Μάχη του Άλαμο

by Times Newsroom
Share this
Η Μάχη του Άλαμο (23 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου, 1836) ήταν ένα κεντρικό γεγονός στην επανάσταση του Τέξας. Μετά από μια πολιορκία 13-ημέρων, τα μεξικάνικα στρατεύματα, υπό τις διαταγές του Προέδρου Αντόνιο Λόπες ντε Σάντα Άννα, εξαπέλυσαν μια επίθεση στο οχυρό Άλαμο, κοντά στο Σαν Αντόνιο ντε Μπέχαρ (σήμερα Σαν Αντόνιο, Τέξας, ΗΠΑ). Όλοι εκτός από δύο υπερασπιστές του Τέξας σκοτώθηκαν. Η ασύλληπτη σκληρότητα του Σαντάννα κατά τη διάρκεια της μάχης ενέπνευσε πολλούς αποίκους του Τέξας και τυχοδιώκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσχωρήσουν στο στρατό του Τέξας. Κυριευμένος από μια επιθυμία για εκδίκηση, ο στρατός του Τέξας νίκησε το μεξικάνικο στρατό στη μάχη του Σαν Γιασίντο, στις 21 Απριλίου 1836, που τερμάτισε νικηφόρα την επανάσταση.
Αρκετούς μήνες πρωτύτερα, στρατιώτες του Τέξας είχαν οδηγήσει όλα τα μεξικάνικα στρατεύματα έξω από το μεξικάνικο Τέξας. Περίπου 100 στρατιώτες εγκαταστάθηκαν ως φρουρά στο Άλαμο. Η δύναμη των επαναστατών αυξήθηκε ελαφρώς με την άφιξη των ενισχύσεων που οδηγήθηκαν από τους μελλοντικούς συνδιοικητές Τζέιμς Μπάουι (James Bowie) και Ουίλιαμ Τράβις (William B. Travis). Στις 23 Φεβρουαρίου, περίπου 1.500 Μεξικανοί στρατιώτες βάδισαν στο Σαν Αντόνιο ντε Μπέχαρ ως πρώτο βήμα σε μια εκστρατεία στην εκ νέου κατάληψη του Τέξας. Για τις επόμενες 12 ημέρες οι δύο στρατοί συμμετείχαν σε διάφορες αψιμαχίες με ελάχιστα θύματα. Ενήμερος ότι η φρουρά του δεν θα μπορούσε να αντισταθεί μια επίθεση από μια τέτοια μεγάλη δύναμη, ο Tράβις έγραψε πολλαπλές επιστολές παρακαλώντας για περισσότερα άτομα και προμήθειες, αλλά λιγότεροι από 100 έφθασαν. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Μαρτίου, ο μεξικάνικος στρατός προωθήθηκε στο Άλαμο. Μετά από απώθηση δύο επιθέσεων, οι επαναστάτες ήταν ανίκανοι να προστατευτούν από μια τρίτη επίθεση. Δεδομένου ότι οι Μεξικανοί στρατιώτες κατέστρεψαν τους τοίχους, οι περισσότεροι από τους στρατιώτες του Τέξας αποσύρθηκαν στα εσωτερικά κτήρια. Οι υπερασπιστές, αδυνατώντας να φθάσουν σε αυτά τα σημεία, σκοτώθηκαν από το μεξικάνικο ιππικό δεδομένου ότι προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Μεταξύ πέντε και επτά υπερασπιστών μπορεί να είχαν παραδοθεί σε αυτή την περίπτωση και εκτελέσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Οι περισσότεροι απολογισμοί αυτοπτών μαρτύρων αναφέρουν μεταξύ 182 και 257 νεκρών υπερασπιστών, ενώ οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι 400-600 Μεξικανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Διάφοροι μη μάχιμοι στάλθηκαν στον στρατηγό Γκονζάλες (Gonzales) για να διαδώσουν την είδηση της ήττας των επαναστατών. Οι ειδήσεις προκάλεσαν έναν πανικό, οι περισσότεροι άποικοι, και η νέα “Δημοκρατία της κυβέρνησης του Τέξας” αναχαιτίστηκαν από τον μεξικάνικο στρατό.
  • Το Άλαμο μετά την επανάσταση
Μέσα στο Μεξικό, η μάχη έχει επισκιαστεί συχνά από γεγονότα στον πόλεμο. Στον 19ο αιώνα στο Τέξας, το Άλαμο βαθμιαία έγινε γνωστό ως περιοχή μάχης παρά ως προηγούμενη αποτυχία. Το νομοθετικό σώμα του Τέξας αγόρασε το έδαφος και τα κτήρια στις αρχές του 20ού αιώνα και οικοδόμησε στο Άλαμο παρεκκλήσι ως επίσημη κρατική περιουσία του Τέξας. Το Άλαμο είναι τώρα η δημοφιλέστερη περιοχή τουριστών στο Τέξας. Το Άλαμο έχει αποτελέσει το αντικείμενο της πολυάριθμων εργασιών το 1843, Οι περισσότεροι Αμερικανοί, εντούτοις, εξοικειώνονται με τους μύθους που διαδίδονται από τις πολλές προσαρμογές κινηματογράφων και τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένων των μινισειρών Davy Crockett της Disney της δεκαετίας του ’50 και της ταινίας του 1960 “Άλαμο” του Τζων Γουέιν.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή