Μελ Μπλανκ, Αμερικανός ηθοποιός, κυρίως κινουμένων σχεδίων: “Ο άνθρωπος με τις 1000 φωνές”

by Times Newsroom
Share this
Ο Μέλβιν Τζέρομ “Μελ” Μπλανκ (Melvin Jerome “Mel” Blanc, 30 Μαΐου 1908 – 10 Ιουλίου 1989) ήταν Αμερικανός ηθοποιός και ηθοποιός κινουμένων σχεδίων. Παρόλα αυτά, η καριέρα του, που εξαπλώνεται σε έξι δεκαετίες, ξεκίνησε στο ραδιόφωνο. Ο Μπλανκ, μνημονεύεται για ρόλους που ενσάρκωσε στη Warner Bros., δίνοντας τη φωνή του σε χαρακτήρες όπως ο Μπαγκς Μπάνυ, ο Ντάφι Ντακ, ο Πόρκυ Πιγκ, ο Tweety, Σιλβέστερ, ο Γιοσέμιτι Σαμ, ο Φόγκχορν Λέγκχορν, ο Μάρβιν ο Εξωγήινος, ο Πεπέ λε Πιου, ο Σπίντι Γκονζάλες, ο Ταζ, το Κογιότ, αλλά και σε πολλούς άλλους ήρωες της σειράς Looney Tunes και της Merrie Melodies, σε διάφορα μικρά επεισόδια τους, μεταξύ τριών δεκαετιών (1940, 1950, 1960, την περίοδο της χρυσής εποχής των κινουμένων σχεδίων της Αμερικής.
 
Αργότερα, εργάστηκε στην εταιρεία Hanna-Barbera, για σχεδόν τρεις δεκαετίες (1960, 1970, 1980). Εκεί πέρα, πιο πολύ μνημονεύεται για δύο ρόλους του, πρώτον στη σειρά The Flintstones, ως ο Μπάρνει Ραμπλ και δεύτερον στη σειρά The Jetsons ως ο κύριος Σπέισλι. Ωστόσο, ο Μπλανκ, υπήρξε και η αυθεντική φωνή του χαρακτήρα της Universal Studios, Γούντι ο Τριποκάρυδος, στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Ενώ, στα μέσα του 1960, παρείχε και κάποια φωνητικά εφέ στη σειρά της Metro-Goldwyn-Mayer, Τομ και Τζέρι. Ωστόσο, και στο ραδιόφωνο έδινε εμφανίσεις, σε εκπομπές γνωστών κωμικών της κλασικής εποχής του ραδιοφώνου των ΗΠΑ, όπως του Τζακ Μπένι, του Άμποτ και Κοστέλο, του Μπερνς και Άλεν αλλά και της Τζούνι Κανόβα.
 
Ο Μπλανκ, μετά από τις τόσες πολλές εμφανίσεις του στον χώρο των κινουμένων σχεδίων, έχει λάβει το ψευδώνυμο “Ο άνθρωπος με τις 1000 φωνές”, ενώ έχει υπάρξει και μεγάλη επιρροή στους κατοπινούς ηθοποιούς του ιδιώματος.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή