Λουδοβίκος ο Τραυλός, βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας

by Times Newsroom
Ο Λουδοβίκος ο τραυλός (Louis II le Bègue, 1 Νοεμβρίου 846 – 11 Απριλίου 879) ήταν βασιλιάς της Ακουιτανίας και βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων, μεγαλύτερος γιος του Καρόλου του Φαλακρού και της Ερμεντρούδης της Ορλεάνης. Διαδέχθηκε στο δουκάτο της Ακουιτανίας τον νεώτερο αδελφό του (866) Κάρολο και στο βασίλειο των Δυτικών Φράγκων τον πατέρα του (877).
 
Παντρεύτηκε δύο φορές: με την πρώτη σύζυγο του Ανσγκάρδη της Βουργουνδίας είχε δύο γιους, τον Λουδοβίκο και τον Καρλομάν, που έγιναν και οι δύο βασιλείς της Γαλλίας, και δύο κόρες, την Χίλντεγκαρντ, και την Γκιζέλα (865 – 884) που παντρεύτηκε τον Ροβέρτο, κόμη του Τρουά. Με την δεύτερη σύζυγο του είχε μια κόρη, την Ερμεντρούδη (875 – 914), και έναν υστερότοκο γιο, τον Κάρολο τον απλό, που έγινε βασιλιάς της Γαλλίας. Στέφθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 877 από τον αρχιεπίσκοπο της Ρενς, ενώ στέφθηκε για δεύτερη φορά από τον ίδιο τον πάπα Ιωάννη Η΄ στο Τρουά.
 
Ήταν άρρωστος, αδύναμου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να πεθάνει πρόωρα. Περιγράφεται σαν δίκαιος και φιλειρηνικός βασιλιάς. Πέθανε στις 11 Απριλίου 879, ενώ προετοιμαζόταν να κάνει εκστρατεία εναντίον των Βίκινγκς, το βασίλειο του μοιράστηκε στους δύο μεγαλύτερους γιους του, Καρλομάν και Λουδοβίκο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή