Γρηγόρης Γιάνναρος, πολιτικός της “ανανεωτικής αριστεράς”

by Times Newsroom
Share this

(από αριστερά προς δεξιά) Γρηγόρης Γιάνναρος, Γιώργος Παπανδρέου, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Βέλτσος, Αιμίλιος Μεταξόπουλος. Άγνωστη ημερομηνία.

Ο Γρηγόρης Γιάνναρος (29 Απριλίου 1936 – 5 Αυγούστου 1997) ήταν βουλευτής και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Σαλμώνη Ηλείας και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Γιάνναρου και της Γεωργούλας Ρούσσα. Ήταν επίσης δεύτερος ξάδερφος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Μόσχα. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε γραμματέας της πενταμελής εκτελεστικής επιτροπής της “Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης”, διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» καθώς και μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Συνασπισμού.
 
Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΝ τρεις φορές (1989, 1990, 1996). Την πρώτη φορά συγκέντρωσε 21.855 ψήφους στην Β΄ Αθηνών ενώ την τρίτη συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς στη Β΄ Αθηνών από το κόμμα του. Στην οικουμενική κυβέρνηση του Ζολώτα, το 1989, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός βιομηχανίας. Είχε συγγράψει τα βιβλία: «Από τις αυταπάτες στην πραγματικότητα-Η Αριστερά μετά το ΄89» (1990), «Ευκαιρίες και παγίδες στο τέλος της μεταπολίτευσης» (1995), «Νέα Εποχή-Νέοι Στόχοι» κ.α.
 
Απεβίωσε από καρκίνο το 1997 σε ηλικία 61 ετών στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή