ζήτηση στην Αν. Ευρώπη και λόγω της τιμής ήταν ανταγωνιστικά στη Δύση.
 
Τον Ιούνιο του 1965, ο γραμματέας του ΚΚΣΕ και νέος ισχυρός άνδρας της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, και ο Αναστάς Μικογιάν υποδέχθηκαν με σπάνιες τιμές τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, στρατάρχη Τίτο. Η λαμπρότητα της υποδοχής δεν ήταν τυχαία καθώς επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη του Τίτο στη Σοβιετική Ένωση μετά την ανατροπή του Νικίτα Χρουστσόφ[3].
 
Το 1974 καταρτίζεται το νέο Σύνταγμα της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με το οποίο η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να αμβλύνει τις διαφορές στις δημοκρατίες δίνοντας περισσότερη αυτονομία στις δημοκρατίες και περιορίζοντας την κεντρική εξουσία. Χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία της συλλογικής ηγεσίας σύμφωνα με την οποία η κεντρική εξουσία ασκείται από εκπροσώπους όλων των δημοκρατιών συγχρόνως. Βέβαια το συστημα της συλλογικής ηγεσίας είναι ανενεργό μέχρι το θάνατο του Τίτο ο οποίος ορίζεται ισόβιος πρόεδρος.

Ο θάνατος και η κηδεία

“Το Σπίτι των Λουλουδιών”

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η υγεία του γηραιού Τίτο είναι καταπονημένη. Οι δημόσιες εμφανίσεις περιορίζονται στο ελάχιστο. Στις αρχές του 1980 ο Τίτο αναχωρεί από το Βελιγράδι για το Κλινικό Κέντρο της Λιουμπλιάνας για νοσηλεία.
 
Η καρδιά του στρατάρχη Τίτο σταμάτησε να χτυπάει στις 15:05 της 4ης Μαΐου 1980 λίγες μέρες πριν τα 88 γενέθλια του. Στην ανακοίνωση του θανάτου του η χώρα παγώνει. Η Γιουγκοσλαβία βυθίζεται σε βαθύ πένθος. Η σορός του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας μεταφέρεται με το προεδρικό τρένο στο Βελιγράδι και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο κτίριο της Λαϊκής Συνέλευσης.
 
Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο κηδεύεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στο μαυσωλείο που ονομάζεται «Σπίτι των Λουλουδιών». Η κηδεία του Τίτο ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του 20 αιώνα. Παραβρέθηκαν 209 αποστολές κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, κομμάτων, κινημάτων και βασιλικών οίκων, από 127 χώρες (σε σύνολο 150 μελών του ΟΗΕ το 1980).

Οικογένεια και ιδιωτική ζωή

Ο Τίτο νυμφεύτηκε πέντε φoρές:

Το Ιούνιο του 1918 κάνει ένα γάμο με την Ρωσίδα Πελαγία Μπελαούσοβα. Μετά την επιστροφή των Μπροζ στο Βασίλειο των Σλοβένων, Κροατών & Σέρβων εγκαταστάθηκαν στο Βέλικο Τρόϊνστβο. Στο Βέλικο Τρόϊνστβο, ο Γιόσιπ και η Πελαγία αποκτούν τρία παιδιά τα δύο όμως πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Το τρίτο, ο Ζάρκο Μπροζ, επέζησε.  Ο Γιόσιπ Μπροζ και η Πελαγία Μπελαούσοβα χώρισαν το 1936. Κατά την σταλινική περίοδο η Πελαγία φυλάκίστηκε και εξορίστηκε. Μετά το θάνατο του Στάλιν οι σχέσεις της Πελαγίας και του Τίτο εν μέρει αποκαταστάθηκαν και σύμφωνα με το Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς – ακόλουθο της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στην Μοσχά αντάλασσαν και δώρα.

Στο Μεσοπόλεμο και κατά την παραμόνη του στην Μόσχα ο “Βάλτερ” παντρεύεται για δεύτερη φορά με την αυστριακή κομμουνίστρια Λουτσία Μπάουερ. Ο γάμος του αυτός κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο.

Το 1941 νυμφεύτηκε, για τρίτη φορά, την σλοβένα φοιτήτρια Χέρτα Χαας και μαζί της αποκτά έναν γιο – τον Μίσα. Όπως και οι προηγούμενοι γάμοι έτσι και αυτός κράτησε λίγα χρόνια. Η Χέρτα Χαας  έζησε στο Βελιγράδι και πέθασε σε βαθεία γερματα το 2010. Την εποχή εκείνη, ο Τίτο συνδέεται με την Νταβοριάνκα Παούνοβιτς την νεαρή γραμματέα του η οποία όμως πεθαίνει το 1946 από φυματίωση.  Ο τάφος της Νταβοριάνκα Παούνοβιτς είναι στο δασύλλιο που περιβάλει το Λευκό Ανάκτορο – την τότε κατοικία του Πρόεδρου της Γιογκοσλαβίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Τίτο γνωρίζει την νεαρή σέρβα, αντάρτισσα και ταγματάρχη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Γιοβάνκα Μπουντισάβλιεβιτς. Παντρεύτηκαν το 1952 και έζησαν μαζί μέχρι το 1977 χωρίς όμως να χωρίσουν επίσημα γεγονός που καθιστά την Γιοβάνκα επίσημη χήρα του Τίτο. Η Γιόβανκα πέθανε τον Οκτώβριο του 2013 και ενταφιάστηκε δίπλα στο Τίτο.

Ο Τίτο ήταν πατέρας – επίσημα – δύο γιων:

Από τα πολλά εγγόνια του Τίτο που ζουν σε όλες τις δημοκρατίες της πρωην Γιουγκοσλαβίας σημαντικό είναι να αναφερθούν η Σβετλάνα, ο Γιόσιπ και η Αλεξάνδρα.

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο μιλούσε εκτός από τα σερβοκροάτικα, άπταιστα γερμανικά, ρωσικά και αγγλικά. Χόρευε εκπληκτικό βαλς. Ο Τίτο έπαιζε πιάνο τον οποίο – σύμφωνα με τον βιογράφο Βλαντίμιρ Νεντιέρ – έμαθε όταν ήταν αιχμάλωτος στην Ρωσία. Ήταν επίσης λάτρης του αλκοόλ (κυρίως το ουίσκι) και του κυνηγιού.

Πολιτική παρακαταθήκη και μνήμη

Η σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία έζησε κάτι περισσότερο από 10 χρόνια μετά το θάνατο του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη σπαραζομένη από εθνικισμούς που οδήγησαν στις αιματηρές συγκρούσεις κυρίως στη Κροατία, στην Βοσνία & Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο και τον βομβαρδισμό της «μικρής» Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ το 1999.

Οι ιδεολογία της αυτοδιαχείρισης εξαφανίσθηκε μαζί με όλα τα συγγενή συστήματα της Αν. Ευρώπης. Στοιχεία θεωρητικής αυτοδιαχείρισης μπορούν να αναζητηθούν στο «Γιούχτσε» το σύστημα της Βορείου Κορέας.

Σε ολες τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας υπήρχαν πόλεις, λεωφόροι, οδοί, γέφυρες, στρατόπεδα, αγάλματα και μνημεία που έφεραν το όνομα του Τίτο. Για παράδειγμα στην Σερβία η πόλη Ούζιτσε μετονομάστηκε σε Τίτοβο Ούζιτσε, η πρωτεύουσα του Μαυροβούνιου ονομάζονταν από το 1946 μέχρι το 1992 Τίτογκραντ (σήμερα η κωδική ονομασία ΙΑΤΑ του αεροδρομίου είναι «TGD» που παραπέμπει στην παλιά ονομασία). Η κεντρική λεωφόρος του Σαράγιεβο ακόμη και σήμερα ονομάζεται «Στρατάρχη Τίτο», ενώ η πλατεία μπροστά από το Εθνικό Θέατρο στο Ζάγκρεμπ φέρει το όνομα του Τίτο. Στην Μόσχα υπάρχει από 1981 η Πλατεία Γιόσιπ Μπροζ Τίτο όπως επίσης μία οδός στη πόλη Όμσκ.

Ποιήματα, τραγούδια, θεατρικά και φυσικά κινηματογραφικές ταινίες δόξασαν τον Τίτο. Χαρακτηριστική είναι η επική ταινία «Η Μάχη της Σούτιεσκα» του σκηνοθέτη Στίπε Ντέλιτς του 1973.

Το ρόλο του Τίτο ερμήνευσε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον συνοδευμένος από την Ειρήνη Παππά, ενώ τη μουσική για την ταινία συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης.
 
Το «Σπίτι των Λουλουδιών» στο Βελιγράδι είναι μέρος προσκυνήματος για χιλιάδες πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας κυρίως τις μέρες μνήμης (γενέθλια και ημερ. θανάτου κτλ).
 
Η μορφή του Τίτο είναι ένα από τα σύμβολα που χρησιμοποιούν εκτενώς οι «Γιουγκονοσταλγοί». Το κίνημα της «Γιουγκονοσταλγίας» είναι υπαρκτό σε όλες τις γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες αλλά και του εξωτερικού και συσπειρώνει νοσταλγούς της ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Διακρίσεις και παράσημα

Ο Τίτο με την στραταρχική στολή

Ο στρατάρχης Τίτο ήταν ένας από τους πλέον παρασημοφορημένους ηγέτες του κόσμου. Συνολικά 119 παράσημα και μετάλλια 59 κρατών και οργανισμών είχαν απονεμηθεί στο Τίτο, από αυτά τα 18 ήταν από την Γιουγκοσλαβία μεταξύ των οποίων το Τάγμα του Λαϊκού Ήρωα (τρεις απονομές). Από μετάλλια ξένων κρατών διακρίνονται το Τάγμα της Νίκης (ΕΣΣΔ) και το Τάγμα του Λένιν (ΕΣΣΔ), το Τάγμα «Virtuti Militari» (Πολωνία) και το Τάγμα του Σωτήρος (Ελλάδα).

Μύθοι για την καταγωγή του Τίτο

Πολλά έχουν ειπωθεί για την καταγωγή του Τίτο κυρίως μετά το 1980. Μετά το θάνατο του Τίτο γράφτηκαν πολλές εναλλακτικές βιογραφίες. Ανάμεσα τους υπάρχει μία που υποστηρίζει πως ο Γιόσιπ Τίτο ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα, σε ένα άλλο βεβαιώνεται πως ο Τίτο ήταν στην πραγματικότητα ένας ουγγροεβραίος ονόματι Γιοσίπ Άμπροζ, γι’ αυτό και μιλούσε άσχημα όλες τις σλαβικές γλώσσες. Άλλες εκδοχές είναι πως ο Τίτο ήταν σοβιετικός πράκτορας ή ακόμη και παιδί ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του αυστρουγγρικού στρατού.

Πρόσφατα η CIA ανακοίνωσε πως ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος είχε ξενική προφορά στον τρόπο με τον οποίο μιλούσε τη μητρική του σερβο-κροατική, στην πραγματικότητα, είχε μητρική του ή τουλάχιστον αυτή που μπορεί να θεωρηθεί πως είναι εγγύτερα η μητρική του, ήταν είτε τα ρωσικά είτε τα πολωνικά.

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Exit mobile version