Ιωάννης Β’, βασιλιάς της Γαλλίας

by Times Newsroom

Ο Ιωάννης Β΄ της Γαλλίας (John II of France, 26 Απριλίου 1319 – 8 Απριλίου 1364), γνωστός και με το παρωνύμιο ο Καλός, ήταν κόμης του Ανζού, κόμης του Μαιν, δούκας της Νορμανδίας (1332), κόμης του Πουατιέ (1344), δούκας της Ακουιτανίας (1345), δούκας της Βουργουνδίας (1361 – 1363) και βασιλιάς της Γαλλίας (1350 – 1364). Με τον γάμο του με την Ιωάννα Α΄ της Ωβέρνης, έγινε κόμης της Ωβέρνης και της Βουλώνης. Ήταν μέλος του οίκου των Βαλουά, υιός του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου ΣΤ΄ και της Ιωάννας της Βουργουνδίας.

Αδιαφόρησε για τις διοικητικές ευθύνες του βασιλείου του, καθώς προτιμούσε να απολαμβάνει την πολυτελή βασιλική ζωή. Το 1354, ο γαμπρός του Ιωάννη, Κάρολος Β΄ της Ναβάρρας, περιπλέχθηκε στην δολοφονία του Γάλλου αξιωματούχου Κάρολος ντε λα Κέρντα. Αλλά προκειμένου να εξασφαλίσει συμμαχία στον αγώνα του κατά της Αγγλίας υπέγραψε τον ίδιο χρόνο την συνθήκη της Μάντης με τον Κάρολο. Δεν κράτησε πολύ και ο Ιωάννης εξασφάλισε συμμαχία με τον Ερρίκο, δούκα του Λάνκαστερ. Την επόμενη χρονιά υπέγραψε την Συνθήκη της Βαλόνης (1355) με τον Κάρολο, αφού ο Εκατονταετής Πόλεμος αναζωπυρώθηκε.
 
Το 1356, στη μάχη του Πουατιέ ενάντια στον Εδουάρδο, τον μαύρο πρίγκηπα (μεγαλύτερο γιο του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄), υπέστη ταπεινωτική ήττα και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Αγγλία. Ως αιχμάλωτος του Άγγλου βασιλιά είχε πολλά προνόμια και του επετράπη να ταξιδεύει και να απολαμβάνει βασιλική ζωή.
 
Το 1360, κατάφερε να εξαγοράσει τελικά την ελευθερία του, αφήνοντας αντικαταστάτη στην ομηρεία τον γιο του Λουδοβίκο του Ανζού, επιπλέον του επετράπη να επανέλθει στον θρόνο του στην Γαλλία. Ενώ ο Ιωάννης προσπαθούσε να βρει χρήματα να πληρώσει το τεράστιο ποσό της εξαγοράς της ελευθερίας του, ο γιος του, Λουδοβίκος, δραπέτευσε εύκολα, καθώς απολάμβανε επίσης τα ίδια βασιλικά προνόμια. Ο Ιωάννης παραδόθηκε ξανά στους Άγγλους, δηλώνοντας αδυναμία να εξαγοράσει την ελευθερία του. Τα κίνητρα του Ιωάννη παραμένουν σκοτεινά.
 
Πέθανε στο Λονδίνο και το σώμα του μεταφέρθηκε στη Γαλλία.

Κληρονόμοι

Με την πρώτη σύζυγό του, Μπόννη της Βοημίας, παιδιά τους ήταν:

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή