Κιμ Ίλ-Σονγκ, Βορειοκορεάτης δικτάτορας

by Times Newsroom
Ο Κιμ Ιλ-σονγκ ή ο Κιμ Ιλ Σουνγκ (15 Απριλίου 1912 – 8 Ιουλίου 1994), γνωστός και ως Μεγάλος Ηγέτης, Ο Πρόεδρος, Αρχιστράτηγος, ήταν από το 1948 μέχρι το θάνατό του ο απόλυτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε στον αντι-ιαπωνικό αγώνα και αναδείχθηκε ηγέτης των Κορεατών ανταρτών οι οποίοι το 1945 απελευθέρωσαν τη Κορέα. Το 1948 ίδρυσε στο βόρειο κομμάτι της Κορεατικής χερσονήσου τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας η οποία το 1950 ήρθε σε σύγκρουση με το έτερο κράτος της Κορεατικής χερσονήσου, τη Νότια Κορέα. Μετά τον πόλεμο και υπό την απόλυτη εξουσία του Κιμ Ίλ-σονγκ η Βόρεια Κορέα είχε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Από το 1950 ο Κιμ Ίλ-σονγκ ανέπτυξε την ιδεολογία Τζούτσε, η οποία βαθμιαία αντικατέστησε τον μαρξισμό-λενινισμό ως επίσημη ιδεολογία της Βόρειας Κορέας. Ο ηγετικός ρόλος που έπαιξε στον αγώνα κατά του ιαπωνικού ζυγού, οι επιτυχίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και η οικονομική άνθιση μετά τον πόλεμο δημιούργησαν ένα τεράστιο κύμα προσωπολατρίας για αυτόν. Χιλιάδες τραγούδια, θεατρικές παραστάσεις και πίνακες ζωγραφικής έχουν δημιουργηθεί για το πρόσωπό του, ενώ αγάλματα και πορτραίτα του υπάρχουν σε κάθε δημόσιο χώρο στη Βόρεια Κορέα. Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του το 1994, εκατομμύρια ανθρώπων θρηνούσαν σε κατάσταση υστερίας, ενώ υπήρξαν και αυτοκτονίες.
 
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, “η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας είναι ένα κράτος που καθοδηγείται από την ιδεολογία Τζούτσε και ενσαρκώνει τις ιδέες και την ηγεσία του Κιμ Ίλ-σονγκ, του ιδρυτή της χώρας και πατέρα της Κορέας”. Η ιδεολογία και η ζωή του διδάσκεται στα σχολεία της χώρας, ενώ η Κρατική Τηλεόραση αρχίζει το πρόγραμμά της με τον ύμνο Το τραγούδι του Στρατηγού Κιμ Ίλ-σονγκ και το πορτραίτο του. Παρότι έχει πεθάνει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, οι Βορειοκορεάτες συμπεριφέρονται σαν να ζει ακόμα, ενώ η λατρεία για αυτόν εντάθηκε μετά το θάνατό του. Το Ιούλιο του 2012 ένα 14χρονο κορίτσι πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει τα πορτραίτα του Κιμ Ίλ-σονγκ και του γιου του από μια πλημμύρα που έπληττε το σπίτι της.
 

ADN-ZB / Mittelstädt / 1.6.84 / Berlin: Kim II Sung Besuch
Ein Freundschaftsbanner überreichte der Generalsekretär des ZK der Pdak und Präsident der KDVR, Kim II Sung (2.v.l.), an Erich Honecker, Generalsekretär des ZK der SED und Vorsitzender des Staatsrates der DDR, auf der Kundgebung im Palast der Republik.
1984

Ο Κιμ Ίλ-σονγκ το 1984
 

ADN-ZB/Mittelstädt/1.6.1984/Berlin: Kim II Sung-Besuch
Unter dem minutenlangen, stürmischen Beifall der Kundgebungsteilnehmer betraten Kim II Sung und Erich Honecker den Großen Saal des Palastes der Republik.

Ο Κιμ Ίλ-σονγκ με τον Εριχ Χόνεκερ
Τη δεκαετία του 1990 τη Βόρεια Κορέα έπληξαν σφοδρές πλημμύρες που σε συνδυασμό με την διάλυση της ΕΣΣΔ και τον εμπορικό αποκλεισμό της χώρας οδήγησαν την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση. Εν μέσω αυτής της κρίσης διαδέχθηκε τον Κιμ Ίλ-σονγκ στο τιμόνι της χώρας ο γιος του Κιμ Τζόνγκ-ιλ. Ο Κιμ Ίλ-σονγκ προετοίμαζε το γιό του για τη διαδοχή ήδη από το 1980, τοποθετώντας τον σε υψηλές θέσεις στο στρατό και το Εργατικό Κόμμα Κορέας. Η διαδοχή αυτή αντανακλά ένα γενικότερο καθεστώς οικογενειοκρατίας στη Βόρεια Κορέα, αφού η οικογένεια Κιμ είναι κυρίαρχη στο στρατό και το Εργατικό Κόμμα Κορέας.
 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή