Η κύρια εργασία του οικονομολόγου Τομά Πικετί συνίσταται στην ανάδειξη της οικονομικής ανάλυσης και της ιστορικής εξέλιξης των ανισοτήτων

by Times Newsroom
Ο Τομά Πικετί (Thomas Piketty), γεννημένος την 7η Μαΐου 1971 στο Κλισί (Clichy) είναι Γάλλος οικονομολόγος που στηρίζει το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Απόφοιτος της École Normale Supérieure του Παρισιού με ειδίκευση στα ανώτερα μαθηματικά, συνέχισε τις σπουδές του στην οικονομική επιστήμη υπό την αιγίδα του DELTA, μίας κοινής ερευνητικής μονάδας των Ανώτερων Σχολών της Γαλλίας, ιδιαιτέρως της Σχολής Ανώτερων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS). Επιβλέποντες της διδακτορικής του έρευνας ήταν ο Ροζέ Γκενερί και ο Sir Άντονυ Άτκινσον του London School of Economics.
 
Ξεκίνησε τη καριέρα του σε ηλικία 23 χρονών ως επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (MIT) συμμετέχοντας παράλληλα στο γαλλικό Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης. Παραιτούμενος από το ΜΙΤ μόλις δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επέστρεψε στη Γαλλία για να ενταχθεί στο ερευνητικό σώμα του CNRS, έναν κρατικό οργανισμό που αποτελεί την οριζόντια υποδομή έρευνας της Γαλλίας. Επιστρέφοντας εκεί όπου ξεκίνησε τις ανώτερες σπουδές του στην οικονομική ανάλυση και μετά από διοικητικούς μετασχηματισμούς και συγχωνεύσεις που ο ίδιος πρωτοστάτησε στη πραγματοποίησή τους, έδωσε πνοή στην École d’économie de Paris, ένα τμήμα οικονομικών επιστημών στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι Γάλλοι οικονομολόγοι παγκοσμίου φήμης. Η Σχολή αυτή αποτελεί την απάντηση της Γαλλίας στη δημιουργία ενός ινστιτούτου εφάμιλλου των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων στην εξαιρετικά ανταγωνιστική περιοχή της οικονομικής ανάλυσης.
Ο Πικετί βασίζεται σε ιδέες της κλασικής πολιτικής οικονομίας. Η έρευνά του εστιάζεται σε διάφορα θέματα, στην ευρύτερη ερευνητική ενότητα της δημόσιας οικονομικής. Η κύρια εργασία του συνίσταται στην ανάδειξη της οικονομικής ανάλυσης και της ιστορικής εξέλιξης των ανισοτήτων.
 
Στο σημαντικότερο του βιβλίο ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ βασιζόμενος σε στοιχεία 250 ετών, από πολλές χώρες, ανατρέπει διάφορες θεωρίες για σταθερότητα στην διανομή του εισοδήματος, μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου, (άποψη που συμμεριζόταν και ο John Maynard Keynes). Ανατρέπει και τις μελέτες του Simon Kuznets που βασιζόμενος σε χρονικά και γεωγραφικά περιορισμένα στοιχεία, είχε πιστέψει ότι η αύξηση της ανισότητας είναι μια προσωρινή αρχική φάση και διορθώνεται αργότερα. Στην περίφημη εξίσωση r>g ( η απόδοση του κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας) ο Πικετί συνοψίζει την μακροχρόνια τάση προς μεγαλύτερη συγκέντρωση του κεφαλαίου και προς μεγαλύτερη ανισότητα. Μόνο εξωγενείς παράγοντες, όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ή η ενσυνείδητη πολιτική παρέμβαση, μπορούν να διορθώσουν αυτή την τάση.
 
Βιβλιογραφία
  • Τα βιβλία Οικονομική των Ανισοτήτων και ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ έχουν μεταφραστεί από την Ελίζα Παπαδάκη και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή