Μάρκος Ρενιέρης, νομικός και λόγιος του 19ου αιώνα

by Times Newsroom

Ο Μάρκος Ρενιέρης (Νοέμβριος 1815 – 8 Απριλίου 1897) ήταν νομικός και λόγιος του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1815 και μεγάλωσε στη Βενετία. Ο πατέρας του, Ιωάννης Ρενιέρης καταγόταν από τα Παλαιά Ρούματα Χανίων, υπήρξε έμπορος στη Βενετία και διετέλεσε πρόξενος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Κέρκυρα. Η μητέρα του Τερέζα Σακομάνο (Teresa Saccomano) ήταν Ιταλίδα από τη Γένοβα.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Βενετία σπούδασε νομική στην Πάντοβα. Άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα προτού μπει στο δικαστικό σώμα το 1837. Απολύθηκε λόγω του ψηφίσματος περί των ετεροχθόνων (της Εθνικής Συνέλευσης του 1843-44), και αφού προηγουμένως είχε φτάσει στο βαθμό του αρεοπαγίτη, και επέστρεψε στη δικηγορία το 1844. Το διάστημα 1855-1864 διετέλεσε τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου και της Συγκριτικής νομοθεσίας στην Νομική Σχολή Αθηνών. Έγινε υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας το 1861 και διοικητής από το 1869 ως το 1890. Το 1877 διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στο μεταξύ, το 1862, διορίστηκε πρέσβης της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
 
Μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, Αλέξανδρο Ραγκαβή, Νικόλαο Δραγούμη και Γ. Α. Βασιλείου προχώρησε το 1853 στην έκδοση του γαλλόγλωσσου περιοδικού Le spectateur de l’Orient. Η βιβλιοθήκη του Μάρκου Ρενιέρη δωρήθηκε, μετά το θάνατό του το 1897 στην Αθήνα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Συγγραφικό του έργο

Ο Μάρκος Ρενιέρης έγραψε νομικά και φιλολογικά έργα ορισμένα από τα οποία είναι:

  • Φιλοσοφία της Ιστορίας. Δοκίμιον (Αθήνα 1841). Σε πρώτη μορφή στα ιταλικά με τίτλο Armonie della Storia dell’ Umanità (εισαγωγή-έκδοση του χειρογράφου-σχόλια-ευρετήρια Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου, Kέντρο Μελέτης της Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2014).
  • Κύριλλος Λούκαρις, ο Οικουμενικός Πατριάρχης (Αθήνα 1859).
  • Ομήρου τύχαι (Αθήνα 1871).
  • Ιστορικαί Μελέται. Ο Έλλην πάπας Αλέξανδρος ο Ε΄ και η εν Βασιλεία Σύνοδος (Αθήνα 1881).
  • Έρευναι και εικασίαι περί Βλοσσίου και Διοφάνους (Αθήνα 1888).

Πηγές

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή