Ελισάβετ Γούντβιλ, βασίλισσα της Αγγλίας ως σύζυγος του Εδουάρδου Δ’

by Times Newsroom
Η Ελισάβετ Γούντβιλ (Elizabeth Woodville, 1437 – 8 Ιουνίου 1492) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας ως σύζυγος του Εδουάρδου Δ’ από το 1464 έως το θάνατό του το 1483. Κατά τη στιγμή της γέννησής της, η οικογένειά της ήταν στη μέση της κατάταξης της αγγλικής αριστοκρατίας. Ήταν κόρη του Ριχάρδου Γούντβιλ Α΄ κόμη του Ρίβερς και της Ιακωβίνας του Λουξεμβούργου, που είχε παντρευτεί προηγουμένως τον Ιωάννη του Λάνκαστερ, δούκα του Μπέντφορντ. Παντρεύτηκε (1452) τον Ιωάννη Γκρέι του Γκρόμπι, που σκοτώθηκε στην δεύτερη μάχη του Αγίου Αλβανού, υπερασπιζόμενος τον Οίκο του Λάνκαστερ (1461), την ίδια στιγμή που ο μελλοντικός σύζυγος της Ελισάβετ Εδουάρδος ήταν μνηστήρας των Υορκιστών στον θρόνο. Από τον γάμο απέκτησε δύο γιους τον Θωμά και τον Ριχάρδο, ενώ θεωρείτο από τις ομορφότερες γυναίκες της Αγγλίας της εποχής της.
Ο Εδουάρδος Δ΄ είχε πολλές ερωμένες, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν ήταν η Τζέιν Σορ, ενώ δεν ήταν πιστός σύζυγος. Ο γάμος του με την Ελισάβετ έγινε μυστικά την 1 Μαΐου 1464. Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Εδουάρδου, η εξουσία βρισκόταν σε έναν στενό κύκλο με επικεφαλής τον ξάδελφο του, Ριχάρδο Νέβιλ, ΙΣΤ΄ κόμη του Γουόρικ. Ο κόμης του Γουόρικ την εποχή που παντρεύτηκε μυστικά ο Εδουάρδος βρισκόταν στην Γαλλία, προκειμένου να διαπραγματευτεί τον γάμο του Εδουάρδου με Γαλλίδα πριγκίπισσα. Ήθελε έτσι να σπάσει την συμμαχία του της εχθρού του συζύγου του βασιλιά Ερρίκου ΣΤ΄, Μαργαρίτας του Ανζού με την Γαλλία, αλλά όταν έμαθε τον μυστικό γάμο του Εδουάρδου εξοργίστηκε. Πήγε στην Γαλλία προκειμένου να συμμαχήσει αυτή την φορά με την Μαργαρίτα του Ανζού, προκειμένου να ανατρέψουν από τον θρόνο τον Εδουάρδο Δ΄, επαναφέροντας βασιλιά της Αγγλίας τον Ερρίκο ΣΤ΄. Ως επιβεβαίωση της συμμαχίας, η κόρη του Γουόρικ, Άννα Νέβιλ, παντρεύτηκε τον υιό της Μαργαρίτας Εδουάρδο του Ουέστμινστερ. Ο Γουόρικ κατάφερε να ανατρέψει τον σύζυγο της, να τον εκθρονίσει επαναφέροντας στον θρόνο τον Ερρίκο ΣΤ΄, που ήταν εντελώς ανίκανος να κυβερνήσει, με βαρύτατα ψυχολογικά προβλήματα.
 
Με τον γάμο της με τον Εδουάρδο η Ελισάβετ απέκτησε 10 παιδιά, από αυτά από τα οποία οι δύο ήταν γιοί που επέζησαν την εποχή που πέθανε αιφνίδια ο πατέρας τους (1483). Ο μεγαλύτερος, Εδουάρδος, γεννήθηκε (1470) στο αββαείο του Ουέστμινστερ την εποχή που ο πατέρας του είχε ανατραπεί από τον Γουόρικ, επαναφέροντας στο θρόνο τον Ερρίκο ΣΤ΄. Αργότερα ο πατέρας του Εδουάρδος επέστρεψε, ο Γουόρικ σκοτώθηκε στην μάχη του Μπάρνετ (1471) και ξανακέρδισε τον θρόνο κλείνοντας τον Ερρίκο φυλακή.
Μετά τον θάνατο του συζύγου της, πήρε τον τίτλο του βασιλομήτορος, αλλά ο Ριχάρδος, μόνος επιζών κουνιάδος της, που ζητούσε το στέμμα, κήρυξε τον γάμο της άκυρο. Κατάφερε να αποδείξει ότι ο Εδουάρδος Δ΄ πριν παντρευτεί την Ελισάβετ είχε πραγματοποιήσει νόμιμο γάμο με την Λαίδη Ελεονώρα Τάλμποτ. Εκθρονίζοντας τους ανιψιούς του, έγινε ο ίδιος βασιλιάς ως Ριχάρδος Γ΄. Οι δύο γιοι της Ελισάβετ φυλακίστηκαν στον Πύργο του Λονδίνου, αργότερα αποδεδειγμένα δολοφονήθηκαν άγνωστο πότε και από ποιόν. Η Ελισάβετ έζησε στην αυλή του Ριχάρδου Γ΄ με τις κόρες της, για τις οποίες ο ίδιος ο Ριχάρδος φρόντισε την προστασία τους.
 
Ο Ριχάρδος Γ΄ δολοφονήθηκε από τον Ερρίκο Τιδόρ (1485) που ανέβηκε στον θρόνο ως Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας, θέτοντας τέρμα στον Πόλεμο των Ρόδων και στην μακροχρόνια κυριαρχία της δυναστείας των Πλανταγενετών στην Αγγλία. Ο Ερρίκος Ζ΄ παντρεύτηκε την μεγαλύτερη κόρη της Ελισάβετ, Ελισάβετ της Υόρκης, νομιμοποιώντας ταυτόχρονα τον γάμο της Ελισάβετ Γούντβιλ με τον Εδουάρδο Δ΄ για να μπορούν να έχουν τα παιδιά τους αργότερα νόμιμα δικαιώματα στον θρόνο. ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή