Λουίς Καμπράλ, πρόεδρος της Γουινέα-Μπισάου

by Times Newsroom
O Λουίς Καμπράλ (Luís de Almeida Cabral, 11 Απριλίου 1931 – 30 Μαΐου 2009) ήταν πολιτικός από τη Γουινέα-Μπισάου. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, από το 1973 ως την ανατροπή του από στρατιωτικό πραξικόπημα, το Νοέμβριο του 1980.
Γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1931 και ήρθε στην εξουσία μετά τη δολοφονία του δίδυμου αδερφού του, Αμίλκαρ Καμπράλ, στο Κόνακρι το 1973. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν και ιδρυτής του κόμματος PAIGC. Στη συνέχεια, την προεδρία του εν λόγω κόμματος ανέλαβε ο μετέπειτα πρόεδρος του Πρασίνου Ακρωτηρίου, Αριστίντες Περέιρα. Ωστόσο, η πτέρυγα της Γουινέας-Μπισσάου ακολούθησε τον Λουίς Καμπράλ.
Έπειτα από την Επανάσταση των Γαριφάλων στην Πορτογαλία, το 1974, η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της, η οποία αναγνωρίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Ωστόσο, η ανακήρυξη είχε γίνει από την ίδια τη χώρα ένα χρόνο νωρίτερα, οπότε και ανέλαβε Πρόεδρος ο Καμπράλ.
 
Ακολούθησε πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κράτους με σκοπό την ανάπτυξη. Έχοντας την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και σκανδιναβικών χωρών, εγκαθίδρυσε σοσιαλιστικό καθεστώς.
Η αμφισβήτηση και η αστάθεια που επικρατούσαν μετά τη δολοφονία του Αμίλκαρ Καμπράλ επέφεραν τη συνακόλουθη πτώση του Λουίς Καμπράλ. Ορισμένες πτέρυγες του κόμματός του κατηγόρησαν τον Καμπράλ και άλλα στελέχη με καταγωγή από Πράσινο Ακρωτήριο ότι κυριαρχούσαν στο κόμμα. Με τον ισχυρισμό αυτό, ο πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός του Στρατού Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα οργάνωσε την ανατροπή του Καμπράλ, με επιτυχημένο πραξικόπημα στις 14 Νοεμβρίου του 1980. Στη συνέχεια ο πρώτος Πρόεδρος της Γουινέας-Μπισάου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για 13 μήνες. Έπειτα εξορίστηκε στην Κούβα και, το 1984, στην Πορτογαλία.
Λίγο μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, ο νέος πρωθυπουργός Φρανσίσκο Φαντούλ ζήτησε από τον Καμπράλ να επιστρέψει από την εξορία του, το Δεκέμβριο του 1998. Ο ίδιος, σε δήλωσή του, είπε ότι όσο ήταν στην εξουσία ο Βιέιρα δεν θα επέστρεφε στη χώρα, επικαλούμενος λόγους για την ασφάλειά του. Εξάλλου, ο Βιέιρα αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Καμπράλ, αν ο τελευταίος επέστρεφε. Στις 22 Οκτωβρίου του 1999, έπειτα από την ανατροπή του Βιέιρα, ο πραξικοπηματίας Ανσουμάνε Μανέ κάλεσε τον Καμπράλ να επιστρέψει, δίνοντάς του και διαβατήριο. Επέστρεψε στην Μπισσάου στα μέσα Νοεμβρίου του 1999, κάνοντας τη δήλωση ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική ή να γίνει ξανά μέλος του PAIGC.
Ο Καμπράλ πέθανε στις 30 Μαΐου του 2009 στο Τόρες Μπέντρας, στην Πορτογαλία, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή