Λουδοβίκος ΙΑ΄ ο Συνετός, βασιλιάς της Γαλλίας (1461-1483)

by Times Newsroom
Share this
Ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ ο Συνετός (Louis XI de France, 3 Ιουλίου 1423 – 30 Αυγούστου 1483) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1461-1483), γιος και διάδοχος του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ζ΄ και της Μαρίας του Ανζού.
 
Γεννήθηκε στην Μπουρζ, την εποχή που η Αγγλία είχε υπό την κατοχή της τη βόρεια Γαλλία. Ο πατέρας του, Κάρολος, διατηρούσε μονάχα τα κεντρικά και νότια της χώρας του. Εγγονός από τη μεριά της μητέρας του της Γιολάντας της Αραγωνίας, ισχυρότατης γυναίκας που βοήθησε τον πατέρα του να ανακαταλάβει το Παρίσι και τα βόρεια εδάφη του. Με τον γάμο του με την Μαργαρίτα της Σκωτίας (1436), κόρης του βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Α΄, ισχυροποίησε τη θέση του.
 
Το 1440 πήρε μέρος σε επανάσταση κατά του πατέρα του, με στόχο να τον ελέγξει και να κηρυχθεί ο ίδιος αντιβασιλιάς. Το κίνημα απέτυχε και ο Λουδοβίκος αναγκάστηκε να υποταχθεί στον Κάρολο, που τον συγχώρησε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://el.wikipedia.org
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή