Μακεδόνιος Μελόνι, Ιταλός φυσικός

by Times Newsroom
Ο Μελόνι γεννήθηκε στην Πάρμα και το 1824 διορίσθηκε καθηγητής στο εκεί πανεπιστήμιο, αλλά υποχρεώθηκε να καταφύγει στη Γαλλία εξαιτίας της συμμετοχής του στη επανάσταση του 1831. Το 1839 επέστρεψε στην Ιταλία, όπου έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και διευθυντής (ως το 1848) του σταθμού-παρατηρητηρίου του Βεζουβίου. Εφηύρε τη θερμοηλεκτρική στήλη και από το 1830 μελέτησε τις θερμικές υπέρυθρες ακτίνες, ως ακτινοβολία της θερμότητας. Το 1841 ο Μελόνι εισήγαγε τη χρήση ρυθμιστικού μαγνήτη στα γαλβανόμετρα για την εξουδετέρωση των γεωμαγνητικών επιδράσεων. Το 1842 απέδειξε ότι οι υπέρυθρες ακτίνες μπορούν να εμφανίζουν τα ίδια φαινόμενα όπως και το φως: ανάκλαση από κάτοπτρα, διάθλαση από φακούς, πόλωση και συμβολή. Συνεπώς ο όρος «υπέρυθρο φως» δεν είναι λανθασμένος για την υπέρυθρη ακτινοβολία, παρότι το ανθρώπινο μάτι δεν βλέπει αυτό το φως επειδή απλώς έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το ορατό φως (τα μάτια κάποιων ζώων όμως το βλέπουν).
 
Το σημαντικότερο έργο του, το La thermocrose au la coloration calorifique, έμεινε ημιτελές εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του από χολέρα, με μόνο τον πρώτο τόμο δημοσιευμένο (Νάπολη 1850).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή