Δημήτριος Καλαποθάκης: δημοσιογράφος και συγγραφέας, ιδρυτής της εφημερίδας “Εμπρός”

by Times Newsroom
O Δημήτριος Καλαποθάκης του Οικονόμου (1865 – 27 Μαΐου 1921), ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας, ιδρυτής της εφημερίδας “Εμπρός”. Γεννήθηκε το 1865 στην Αρεόπολη και πέθανε στη Γερμανία το Μάιο του 1921 κατά τη διάρκεια εγχείρησης. Εγκαταλείποντας τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Αθήνα, όταν καταλήφθηκε η Θεσσαλία, μετέβη στο Βόλο όπου και εξέδωσε την εφημερίδα “Σημαία”, την έκδοση της οποίας μετέφερε στη συνέχεια στην Αθήνα και διατήρησε για κάποιο διάστημα. Για πολλά χρόνια ο Καλαποθάκης ήταν ο πολιτικός αρθρογράφος που υποστήριζε ανοικτά τον Χαρίλαο Τρικούπη, μετά τον θάνατο του οποίου και εξέδωσε την εφημερίδα “Εμπρός”.
Υπήρξε μια από τις σημαίνουσες φυσιογνωμίες της τότε ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά και ένας από τους κύριους διοργανωτές του Μακεδονικού Κομιτάτου, το 1904, προκειμένου ν΄ ανακοπεί ο εκβουλγαρισμός της Μακεδονίας και να βοηθήσει με όπλα, χρήματα και εφόδια τους Έλληνες Μακεδονομάχους. Του Κομιτάτου αυτού υπήρξε πρόεδρος μέχρι τη διάλυσή του.
 
Σημειώνεται ότι η πολιτική αρθρογραφία του Δημητρίου Καλαποθάκη ασκούσε ιδιαίτερη επίδραση στην εποχή του. Το δημοσιογραφικό του έργο συνέχισε ο γιος του Αλκιβιάδης Καλαποθάκης.
Παράλληλα επί σειρά ετών ο Δ. Καλαποθάκης είχε επιδοθεί στη συγγραφή θεατρικών έργων, μεταξύ των οποίων είναι: η “Άλωση” (της Κωνσταντινούπολης), “Φωκάς ο Βουλγαροκτόνος”, “Σαπφώ” (που ανεβάστηκε από το Εθνικό Θέατρο), ο “Προικοθήρας” κ.ά. Ο θάνατός του γνωστοποιήθηκε με καθυστέρηση ημερών, στις 2 Ιουνίου 1921 στην εφημερίδα “Εμπρός” και δημοσιεύτηκε την επομένη.
 
Πηγές
  • “Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου” τομ.10ος, σελ.88
  • Η εφημερίδα “Εμπρός”, (3/6/1921, σελ. 1) γράφει: “Συντετριμμένοι υπό της οδύνης αγγέλλομεν τον θάνατον του ιδιοκτήτου και διευθυντού του “Εμπρός” ΔΗΜ. ΟΙΚ. ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ επελθόντα εις Μόναχον τη μεσημβρία της 27ης Μαΐου ε.ε.
  • https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή