Μπγιέρνστιερνε Μπγιέρνσον, ο συγγραφέας του εθνικού ύμνου της Νορβηγίας

by Times Newsroom
Ο Μπιέρνστιερνε Μαρτίνους Μπιέρνσον (Bjørnstjerne Martinus Bjørnson, 8 Δεκεμβρίου 1832 – 26 Απριλίου 1910) ήταν Νορβηγός συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1903. Ο Μπιέρνσον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «Μεγάλους Τέσσερεις» Νορβηγούς συγρραφείς (οι άλλοι τρεις είναι οι Χένρικ Ίψεν, Γιόνας Λι και Αλεξάντερ Κιέλαντ). Είναι επίσης γνωστός στη χώρα του ως ο συγγραφέας του εθνικού ύμνου της Νορβηγίας, του «Ja, vi elsker dette landet». Έχει γράψει επίσης αρκετά θεατρικά έργα.
 
Ο Μπιέρνσον ήταν ένα από τα αρχικά μέλη της Επιτροπής Νόμπελ, και επανεκλέχθηκε το 1900. Το 1903 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «ως φόρος τιμής στην ευγενή, μεγαλοπρεπή και πολύπλευρη ποίησή του, που χαρακτηριζόταν πάντα από τη φρεσκάδα της έμπνευσής της και την σπάνια αγνότητα του πνεύματός της».
 
Πέθανε στις 26 Απριλίου 1910 στο Παρίσι και κηδεύθηκε στην πατρίδα του με κάθε τιμή. Για τη μετακομιδή της σωρού του στην πατρίδα του στάλθηκε το πολεμικό πλοίο «Νόργκε».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή