Ερρίκος Β’, βασιλιάς της Γαλλίας

by Times Newsroom
Share this
Ο Ερρίκος Β΄ (Henri II de France, 31 Μαρτίου 1519 – 10 Ιουλίου 1559) ήταν μονάρχης του Οίκου των Βαλουά, ο οποίος κυβέρνησε ως βασιλιάς της Γαλλίας από τις 31 Μαρτίου του 1547 έως το θάνατό του το 1559[1]. Ήταν ο δεύτερος γιος του Φραγκίσκου Α’ και της Κλαυδίας της Βρετάνης και έγινε δελφίνος της Γαλλίας μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, Φραγκίσκου Γ’, δούκα της Βρετάνης, το 1536. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη των Μεδίκων (13 Απριλίου, 1519 – 5 Ιανουαρίου, 1589) στις 28 Οκτωβρίου 1533. Ήταν και οι δύο δεκατεσσάρων ετών. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στις 31 Μαρτίου 1547. Την επόμενη χρονιά έκανε εξωσυζυγική σχέση με την τριανταπεντάχρονη χήρα Νταιάνα ντε Πουατιέ η οποία έγινε η πιό πιστή του σύμβουλος και, για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια, ασκούσε παρασκηνιακά μεγάλη επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής.
Η βασιλεία του Ερρίκου Β΄ χαρακτηρίστηκε από τους πολέμους με την Αυστρία, και τη δίωξη των προτεσταντών. Ο Ερρίκος Β΄ τους τιμώρησε σκληρά, καίγοντας τους ζωντανούς ή αποκόπτοντας τις γλώσσες τους για τη διάδοση των προτεσταντικών πεποιθήσεών τους. Ακόμη και εκείνοι που υποψιάζονταν ότι ήταν προτεστάντες θα μπορούσαν να φυλακιστούν για την υπόλοιπη ζωή τους.
 
Ο ιταλικός πόλεμος 1551-1559, γνωστός ως πόλεμος Αψβούργων – Βαλουά, άρχισε όταν ο Ερρίκος Β΄ κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον Αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄ της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας,με την πρόθεση της εκ νέου κυριαρχίας της Ιταλίας και της εξασφάλισης των γαλλικών, παρά Αψβουριανών, συμφερόντων στη κυριαρχία των ευρωπαϊκών υποθέσεων.
 
Μετά από την παραίτηση του Καρόλου Ε΄ της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και τη διάσπαση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων το 1556 του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας και του Φερδινάρδου Α΄ της Αυστρίας, η εστίαση του πολέμου μετατοπίστηκε στη Φλαμανδική περιοχή, όπου ο Φίλιππος, νίκησε τους Γάλλους. Η είσοδος της Αγγλίας στον πόλεμο οδήγησε στη γαλλική κατάληψη του Καλαί. Αν και γαλλικός στρατός λεηλάτησε τις ισπανικές Αψβουργιανές κτήσεις στις Κάτω Χώρες ο Ερρίκος Β΄ εν τούτοις αναγκάστηκε να δεχτεί την ειρήνη, με την οποία αρνήθηκε περαιτέρω αξιώσεις στην Ιταλία.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή