Λουδοβίκος, δούκας της Βουργουνδίας

by Times Newsroom
Ο Λουδοβίκος, δούκας της Βουργουνδίας (Louis, Duke of Burgundy, 6 Αυγούστου 1682 – 18 Φεβρουαρίου 1712) ήταν δελφίνος της Γαλλίας, μεγαλύτερος γιος του δούκα της Γαλλίας Λουδοβίκου του μεγάλου δελφίνου και της Μαρίας Άννας της Βαυαρίας, αποκαλούμενος μερικές φορές και ως μικρός δελφίνος.
 
Κατά την διάρκεια της βασιλείας του παππού του και βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄, και όσο ζούσε ο πατέρας του, ήταν δεύτερος στην τάξη διαδοχής του, έτσι ονομάστηκε από την γέννησή του δούκας της Βουργουνδίας. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1711, ορίστηκε δελφίνος και διάδοχος του Γαλλικού θρόνου. Αλλά αμέσως μετά στις αρχές του 1712, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, χτυπήθηκαν από ευλογιά και πέθαναν και οι δύο σε διάστημα έξι ημερών ο ένας από τον άλλον.
Σε μικρή ηλικία ήταν εξαιρετικά αγροίκος, κακόψυχος και υπερόπτης, αλλά σύντομα άλλαξε διαμετρικά ο χαρακτήρας του σε έναν ευσεβέστατο πρίγκηπα. Το 1702, σε ηλικία 20 ετών, του ανατέθηκε από τον παππού του η συμμετοχή του στο υψηλό συμβούλιο του κράτους.
 
Η μεταμόρφωση αυτή του νεαρού Λουδοβίκου οφειλόταν στον παιδαγωγό του Φενελόν, μετέπειτα αρχιεπίσκοπο του Καμπραί, ο οποίος κατόρθωσε να τιθασσεύσει τον νεαρό πρίγκηπα. Στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης του Λουδοβίκου, ο Φενελόν έγραψε διάφορα έργα, περιφημότερο των οποίων ήταν Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου (1699).
 
Ο Λουδοβίκος ήταν επηρεασμένος από την μερίδα των ανθρώπων που ήθελαν μετασχηματισμό στην κρατική εξουσία μετάβασης από την απόλυτη Μοναρχία σε μια μοναρχία με περισσότερες εξουσίες στον λαό, με σχηματισμό κρατικών συμβουλίων που θα βοηθούσαν τον βασιλιά στο έργο του. Οι ιδέες αυτές αποδείχθηκαν ουτοπικές, καθώς οι μόνοι που θα ωφελούνταν από κάτι τέτοιο θα ήταν οι αριστοκράτες.
Με την σύζυγο του Μαρία Αδελαΐδα της Σαβοΐας (1685 – 1712) απέκτησε τρία παιδιά, από τα οποία επέζησε μόνον ο νέος δελφίνος Λουδοβίκος που διαδέχθηκε τον προπάππο του ως Λουδοβίκος ΙΕ΄.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή