Λουδοβίκος Α’, πρίγκιπας του Κοντέ

by Times Newsroom
Ο Λουδοβίκος A΄ των Βουρβόνων, πρίγκιπας του Κοντέ (Louis Ier de Bourbon, prince de Condé, 7 Μαΐου 1530 – 13 Μαρτίου 1569) ήταν εξέχων Ουγενότος ηγέτης και στρατηγός, ιδρυτής του Οίκου των Κοντέ, κλάδου του Οίκου των Βουρβόνων. Ήταν ο πέμπτος γιος του Καρόλου των Βουρβόνων δούκα του Βαντόμ και της Φραγκίσκης της Αλανσόν, νεώτερος αδελφός του Αντωνίου της Ναβάρρας και θείος του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄.
 
Ως Γάλλος στρατηγός, πολέμησε κατά των Ισπανών στη μάχη του Μετς (1552) και του Αγίου Κουεντίνου (1557). Μετά τον προσηλυτισμό του στον Προτεσταντισμό περιπλέχθηκε στη συνωμοσία του Αμπουάζ (1560) που είχε στόχο να απαγάγει τον έφηβο βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο Β΄ σφετεριζόμενοι την δύναμη του Καθολικού Οίκου των Γκιζ. Η συνωμοσία απέτυχε παταγωδώς, με τη σφαγή πολλών από τους συνωμότες.
 
Ο Λουδοβίκος παρόλα αυτά συνέχιζε τις προσπάθειες του κυριεύοντας το Ντρε (1562). Στην Ορλεάνη, ο Φραγκίσκος, δούκας του Γκιζ, δολοφονήθηκε και οι φόβοι της βασίλισσας για ανατροπή της την οδήγησαν να καταλήξει στην ειρήνη του Αμπουάζ (1563, σύμφωνα με τους όρους της οποίας οι Ουγενότοι αποκτούσαν θρησκευτική ελευθερία.
 
Σκοτώθηκε στη μάχη του Ζαρνάκ (1569) και τον διαδέχθηκε ο γιος, του Ερρίκος Α΄ των Βουρβόνων του Κοντέ, άλλος ένας δυναμικός Ουγενότος.
Απέκτησε τρεις γιους με διαφορετικές συζύγους:
  • Ερρίκος Α΄ των Βουρβόνων του Κοντέ
  • Κάρολος των Βουρβόνων (1566 – 1612), κόμης του Σουασόν
  • Φραγκίσκος του Κοντί

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή