Νικ Ντρέικ: Άγγλος τραγουδοποιός και μουσικός, γνωστός για τις μελαγχολικές και εσωστρεφείς συνθέσεις του

by Times Newsroom
Ο Νικ Ντρέικ (Nicholas Rodney “Nick” Drake, 19 Ιουνίου 1948 – 25 Νοεμβρίου 1974) ήταν Άγγλος τραγουδοποιός και μουσικός, γνωστός για τις μελαγχολικές και εσωστρεφείς συνθέσεις του. Διακρίθηκε κυρίως στην ακουστική κιθάρα και στο πιάνο, ενώ στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του χρησιμοποίησε περιστασιακά κλαρινέτο και σαξόφωνο. Αν και η μουσική του δεν είχε απήχηση σε ευρύ ακροατήριο ενόσω ζούσε, μετά το θάνατο του άρχισε να αναγνωρίζεται ολοένα περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους Βρετανούς συνθέτες που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή.
 
Σε ηλικία είκοσι ετών, υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Island Records και κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, με τίτλο Five Leaves Left. Μέχρι το 1972 ηχογράφησε δύο ακόμα δίσκους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πουλήσουν περισσότερα από πέντε χιλιάδες αντίτυπα κατά τη διάρκεια της πρώτης κυκλοφορίας τους. Ο δισταγμός του Ντρέικ έναντι των ζωντανών εμφανίσεων αλλά και των δημόσιων συνεντεύξεων, συνέβαλαν στην απουσία εμπορικής επιτυχίας. Έπασχε από κατάθλιψη και αντιμετώπισε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του προβλήματα αϋπνίας, θέματα που αντικατοπτρίστηκαν στους στίχους των τραγουδιών του. Με την ολοκλήρωση του τρίτου προσωπικού δίσκου, με τίτλο Pink Moon, απείχε από τις ζωντανές εμφανίσεις και τις ηχογραφήσεις και αποσύρθηκε στο σπίτι της οικογένειάς του στο Warwickshire. Στις 25 Νοεμβρίου 1974, πέθανε από υπερβολική δόση συνταγογραφημένου αντικαταθλιπτικού.
 
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον για τη μουσική του Ντρέικ. Η επανεξέταση του έργου του ξεκίνησε κυρίως το 1979, με την κυκλοφορία του δίσκου Fruit Tree. Μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αναγνωριζόταν ως επιρροή σημαντικών καλλιτεχνών του είδους του, όπως του Ρόμπερτ Σμιθ του συγκροτήματος των Cure και του Πίτερ Μπακ των R.E.M.. To 1985, το συγκρότημα The Dream Academy αναρριχήθηκε στους καταλόγους πωλήσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ με το τραγούδι “Life in a Northern Town”, αφιερωμένο στη μνήμη του Ντρέικ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θεωρήθηκε από τον βρετανικό τύπο ως κύριος εκπρόσωπος μιας γενιάς «καταραμένων ρομαντικών» μουσικών, ενώ συχνά αναφέρθηκαν σε εκείνον ερμηνευτές και τραγουδοποιοί όπως η Κέιτ Μπους, ο Πολ Γουέλερ και οι Black Crowes. Η πρώτη βιογραφία του Ντρέικ γράφτηκε το 1997 και τον επόμενο χρόνο ακολούθησε η ταινία A Stranger Amongst Us, αφιερωμένη στη ζωή του. Το 2000, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen χρησιμοποίησε για διαφημιστικούς σκοπούς το τραγούδι Pink Moon του Ντρέικ, και μέσα σε διάστημα ενός μήνα, οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπέρασαν σε αριθμό εκείνες που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα τριάντα χρόνια. Όλα τα άλμπουμ που κυκλοφόρησε συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 500 σημαντικότερων δίσκων όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή