Μαρία Πλυτά, σκηνοθέτρια

by Times Newsroom

Η Μαρία Πλυτά (26 Νοεμβρίου 1915 – 4 Μαρτίου 2006) ήταν η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά ασχολήθηκε με τη φιλολογία, και έγραψε δύο μυθιστορήματα: τα Δεμένα φτερά (το 1944) και τις Aλυσίδες (το 1946). Η πρώτη της κινηματογραφική συμμετοχή έγινε το 1947, ως καλλιτεχνική διευθύντρια στην ταινία Mαρίνος Kονταράς του Γιώργου Τζαβέλλα. Γύρισε το 1950 την πρώτη της ταινία με τίτλο Τα αρραβωνιάσματα και πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Αιμίλιο Βεάκη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και το 1986 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της, σε ένδειξη αναγνώρισης της κινηματογραφικής προσφοράς της. Ανάμεσα στις επιτυχίες της ήταν το 1962 η ταινία Ο Λουστράκος με πρωταγωνιστή τον Βασιλάκη Καΐλα. Ήταν επίσης στιχουργός τραγουδιών, ενώ είχε συγγράψει και δύο θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Θεατρικά έργα

  • Κάστρο της Xερσώνας (1948)
  • Μάνα Γης (1962)

Φιλμογραφία

  • Τα αρραβωνιάσματα (1950)
  • Η λύκαινα (1951)
  • Βαφτιστικός (1952)
  • Η Εύα (1953)
  • Το κορίτσι της γειτονιάς (1954)
  • Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
  • Τζιπ, Περίπτερο και αγάπη (1957)
  • Μόνο για μια νύχτα (1958)
  • Τα ναυάγια της ζωής (1959)
  • Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω (1960)
  • Ήρθες αργά (1961)
  • Ο λουστράκος (1962)
  • Ο άσωτος (1963)
  • Ο ανήφορος (1964)
  • Ο νικητής (1965)
  • Ο εμποράκος (1967)
  • Οι άγνωστοι της νύχτας (1970)

Παραπομπές

  1. «Απεβίωσε η Μαρία Πλυτά, πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις». Η Καθημερινή. 8 Μαρτίου 2006.
  2. Nαυτεμπορική, Στη «γειτονιά των αγγέλων» η πρώτη ελληνίδα σκηνοθέτις, 7 Μαρτίου 2006.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή