Ιάκωβος Γ΄ της Σκωτίας

by Times Newsroom
Share this
O Ιάκωβος Γ΄ της Σκωτίας (James III of Scotland, 10 Ιουλίου 1451 – 11 Ιουνίου 1488) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας από το 1460 μέχρι το 1488, υιός και διάδοχος του βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Β΄ και της Μαρίας του Γκέλντερς. Η φήμη του εξαπλώθηκε σαν ο πρώτος μεγάλος μονάρχης της Αναγέννησης στην Σκωτία, ενώ πολλές φορές πέρασε τα όρια της υπερβολής. Είχε ενδιαφέρον για τα γράμματα, τις τέχνες, το κυνήγι και τον αθλητισμό, ενώ παρίστανε τον εαυτό του σε νομίσματα φορώντας αυτοκρατορικό στέμμα.
 
Όσο ήταν ανήλικος, η κυβέρνηση της χώρας εξασκείτο από την ίδια την μητέρα του, Μαρία του Γκέλντερς, και τις οικογένειες των Κένεντι και Μπόιντ. Η οικογένεια του Μπόιντ έχασε την δημοτικότητα της, όταν ο Τόμας Μπόιντ χρίστηκε κόμης του Άρραν και παντρεύτηκε την αδελφή του βασιλιά, Μαρία. Η οικογένεια κατόρθωσε μετά από διαπραγματεύσεις να πετύχει τον γάμο του βασιλιά Ιακώβου Γ΄ με την Μαργαρίτα της Δανίας (1469), κόρη του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Α΄. Η Μαργαρίτα πήρε σαν προίκα τα νησιά Σέτλαντ και Όρκνεϊ, φθάνοντας την Σκωτία στην μεγαλύτερη εδαφική επέκταση που είχε στην ιστορία της.
Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στον βασιλιά και την οικογένεια των Μπόιντ μετά τον γάμο που κηρύχθηκε άκυρος το 1473. Οι Ροβέρτος και Τόμας Μπόιντ βρίσκονταν έξω από την χώρα όταν κηρύχθηκαν έκπτωτοι και το 1473 ολόκληρη η οικογένεια εκτελέστηκε από τον βασιλιά. Η εξωτερική πολιτική του Ιακώβου ήταν φιλόδοξη στοχεύοντας σε εδαφικές επεκτάσεις: πραγματοποίησε γαμήλια συμμαχία με την Αγγλία, παντρεύοντας τον γιο και διάδοχο του Ιάκωβο Δ΄ με την Σεσίλη της Υόρκης, κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Δ΄. Έτσι έσπασε για πρώτη φορά η μεγάλη έχθρα που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών από την εποχή του Ροβέρτου Μπρους και του Εδουάρδου Α΄. Αυτό ήταν και ένας από τους λόγους που ο βασιλιάς μετά το 1479 άρχισε να γίνεται αντιδημοτικός. Από το 1470, ο βασιλιάς ήρθε σε σύγκρουση με τα αδέλφια του, Αλέξανδρο δούκα του Άλμπανι και Ιωάννη κόμη του Μάρ. Ο Μαρ πέθανε στο Εδιμβούργο το 1480 και οι εκτάσεις του κληρονομήθηκαν στον ευνοούμενο του βασιλιά Ροβέρτο Κόχραν. Ο Άλμπανι, που κατηγορήθηκε για προδοσία, δραπέτευσε στην Γαλλία το 1479, ενώ την ίδια χρονιά έσπασε την συμμαχία του με την Αγγλία και κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της.
 
Το 1482, ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση κατά της Σκωτίας με στρατό καθοδηγούμενο από τον δούκα του Γκλόστερ (μέλλοντα βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο Γ΄). Στους επιτιθέμενους βρισκόταν και ο δούκας του Άλμπανι, ενώ ο Ιάκωβος προσπάθησε να συλλάβει τους δυσαρεστημένους ευγενείς που υποστήριζαν τον Άλμπανι. Τελικά ο βασιλιάς αιχμαλωτίστηκε και την αρχιστρατηγία της Σκωτίας ανέλαβε ο Αλέξανδρος. Ο Εδουάρδος με τον στρατό του, αφού λεηλάτησε το Εδιμβούργο, δεν μπόρεσε να καταλάβει το κάστρο της πόλης και επέστρεψε στο Λονδίνο. Αλλά ο Ιάκωβος ανέκτησε σταδιακά την δύναμη του, εξαγοράζοντας σταδιακά όλα τα μέλη της κυβέρνησης του Άλμπανι, με αποτέλεσμα την διάλυση του κοινοβουλίου της κομητείας το 1482. Ο αδελφός του, Αλέξανδρος, δραπέτευσε στις ιδιοκτησίες του στο Ντάνμπαρ το 1483, αλλά ο προστάτης του, βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Δ΄, πέθανε την ίδια χρονιά φέρνοντας τον σε πολύ δύσκολη θέση. Αργότερα, το 1485, δολοφονήθηκε στο Παρίσι.
 
Ο Ιάκωβος προσπαθώντας να πετύχει ξανά συμμαχία με την Αγγλία αλλά χωρίς αποτέλεσμα, άρχισε να γίνεται αντιδημοτικός, αφού κυβερνούσε με μια ομάδα ευνοουμένων του αγνοώντας τον λαό. Αρνήθηκε να ταξιδέψει προκειμένου να αποδώσει την δικαιοσύνη σε περιοχές της χώρας του μένοντας μόνιμα στο Εδιμβούργο. Η σύζυγος του, Μαργαρίτα της Δανίας, και ο μεγαλύτερος γιος του στράφηκαν εναντίον του, ενώ ζούσαν ξεχωριστά στο κάστρο του Στέρλινγκ. Αντίθετα ο Ιάκωβος λάτρευε τον δεύτερο γιο του. Μία ομάδα δυσαρεστημένων ευγενών στράφηκε εναντίον του το 1488, στην οποία συμμετείχε ο γιος και διάδοχος του, Ιάκωβος Δ’, που δεν μπορούσε να δεχτεί την εύνοια του πατέρα του για τον αδελφό του, εις βάρος του. Στην μάχη του Σότσιμπερν ηττήθηκε και σκοτώθηκε, κατά διάφορους θρύλους κατά την διάρκεια ή μετά την μάχη. ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή