Μιχριμάχ, Οθωμανή σουλτάνα

by Times Newsroom
Η Μιχριμάχ Σουλτάν (Mihrimah Sultan, 21 Μαρτίου 1522 – 25 Ιανουαρίου 1578) ήταν κόρη του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και της συζύγου του, Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν. Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1522 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1578. Mihr-î-Mâh σημαίνει ήλιος και φεγγάρι.
 
Η Μιχριμάχ έλαβε τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάν (τουρκ. Valide Sultan), που ισοδυναμεί με το «βασιλομήτωρ», όταν έγινε Σουλτάνος ο νεότερος αδερφός της, Σελίμ Β΄, εφόσον η μητέρα τους,Χουρέμ Σουλτάν,είχε πεθάνει.
 
Από την πλευρά της μητέρας της ήταν αδελφή του Σελίμ Β’, του Ηγεμόνα Μεχμέτ, του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ,του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ και του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ.Ήταν ετεροθαλής αδελφή του Ηγεμόνα Μαχμούτ,του Ηγεμόνα Μουράτ του Ηγεμόνα Μουσταφά,της Φατμά Σουλτάν και της Ραζιγιέ Σουλτάν.
Η Μιχριμάχ ταξίδεψε σ’ ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον πατέρα της καθώς εκείνος επιτηρούσε τα εδάφη και κατακτούσε νέα. Βρίσκεται γραμμένο στην περσική λογοτεχνία ότι η ίδια ταξίδεψε σε μάχη με τον πατέρα της πάνω σ’ ένα αραβικό άλογο που ονομαζόταν Batal, και συγκεκριμένα στη Μάχη της Γκίζας στη βόρεια Αίγυπτο έξω από την Αλεξάνδρεια.
 
Στην Κωνσταντινούπολη, στις 26 Νοεμβρίου του 1539, σε ηλικία 17 ετών, η Μιχριμάχ Σουλτάν παντρεύτηκε τον Νταμάτ Ρουστέμ Πασά (Damat Rüstem Pasha, Νταμάτ είναι όρος που αποδιδόταν στους γαμπρούς της οθωμανικής δυναστείας) τον Μεγάλο Βεζίρη του Σουλεϊμάν.
 
Η Μιχριμάχ Σουλτάν με τον Ρουστέμ Πασά απέκτησαν 3 παιδιά: την Αϊσέ Χιουμασάχ Σουλτάν, γεννημένη το 1541, τον Σουλτανζάντε Μουράτ Μπέη και τον Σουλτανζάντε Μεχμέτ Μπέη. Η Μιχριμάχ ήταν δυσαρεστημένη με την ένωση αυτή. Η ίδια άκμασε ως προστάτιδα των τεχνών και συνέχισε να ταξιδεύει με τον πατέρα της μέχρι τον θάνατο του συζύγου της.
 
Το γεγονός ότι πρώτον η Μιχριμάχ ενθάρρυνε τον πατέρα της να ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον της Μάλτας, υποσχόμενη να κατασκευάσει 400 γαλέρες με δικά της έξοδα, ότι δεύτερον όπως και η μητέρα της έγραφε γράμματα στον Βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδο τον Δεύτερο, και τρίτον ότι δάνεισε στον αδερφό της Σουλτάνο Σελίμ Β΄ 50.000 χρυσές λίρες μετά το θάνατο του πατέρα της για να καλύψει αυτός τις άμεσες ανάγκες του, αντικατοπτρίζουν την πολιτική ισχύ την οποία είχε.
 
Η Μιχριμάχ δεν ήταν απλώς μία πριγκίπισσα, είχε λάβει τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάν. Στην Οθωμανική Τουρκία, η Βαλιντέ Σουλτάν είχε κατά παράδοση πρόσβαση σε υπολογίσιμους οικονομικούς πόρους και συχνά χρηματοδοτούσε σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα.
 
Τα πιο σημαντικά έργα που διεκπεραίωσε η Μιχριμάχ Σουλτάν είναι δύο συγκροτήματα τζαμιών στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης που φέρουν το όνομά της. Και τα δύο σχεδιάστηκαν από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του πατέρα της, Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί που έχτισε η Μιριμάχ στην Πύλη της Αδριανούπολης, στον δυτικό τοίχο στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης, ήταν ένα από τα πιο ευφάνταστα σχεδιάσματα του Σινάν. Το δεύτερο τζαμί ονομάζεται Iskele και βρίσκεται στην περιοχή Ουσκουντάρ (Üsküdar) της Κωνσταντινούπολης.
 
Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα δύο αυτά τζαμιά. Λέγεται ότι ο Μιμάρ Σινάν ερωτεύτηκε την Μιχριμάχ και έχτισε το μικρότερο τζαμί στην Πύλη της Αδριανούπολης (Edirnekapi) χωρίς την έγκριση του παλατιού, αλλά από δική του βούληση και το αφιέρωσε στον έρωτά του.
 
Ο θρύλος συνεχίζεται λέγοντας ότι την 21η Μαρτίου (όταν η μέρα και η νύχτα έχουν ίδια διάρκεια και είναι η μέρα που γεννήθηκε η Μιχριμάχ, ως εκ τούτου και το όνομά της) την ώρα που ο ήλιος δύει, εάν έχει κανείς καθαρή οπτική και στα δύο τζαμιά, θα παρατηρήσει ότι καθώς ο ήλιος δύει πίσω από το μοναδικό μιναρέ του τζαμιού της πύλης της Αδριανούπολης, το φεγγάρι υψώνεται ανάμεσα στους δύο μιναρέδες του τζαμιού του Ουσκουντάρ.
 
Επίσης ο διάσημος αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν έκτισε το Τέμενος Μιχριμάχ στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της. Η Μιxριμάχ Σουλτάνα πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1578 σε ηλικία 55 ετών στο Τοπ Καπί και τάφηκε στο Τέμενος Σουλεϊμανιέ,όπου τάφηκαν και οι γονείς της,Σουλεϊμάν Α’ και Χουρέμ Σουλτάν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή