Γουλιέλμος Γ’, βασιλιάς της Ολλανδίας

by Times Newsroom
Ο Γουλιέλμος Γ΄ (Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, 19 Φεβρουαρίου 1817 – 23 Νοεμβρίου 1890) ήταν βασιλιάς της Ολλανδίας (1849-1890), μέγας δούκας του Λουξεμβούργου (το ίδιο διάστημα) και δούκας του Λίμπουργκ (1849-1866) από τον Οίκο του Νασσάου.
 
Ήταν υιός του Γουλιέλμου Β’ βασιλιά της Ολλανδίας και της Άννας Χολστάιν-Γκότορπ, κόρης του Παύλου αυτοκράτορα της Ρωσίας. Όταν το 1840 ο πατέρας του ανέλαβε βασιλιάς, ο Γουλιέλμος ως διάδοχος πήρε τον τίτλο του πρίγκιπα της Οράγγης.
Γεννήθηκε το 1817 στο ανάκτορο των Εθνών στις Βρυξέλες του τότε Ηνωμένου Βασιλείου της Ολλανδίας και βαπτίσθηκε Γουλιέλμος-Αλέξανδρος-Παύλος-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος. Το 1827 έγινε τιμητικά συνταγματάρχης του Βασιλικού Στρατού της Ολλανδίας· το 1830 λοχαγός του Συντάγματος των Γρεναδιέρων και το 1834 τιμητικά αντισυνταγματάρχης του Συντάγματος των Γρεναδιέρων του Αυτοκρατορικού Στρατού της Ρωσίας.
 
Το 1839 νυμφεύτηκε τη Σοφία της Βυρτεμβέργης, αλλά ενώ εκείνος ήταν συντηρητικός και αγαπούσε το στρατό, εκείνη ήταν μια φιλελεύθερη διανοούμενη. Αυτό ήταν αιτία έντασης στο ζεύγος, καθώς ο Γουλιέλμος απαγόρευε τις πνευματικές συζητήσεις στο σπίτι και ο χαρακτήρας του ήταν τέτοιος που μπορούσε τη μια ημέρα να είναι οργισμένος με κάποιον και την άλλη να είναι ευγενικός μαζί του. Επιπλέον είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Απεχθανόταν τις συνταγματικές αλλαγές του 1848, που έκανε ο πατέρας του και ο εξέχων πολιτικός Ι. Ρ. Θόρμπεκε ως την αναγκαία προσαρμογή για τη διατήρηση της μοναρχίας στους μεταβαλλόμενους καιρούς. Η φιλελεύθερη σύζυγός του συμμεριζόταν την άποψη αυτή, όμως ο Γουλιέλμος θεωρούσε άχρηστους τους περιορισμούς στη βασιλική εξουσία του πατέρα του και θα προτιμούσε την πεφωτισμένη δεσποτεία του πάππου του Γουλιέλμου Α’. Για μια στιγμή σκέφθηκε να παραιτηθεί από τη διαδοχή του θρόνου, αλλά η μητέρα του τον μετάπεισε. Όταν ο πατέρας του απεβίωσε το 1849 ο Γουλιέλμος βρισκόταν στη Βρεττανία. Αντιπρόσωποι της Κυβέρνησης ταξίδεψαν ως το Λονδίνο όπου τον συνάντησαν σκεπτικό, όμως τον κατέπεισαν· ο Γουλιέλμος δέχθηκε απρόθυμα. Κατά την επιστροφή του τον υποδέχθηκε η σύζυγός του.
Νυμφεύτηκε πρώτα τη Σοφία, κόρη του Γουλιέλμου Α’ βασιλιά της Βυρτεμβέργης. Είχε τέκνα:
  • Γουλιέλμος 1840 – 1879, απεβίωσε 38 ετών
  • Αλέξανδρος 1851 – 1884, απεβίωσε 32 ετών
Όταν αυτή απεβίωσε το 1877 νυμφεύτηκε έπειτα από δύο έτη την Έμμα, κόρη του Γεωργίου-Βίκτορος πρίγκιπα του Βάλντεκ και Πυρμόν. Είχε τέκνο:
  • Βιλελμίνη 1880 – 1962, που τον διαδέχθηκε το 1890.
Του άρεσε να ερωτοτροπεί και από διάφορες ερωμένες είχε αρκετά εκτός γάμου τέκνα. Ενός νόθου τέκνου του εγγονός είναι ο πυγμάχος Alistair Overeem.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή