Ευάγγελος Κουλουμπής, πολιτικός «χαμηλών τόνων και ευρείας αποδοχής»

by Times Newsroom
Ο Ευάγγελος Κουλουμπής (1929 – 11 Απριλίου 2009) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός. Υπήρξε βουλευτής και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας καθώς και ο πρώτος Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς. Άνθρωπος με σημαντική οικονομική επιφάνεια και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) από το 1974 ως το 1981, ήταν από τους πρώτους «τεχνοκράτες» στην ελληνική πολιτική ζωή.
 
Χαρακτηρίστηκε ως πολιτικός «χαμηλών τόνων και ευρείας αποδοχής».
Ο Ευάγγελος Κουλουμπής γεννήθηκε το 1929 στην Καισαριανή. Ήταν παιδί φτωχής οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων. Σπούδασε με υποτροφία πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως επιχειρηματίας στις κατασκευές, αποκτώντας σημαντική περιουσία. Παρά την αντίδραση της χούντας, το 1973 ηγήθηκε ομάδας μηχανικών που διεκδίκησε και τελικά κέρδισε την προεδρία του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος. Από το 1974 ως το 1981 χρημάτισε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), και με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974 ως υπουργός Δημοσίων Έργων.
 
Το 1981 και το 1985 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Στις κυβερνήσεις του Ανδρέας Παπανδρέου διετέλεσε:
  • Οκτώβριος 1981 – Ιούλιος 1982: υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου
  • Ιούλιος 1982 – Σεπτέμβριος 1984: υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
  • Σεπτέμβριος 1984 – Νοέμβριος 1988: υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
Το 1993, με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Κουλουμπής έγινε διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1994 για να εκλεγεί Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς. Παρέμεινε Υπερνομάρχης ως το 1998.
 
Από την θητεία του στο ΤΕΕ ο Ευάγγέλος Κουλουμπής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά θέματα έχοντας οργανώσει το πρώτο Εθνικό Συνέδριο του ΤΕΕ για την Ενέργεια το 1979.
 
Στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διακρίθηκε πολλαπλά θέτοντας τα θεμέλια για θέματα υψίστης σημασίας του ενεργειακού τομέα, όπως η εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, η εθνικοποίηση της πολυεθνικής ESSO-Pappas και η ίδρυση της ΕΚΟ, και η προώθηση των ΑΠΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή