Μορίς Παπόν: συνεργάτης των Ναζί

by Times Newsroom

=

Ο Μορίς Παπόν (Maurice Papon, 3 Σεπτεμβρίου 1910 – 17 Φεβρουαρίου 2007) ήταν Γάλλος αξιωματικός του καθεστώτος Βισί τον καιρό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συνεργάτης των Ναζί.
 
Ήταν ο μοναδικός Γάλλος αξιωματούχος που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην εκτόπιση Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, ο Μορίς Παπόν διετέλεσε διοικητής της αστυνομίας στο Παρίσι (1958-61), βουλευτής και Υπουργός Προϋπολογισμού (1978-1981) επί προεδρίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.
 
Ως διοικητής της αστυνομίας, ο Παπόν συνέτριψε βίαια την ογκώδη διαδήλωση των Αλγερινών στις 17 Οκτωβρίου 1961 στη γαλλική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες μαχητές του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου (FLN). Ο Παπόν καταδικάστηκε στις 2 Απριλίου 1998 σε κάθειρξη δέκα ετών και εξέτισε τρία χρόνια, στη συνέχεια όμως αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και αποσύρθηκε στα περίχωρα του Παρισιού όπου είχε γεννηθεί.
 
Στις 8 Φεβρουαρίου 2007 νοσηλεύθηκε με καρδιακή ανεπάρκεια και αργότερα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, σε ηλικία 96 ετών, χωρίς ποτέ να αποδεχθεί την καταδίκη του από το δικαστήριο του Μπορντό.
 
Παραπομπές
  • «Eλεύθερος ο Παπόν για λόγους υγείας». Κόσμος (Καθημερινή). 19-09-2002. Ανακτήθηκε στις 2010-01-26.
Πηγές
  • Maurice Papon, Vichy and Algeria
  • Εξάντας – “Η Γαλλία του κ. Σαρκοζί παίρνει τη σκυτάλη από τη Γαλλία του Παπόν”

***************************************

Διέταξε και το ανθρωπομάζωμα των Ελληνοεβραίων της Γιρόνδης
ΤΟ ΒΗΜΑ: 12/10/1997
Το ντοκουμέντο είναι αποκαλυπτικό: ο Μορίς Παπόν, που δικάζεται εδώ και λίγες ημέρες στο Μπορντό για «εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας», είχε οργανώσει και το ανθρωπομάζωμα των όσων ελλήνων Εβραίων βρέθηκαν εκείνη την εποχή (1942) στον γαλλικό νομό Γιρόνδης όπου υπηρετούσε ως γενικός γραμματέας της νομαρχίας. Ευτυχώς, οι περισσότεροι, όπως συνάγεται από το έγγραφο, τότε διέφυγαν.
Το ντοκουμέντο αυτό, που φέρει την υπογραφή του, έχει δημοσιευθεί στη «Γαλλική Πολιτική Εγκυκλοπαίδεια» (1992), έργο ενός ακροδεξιού συγγραφέα, του Εμμανυέλ Ρατιέ, και συνοδεύει το σημείωμα που αφιερώνει στον υπόδικο. Θα είχε περάσει απαρατήρητο στο ευρύτερο κοινό (αν και περιλαμβάνεται στα στοιχεία της δίκης) αν δεν το ανακάλυπτε ο ελληνικής καταγωγής πανεπιστημιακός Γιάννης Κατσιάπης, του παρισινού Πανεπιστημίου της Ναντέρ.
 
Πρόκειται για μία απάντηση της νομαρχίας της Γιρόνδης (σ.σ. η ημερομηνία της δεν διακρίνεται στο φωτοαντίγραφο) σε αίτημα της γερμανικής κατοχικής αστυνομίας του Μπορντό. Την απάντηση αυτή τη σύνταξε το γραφείο των «Εβραϊκών Υποθέσεων» και την υπογράφει ο Παπόν, που μάλιστα προσθέτει με το χέρι την πληροφορία ότι ο ένας από τους καταζητουμένους απεβίωσε στις 7.4.1942…
 
Το ντοκουμέντο δεν αποδεικνύει μόνο πόσο συστηματικά και καλά ήταν οργανωμένο το Ολοκαύτωμα εφόσον, για την πρώτη του φάση, το ανθρωπομάζωμα, οι αρχές, γερμανικές και γαλλικές του καθεστώτος του Βισύ, σε στενή συνεργασία, ασχολήθηκαν και με την τόσο ειδική περίπτωση των συμπατριωτών μας που είτε ζούσαν εκεί (το Μπορντό είναι σημαντικό λιμάνι, εμπορικό κέντρο και μία από τις πιο σημαντικές αγορές κρασιών) είτε, κυνηγημένοι, είχαν ελπίσει ότι θα έβρισκαν το ουδέτερο πλοίο που θα τους επέτρεπε να βρουν τη σωτηρία εκτός κατεχόμενης Ευρώπης.
 
Το γεγονός ότι δόθηκε στους Γερμανούς και ο ονομαστικός κατάλογος των ελλήνων Εβραίων (που δυστυχώς δεν έχει ως τώρα δημοσιευθεί) είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και επιβαρυντικό για τον Παπόν και την κατοχική γαλλική διοίκηση.
 
Ο ακροδεξιός συγγραφέας της Εγκυκλοπαίδειας, με την προφανή πρόθεση να θολώσει τα νερά, σημειώνει: «Πληθώρα ντοκουμέντων (σ.σ. όπως αυτό) που φέρουν την ιδιόχειρη υπογραφή του επέτρεψαν την ενοχοποίηση του Μορίς Παπόν, γκωλικού πρώην υπουργού και βουλευτή τού (σ.σ. γκωλικού) RPR ως το 1981 για την εξορία της εβραϊκής κοινότητας του Μπορντό».
 
Θα ήταν ασφαλώς σωστό οι ελληνικές αρχές να ενδιαφερθούν για τη μεγάλη αυτή δίκη: το ντοκουμέντο αποδεικνύεται ότι αφορά όχι μόνο γενικά την ανθρωπότητα αλλά και ειδικά την εθνική μας κοινότητα.
 
ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή