Ξέφρενο καθοδικό ράλι στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές

by

Συνεχώς σπάνε τα ρεκόρ οι επιδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μειωθεί πάνω από 40% από τις αρχές του έτους. Σήμερα το yield βρίσκεται κάτω από το 4,2% ένα επίπεδο που δεν έχει ξανασημειωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται σήμερα στο 4,155% με πτώση της τάξης του 2,4% από χθες και στα επίπεδα του Μαρτίου του 2007.

Η εντυπωσιακή βελτίωση στην αγορά ομολόγων που τροφοδότησε η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των 5 νέων ομολόγων που προέκυψαν από το swap συνεχίζεται, προσφέροντας στους ελληνικούς τίτλους ένα ράλι το οποίο διευκολύνει σημαντικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν και η αντίδραση ενδέχεται να είναι τεχνικού χαρακτήρα αφού τα νέα ομόλογα αύξησαν την κινητικότητα και την ρευστότητα στην αγορά, το γεγονός παραμένει πως με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης – η οποία όπως φαίνεται θα είναι η πιο σύντομη από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του προγράμματος – η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα έχει όλα τα… φόντα να διατηρηθεί και να υλοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για 2-3 νέες εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος. Άλλωστε η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως η Pimco και η Schroders.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή την εβδομάδα, ο Philip Brown της Citigroup, στην ομιλία στα πλαίσια του Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων αποτελεί το “αστέρι” των αποδόσεων του 2017.

Σχέδιο για τρεις εκδόσεις ομολόγων με στόχο 13 δισ. ευρώ

Με μεθοδικό τρόπο ετοιμάζεται στο παρασκήνιο το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων ομολόγων, που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα με στόχο τον απευθείας δανεισμό από τις αγορές από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018.

Ο αρχικός γύρος επαφών μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), της συμβουλευτικής τράπεζας Rothschild και των ξένων επενδυτών τραπεζών έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ολοκληρωθεί και η μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενθαρρύνει τον σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν λείπει ο προβληματισμός ως προς τα επιτόκια που θα δώσουν οι επενδυτές καθώς η έκδοση του περασμένου Ιουλίου, μολονότι αφορούσε την άντληση νέου χρήματος κατά το ήμισυ (σ.σ. 1,5 δισ. από τα 3 δισ. ευρώ), απέδειξε ότι οι επενδυτές ζητούν ακόμη τσουχτερά επιτόκια…

Το χρονοδιάγραμμα

Η πρώτη έκδοση αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το ομόλογο θα είναι 7ετούς διάρκειας ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη έκδοση προσδιορίζεται χρονικά τον Απρίλιο και θα αφορά ομόλογο 3ετούς διάρκειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το δημόσιο εξετάζει -ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία και στις αγορές ομολόγων- να ζητήσει από τους επενδυτές «φρέσκα» κεφάλαια κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο και τελευταίο βήμα πριν τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει -τουλάχιστον τυπικά- το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, για απευθείας δανεισμό από τις αγορές τοποθετείται τον Ιούνιο – Ιούλιο και ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

«Θα πρόκειται για το πιο κρίσιμο κρας τεστ για την Ελλάδα καθώς για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα ζητήσει από τους επενδυτές να τη δανείσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να αναλάβουν, δηλαδή, ρίσκο για 10 χρόνια», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή της αγοράς.

Καλύτερο κλίμα

Η στρατηγική εξόδου στις αγορές, με στόχο τη δημιουργία κεφαλαιακού «μαξιλαριού» ύψους 14 δισ. ευρώ, συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους ξένων funds, στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη τις προηγούμενες ημέρες.

«Το κλίμα στους κόλπους των επενδυτών και δη των αμερικανικών funds είναι ιδιαίτερα θετικό όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν, με αιχμή την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και τη συνεχή αναβολή στις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό δημόσιο», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζίτης που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: capital.gr/euro2day.gr

Τσίπρας προς Ντράγκι: Τέταρτο πρόγραμμα; Να μας λείπει το βύσσινο (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ο κ. Ντράγκι τού εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και τη δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.

Στο επίκεντρο της μεταξύ τους συζήτησης βρέθηκε και η δήλωση που έκανε ο Μάριο Ντράγκι χθες, ότι δηλ. «είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αν θα ζητήσει και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι ενημερώθηκε για τη δήλωση που έκανε και αστειευόμενος του απάντησε: «να λείπει το βύσσινο, ευχαριστούμε».

Ο Μάριο Ντράγκι εξήγησε ότι επρόκειτο για μια τεχνοκρατική απάντηση και ότι δεν εκφράζει το τι πιστεύει ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο:

The following two tabs change content below.
Avatar

Avatar

Τελευταία άρθρα από (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή