Κώστας Κουτσομύτης, ο δημιουργός των μεγάλων τηλεοπτικών σίριαλ

by Times Newsroom
Share this
Ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης (Γρεβενά, 20 Σεπτεμβρίου 1938 – Μαρούσι, 10 Μαρτίου 2016) ήταν σκηνοθέτης της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, ιδιαίτερα γνωστός για τηλεοπτικές μεταφορές κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας. Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τις σειρές Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Εκείνος και εκείνος, Ματωμένα χώματα και Τα παιδιά της Νιόβης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης. Ο Κώστας Κουτσομύτης ήταν από τους διαμορφωτές της ελληνικής τηλεόρασης και μυθοπλασίας, καθώς είχε μεταφέρει πολλά και γνωστά λογοτεχνικά έργα στη μικρή οθόνη.

Σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του, μικρού μήκους, ταινία. Εναν χρόνο μετά υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.


Με την Άντζελα Γκερέκου σε  δημόσια εμφάνιση του  

Η καριέρα του, που έμελλε να είναι μεγάλη και ξεχωριστή, ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση. Ο κατάλογος είναι πλούσιος: «Εκείνος κι εκείνος», «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Καπνισμένος ουρανός». «Κίτρινος φάκελλος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Η εκτέλεση» «Πρόβα Νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Ματωμένα Χώματα», «Οι μάγισσες της Σμύρνης».

Με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του ο Κώστας Κουτσομύτης άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική τηλεόραση.

Σκηνή από το σήριαλ «βαμμένα κόκκινα μαλλιά» με πρωταγωνίστρια την Καριοφυλλιά Καραμπέτη.




Από το σίριαλ «Πρόβα Νυφικού»

Φιλμογραφία
Κινηματογράφος
  • Ο Κλοιός (1987)
Τηλεοπτικές σειρές
  • Ο άγνωστος πόλεμος 1971 ΥΕΝΕΔ
  • Παράξενος ταξιδιώτης 1972 ΕΙΡΤ
  • Χωρίς ανάσα 1973 ΕΙΡΤ
  • Τερέζα Βάρμα Δακόστα 1975 ΕΙΡΤ
  • Εν Αθήναις 1976 ΕΡΤ
  • Οι ένοχοι 1977 ΕΡΤ
  • Το παιχνίδι 1979 ΕΡΤ
  • Κόντρα στον άνεμο 1980 ΕΡΤ
  • Οι φρουροί της Αχαΐας 1981 ΕΡΤ
  • Ο κατάδικος 1983 ΕΡΤ
  • Καπνισμένος ουρανός 1985 ΕΡΤ2
  • Ένας φιλήσυχος άνθρωπος 1988 ΕΡΤ
  • Εκείνος κι εκείνος 1989 ΕΡΤ
  • Ο κίτρινος φάκελος 1990 ΑΝΤ1
  • Βαμμένα κόκκινα μαλλιά 1992 ΑΝΤ1
  • Η εκτέλεση 1993 ΑΝΤ1
  • Το γελοίον του πράγματος 1994 ΑΝΤ1 4 επεισόδια
  • Η πρόβα του νυφικού 1995 ΑΝΤ1
  • Το γελοίον του πράγματος 1995 ΑΝΤ1 1 επεισόδιο
  • Η αγάπη άργησε μια μέρα 1997 ΕΤ1
  • Ο μεγάλος θυμός 1998 Mega
  • …ύστερα ήρθαν οι μέλισσες 2000 ΕΤ1
  • Οι τρεις χήρες 2001 Alpha
  • Τα παιδιά της Νιόβης 2004 ΝΕΤ
  • Οι μάγισσες της Σμύρνης 2005 Mega
  • Τυφλόμυγα 2007 Alpha
  • Ματωμένα χώματα 2009 Alpha
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή