Οσμάν Α΄ ή Οσμάν Γαζής: ιδρυτής και σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

by Times Newsroom
Share this

Ο Οσμάν Α΄ ή Οσμάν Γαζής (που σημαίνει νικητής), (Osman Gazi, 13 Φεβρουαρίου 1258 – 1 Αυγούστου 1326) ήταν ιδρυτής και σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από την κλασική εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πιστευόταν ότι ο Οσμάν Α’ πήρε το όνομά του απ’τον Οθμάν ιμπν Αφφάν, ο οποίος ήταν ο τρίτος Rashidun χαλίφης του Ισλάμ και ένας από τους συντρόφους του προφήτη Μωάμεθ. Ωστόσο, μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το αρχικό όνομα του Οσμάν Α’ ήταν “Άτμαν”. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε χρονικό του Βυζαντινού ιστορικού Γεωργίου Παχυμέρη, ο οποίος ήταν σύγχρονος του Οσμάν Α’. Το γράμμα ث στο عثمان έχει μεταφραστεί ως “th” (“θ”) στο λατινικό αλφάβητο. Ως εκ τούτου, το “Οσμάν” μεταφράζεται ως “Ottomanus” στα λατινικά και το όνομα της αυτοκρατορίας μεταφράζεται ως Οθωμανική. Ωστόσο, το ελληνικό γράμμα σίγμα “Σ” είναι συριστικό σύμφωνο και το ع στο عثمان πρέπει να μεταφραστεί στην ελληνική ως όμικρον ή ωμέγα αντί για άλφα όπως στα χρονικά.

Ένα άλλο επιχείρημα που υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό είναι ότι ούτε οι πρόγονοί ούτε οι θείοι, αδελφοί ή υπασπιστές του Οσμάν Α’ έχουν ισλαμικά ονόματα. Όντας νομάδες, οι πρόγονοί του είχαν εκτεθεί στον ισλαμικό πολιτισμό πολύ λίγο και άρχισαν να ζουν σε μόνιμους οικισμούς μόλις κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Ertuğrul στο Söğüt. Επιπλέον, σύμφωνα με μια διάσημη ιστορία, ο Οσμάν Α’ είδε για πρώτη φορά Κοράνι στο σπίτι του Σεΐχη Edebali, του οποίου την κόρη ο Οσμάν Α παντρεύτηκε αργότερα. Πρωτότοκος γιος του Οσμάν Α και διάδοχος του ήταν ο Ορχάν, το όνομα του οποίου έχει επίσης ρίζες στην παλιά τουρκική. Το πρώτο ισλαμικό όνομα στην γενιά του Οσμάν Α είναι του γιου του “Alaeddin”. Πήρε πιθανώς το όνομά του από τον Alaeddin Keykubad ΙΙΙ (πέθανε το 1303), ο οποίος ήταν ο Σελτζούκος σουλτάνος του Ικονίου της εποχής, ως φόρος τιμής.

Ο Οσμάν σε Οθωμανική Μινιατούρα

Γεννήθηκε στο χωριό Θηβάσιο (Söğüt) της Βιθυνίας. Ήταν γιος του Τούρκου φύλαρχου Ερτογρούλ και της Χαλιμέ Χατούν.Ο Πατέρας του ήταν αρχηγός της φυλής των Καγί ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Θηβάσιο αφού μετανάστευσε με την φυλή και την οικογένειά του από τη Αρμενία.Μετά τον θάνατο του πατέρα του έγινε Μπέης.Σε νεαρή ηλικία,ο Οσμάν,επιτέθηκε εναντίον του βυζαντινού φρουρίου της Αγγελοκώμης (İnegöl), το οποίο και κατέλαβε. Έγινε στρατηγός του Σελτζούκου σουλτάνου Μαχσούντ Β΄ και στη συνέχεια, μετά τον θάνατο του τελευταίου, έγινε ηγεμόνας της Βιθυνίας. Το 1299 αυτοανακηρύχτηκε Σουλτάνος του δικού του ανεξάρτητου κράτους, στο οποίο έδωσε το όνομα του. Σταδιακά άρχισε να επεκτείνει την κυριαρχία του, αρχικά στην περιοχή του Μαρμαρά και αργότερα στη Μικρά Ασία. Πολιόρκησε την Προύσα, την οποία τελικά κατέλαβε ο γιος του Ορχάν στις 6 Απριλίου 1326. Η πρωτεύουσα του κράτους του ήταν το Καρά Χισάρ ενώ είχε κόψει νομίσματα τα οποία έφεραν το όνομά του.

Σύζυγοι

Απεβίωσε το1326 ενώ πολιορκούσε την Προύσα σε ηλικια 68 ετων. Ο τάφος του – ανοικοδομημένος μετά από σεισμό – βρίσκεται εκεί μαζί με αυτόν του γιου του, Ορχάν.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή