Λοθάριος, βασιλιάς των Φράγκων

by Times Newsroom
O Λοθάριος (Lothaire, 941 – 2 Μαρτίου 986) ήταν Καρολίδης βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας από τις 10 Σεπτεμβρίου του 954 έως το θάνατό του στις 2 Μαρτίου του 986. Ήταν γιος του Λουδοβίκου Δ΄ και της Γκερμπέργκας της Σαξονίας.
 
Λοθάριος της Γαλλίας – Μουσείο Σεν Ρεμί στη Ρενς
Διαδέχθηκε τον πατέρα του (954) σε ηλικία 13 ετών και τέθηκε υπό την κηδεμονία του Ούγου του μέγα, κόμητος των Παρισίων, αν και ήταν εχθρός του πατέρα του τα τελευταία χρόνια. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον διάδοχο και γιο του Ούγου, Ούγο Καπέτο, ιδρυτή της δυναστείας των Καπετιδών, που θα κυβερνήσει την Γαλλία μια ολόκληρη χιλιετία.
 
Το 955 ο Λοθάριος και ο Ούγος κατέλαβαν μαζί το Πουατιέ. Λίγο αργότερα ο προστάτης του πέθανε και ο Λοθάριος έχρισε τον μεγάλο γιο του αποθανόντος, Ούγο, κόμη των Παρισίων, και τον μικρότερο γιο του, Όθωνα Ερρίκο, δούκα της Βουργουνδίας (960).
 
Το (962) ο Βαλδουίνος Γ΄ της Φλάνδρας συμβασιλεύς, υιός και διάδοχος του Αρνόλφου Α΄ της Φλάνδρας, πέθανε και ο πατέρας του υποσχέθηκε στον Λοθάριο την διαδοχή του. Όταν πέθανε και ο ίδιος ο Αρνόλφος (965), ο Λοθάριος επιτέθηκε στην Φλάνδρα, κατέλαβε πολλές πόλεις, αλλά αποκρούστηκε από τους υποστηρικτές του Αρνόλφου Β΄.
 
Σε ηλικία 37 ετών, ο Λοθάριος αποφάσισε να ανακτήσει την Λωρραίνη. Σε μια αιφνίδια επίθεση την άνοιξη του 978 συνέλαβε τον αυτοκράτορα Όθωνα Β΄ κοντά στο Άαχεν που είχε συμμαχήσει εναντίον του με τον αδελφό του Κάρολο, κυριεύοντας την πρωτεύουσα. Ο Όθωνας εκδικήθηκε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς με μεγάλη επίθεση στην Γαλλία, καταστρέφοντας όσες περιοχές έβρισκε μπροστά του. Έφτασε μέχρι το Παρίσι αλλά απέτυχε να καταλάβει την πόλη. Κλείστηκε ειρήνη (980) και ο Λοθάριος τελικά έγινε επιμελητής του ανήλικου αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄, όταν πέθανε ο πατέρας του, Όθων Β΄, τον Δεκέμβριο του 983.
 
Ο Λοθάριος λογομάχησε με τον Ούγο Καπέτο, γιατί συμφιλιώθηκε με τον Όθωνα Γ΄ παρά τους πολέμους που είχε κάνει με τον πατέρα του με την υποστήριξη του ίδιου του Καπέτου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, η δύναμη του Λοθάριου εξασθενούσε σημαντικά απέναντι στην δύναμη του Ούγου Καπέτου.
 
Παντρεύτηκε την Έμμα της Ιταλίας, κόρη του Λοθάριου Β΄ της Ιταλίας και της Αδελαΐδας της Ιταλίας. Γιος τους και διάδοχος του ήταν ο Λουδοβίκος Ε΄ της Γαλλίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή