Η απίθανη ιστορία των Σιαμαίων αδελφών Τσανγκ και Ενγκ Μπάνκερ

by Times Newsroom
Ο Τσανγκ Μπάνκερ (αγγλικά: Chang Bunker, ταϋλανδέζικα: จัน) και ο Ενγκ Μπάνκερ (Eng Bunker, อิน) (11 Μαΐου 1811 – 17 Ιανουαρίου 1874) ήταν ενωμένα δίδυμα αδέλφια των οποίων η κατάσταση και η γενέτειρά τους έγινε η βάση του όρου “Σιαμαίοι δίδυμοι”. Οι αδελφοί Μπάνκερ γεννήθηκαν στις 11 Μαΐου του 1811 στο Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη), στην επαρχία Σαμούτ Σονγκχράμ, από Κινέζους γονείς. Η διαφορά από οποιαδήποτε άλλα δίδυμα ήταν πως τα μωρά ήταν ενωμένα μεταξύ τους με μία σάρκινη λωρίδα στην περιοχή του στήθους. Η σάρκινη αυτή λωρίδα είχε μήκος 5,5 εκ., με τον καιρό όμως και μετά από άσκηση, απέκτησε αρκετή ελαστικότητα ώστε να επιτρέπει στους αδελφούς άνεση κινήσεων.
Ήταν τόσο παράδοξο το φαινόμενο αυτών των διδύμων, ώστε έγιναν θέαμα σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής όπου το κοινό πλήρωνε εισιτήριο για να τους δει. Το φαινόμενο απασχόλησε πολύ και τους επιστήμονες της εποχής. Μετά από επίμονη μελέτη παρατηρήθηκε ότι οι δύο αδελφοί εκινούντο από μία θέληση ή τουλάχιστον ό,τι αποφάσιζε ο ένας αμέσως το πραγματοποιούσε και ο άλλος, κι αυτό χωρίς καμία συνεννόηση αλλά από ένστικτο. Παρατηρήθηκε επίσης το εξής περίεργο: σχεδόν ποτέ δεν μιλούσαν μεταξύ τους παρόλο που ήταν ομιλητικοί με τους τρίτους. Πολλές φορές πάντως, όταν δεν επρόκειτο για σωματικές κινήσεις, εκδηλώθηκε η ιδιαίτερη προσωπικότητά τους, σε συζητήσεις που έκανε ο καθένας με διαφορετικά πρόσωπα ταυτόχρονα.
Ήταν ζωηροί, ευκίνητοι, ρωμαλέοι και έτρεχαν με καταπληκτική ευχέρεια. Έτρωγαν την ίδια ποσότητα από τα ίδια φαγητά και κοιμόντουσαν ταυτόχρονα.
Αφού γύρισαν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισαν ν’ αρχίσουν να ζουν μία όσο το δυνατόν περισσότερο κανονική ζωή. Έτσι, εγκαταστάθηκαν σε μία φυτεία στις Η.Π.Α., αγόρασαν σκλάβους και υιοθέτησαν το επώνυμο “Μπάνκερ”. Στις 13 Απριλίου του 1843 παντρεύτηκαν δύο αδελφές. Ο Τσανγκ την Αδελαΐδα Γέιτς, με την οποία έκανε 11 παιδιά, και ο Ενγκ τη Σάρα Άνν Γέιτς, με την οποία έκανε 10 παιδιά. Όμως με τον καιρό, οι σύζυγοί τους καυγάδιζαν και τελικά στήθηκαν δύο ξεχωριστά νοικοκυριά δυτικά του Μάουντ Έρι στη Βόρεια Καρολίνα με τους δίδυμους να εναλλάσσονται περνώντας τρεις ημέρες σε κάθε σπίτι.
Τσανγκ Μπάνκερ (δεξιά) και Ενγκ Μπάνκερ (αριστερά), πίνακας περ. 1836
Αργότερα οι Σιαμαίοι θέλησαν να χωρίσουν. Συμβουλεύτηκαν διάσημους χειρούργους οι οποίοι όμως τους συμβούλεψαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Έτσι, παρέμειναν ενωμένοι μέχρι την ημέρα του θανάτου τους. Πέθαναν την ίδια ημέρα στις 17 Ιανουαρίου του 1874. Ο Τσανγκ προσεβλήθη από πνευμονία και πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του. Ο Ενγκ ξυπνώντας βρήκε τον αδερφό του νεκρό. Ένας γιατρός τού πρότεινε χειρουργικά να τον “αποκολλήσει” από το νεκρό αδερφό του, αλλά ο Ενγκ αρνήθηκε να “χωριστεί” από τον Τσανγκ. Πέθανε τρεις ώρες αργότερα.
 
Ο τάφος του Τσανγκ και του Ενγκ Μπάνκερ κοντά στο Μάουντ Έρι (Βόρεια Καρολίνα, Η.Π.Α.)
 
Η περίπτωση των Τσανγκ και Ενγκ Μπάνκερ έδωσε στην ιατρική τον όρο “Σιαμαίοι Δίδυμοι”. Ο συγγραφέας Μαρκ Τουαίην έγραψε το διήγημα “Οι Σιαμαίοι Δίδυμοι” (The Siamese Twins)[5] βασισμένος στα αδέλφια Μπάνκερ. Επίσης γιά τους Σιαμαίους αδελφούς Μπάνκερ γράφτηκαν δύο θεατρικά έργα, ένα μιούζικαλ, καθώς και μία πολυβραβευμένη νουβέλα το 2000 με τίτλο “Τσανγκ και Ενγκ” (Chang and Eng) του συγγραφέα Ντάριν Στράους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή