Καζίμιερς Φουνκ

by Times Newsroom
Share this
Ο Καζίμιερς Φουνκ (Kazimierz Funk, 23 Φεβρουαρίου 1884 – 19 Νοεμβρίου 1967), κοινώς Κάζιμιρ Φουνκ, ήταν Πολωνός βιοχημικός ο οποίος γενικά θεωρείται από τους πρώτους επιστήμονες που διατύπωσαν την έννοια των βιταμινών το 1912, τις οποίες ο ίδιος αποκαλούσε ζωτικής σημασίας αμίνες ή βιταμίνες.
Γιος δερματολόγου, ο Κάζιμιρ Φουνκ γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1884, σπούδασε στη Βέρνη της Ελβετίας όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Βέρνης, και εργάστηκε στην Ευρώπη στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, στο δημοτικό νοσοκομείο του Βισμπάντεν στη Γερμανία, στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το ινστιτούτο Λίστερ στο Λονδίνο, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1915, όπου κατείχε διάφορες βιομηχανικές και πανεπιστημιακές θέσεις στη Νέα Υόρκη. Πέντε χρόνια αργότερα έγινε και πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ. Επέστρεψε στη Βαρσοβία το 1923, αλλά, λόγω της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης της χώρας, το 1927 πήγε στο Παρίσι, όπου ίδρυσε ένα ερευνητικό ίδρυμα, το Κάσα Μπιοκέμικα. Με τη γερμανική εισβολή στην Γαλλία στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, ο Φουνκ επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Μετά την ανάγνωση ενός άρθρου από τον Ολλανδό ιατρό Κρίστιαν Άικμαν που ανέφερε ότι οι άνθρωποι που τρώνε καστανό ρύζι ήταν λιγότερο ευάλωτοι σε μπέρι-μπέρι (πολυνευρίτις) από ότι εκείνοι που έτρωγαν μόνο το πλήρως αλεσμένο προϊόν, προσπάθησε να απομονώσει την ουσία υπεύθυνη για αυτό και το πέτυχε κατά το 1912. Επειδή η ουσία περιέχει μια αμινομάδα, ονομάστηκε βιταμίνη. Αργότερα διατύπωσε την υπόθεση ότι και άλλες ασθένειες εκτός από το μπέρι-μπέρι, όπως η ραχίτιδα, η πελλάγρα, η χοάνη και το σκορβούτο θα μπορούσαν επίσης να θεραπευτούν με βιταμίνες.
 
Αργότερα υπέθεσε την ύπαρξη και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, τα οποία έγιναν γνωστά ως Β1, Β2, C και D. Το 1936 προσδιόρισε τη μοριακή δομή της θειαμίνης, αν και δεν ήταν ο πρώτος που την απομόνωσε.
 
O Φουνκ επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1939 και το 1940 έγινε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Φουνκ για την ιατρική έρευνα (Funk Foundation for Medical Research). Κατά το τέλος της καριέρας του, διεξήγαγε έρευνες για τις ορμόνες, τον διαβήτη, το έλκος, και την βιοχημεία του καρκίνου. Το Πολωνικό Ινστιτούτο Τεχνών και Επιστημών της Αμερικής (PIASA) τιμά ετησίως Πολωνούς-Αμερικανούς επιστήμονες με το βραβείο Φυσικών Επιστημών Κάζιμιρ Φουνκ (Casimir Funk Natural Sciences Award).
 
Τέλος, βελτίωσε τις μεθόδους παραγωγής για πολλά εμπορικά φάρμακα και ανέπτυξε πολλά νέα εμπορικά προϊόντα στα εργαστήριά του. Πέθανε στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης, στις 20 Νοεμβρίου 1967.
ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή