Λουδοβίκος ΙΖ΄, κατ’ όνομα Βασιλιάς της Γαλλίας

by Times Newsroom
Share this
Ο Λουδοβίκος ΙΖ΄ (Louis XVII de France, Βερσαλλίες, 27 Μαρτίου 1785 – Παρίσι, 8 Ιουνίου 1795), μέχρι το 1789 ήταν γνωστός ως Λουδοβίκος–Κάρολος, Δούκας της Νορμανδίας (Louis–Charles, Duke of Normandy), έκτοτε και μέχρι το 1791 ως Λουδοβίκος–Κάρολος, Δελφίνος της Γαλλίας (Louis–Charles, Dauphin of France) και από το 1791 έως το 1792 ως Λουδοβίκος–Κάρολος, Βασιλικός Πρίγκιπας της Γαλλίας (Louis–Charles, Prince Royal of France), ήταν ο νεότερος γιος του Βασιλιά Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας και της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας.
 
Ο Λουδοβίκος ΙΖ΄, ως γιος του Βασιλιά της Γαλλίας, έγινε διάδοχος του θρόνου όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λουδοβίκος Ιωσήφ, πέθανε τον Ιούνιο του 1789, λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει η Γαλλική Επανάσταση. Όταν ο πατέρας του εκτελέστηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1793, κατά τη διάρκεια της μέσης περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης, έγινε κατ’ όνομα Βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας για «τα μάτια» των βασιλοφρόνων. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Γαλλία ήταν από τότε δημοκρατία, δεν ανακηρύχθηκε ούτε έγινε επισήμως βασιλιάς.
 
Ο Λουδοβίκος ΙΖ΄ φυλακίστηκε από τον Αύγουστο του 1792 μέχρι τον θάνατό του από ασθένεια το 1795 σε ηλικία 10 ετών. Ο τίτλος τού απονεμήθηκε από τους βασιλόφρονες υποστηρικτές του και τον αναγνώρισε έμμεσα ο θείος του που αργότερα υιοθέτησε το βασιλικό όνομα Λουδοβίκος ΙΗ΄ αντί του Λουδοβίκος ΙΖ΄, κατά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1814, μετά την πτώση του Μεγάλου Ναπολέοντα από την εξουσία και την Παλινόρθωση των Βουρβόνων στον θρόνο της Γαλλίας.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή