Ο εθνικοσοσιαλιστής Ρίμπεντροπ δεν έδειξε ούτε ίχνος μετάνοιας στη δίκη της Νιρεμβέργης

by Times Newsroom
Share this

Ο Ούλριχ Φρίντριχ Βίλι Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ (Ulrich Friedrich Willy Joachim von Ribbentrop, Βέζελ Γερμανίας, 30 Απριλίου1893 – Νυρεμβέργη, 16 Οκτωβρίου 1946) ήταν Γερμανός εθνικοσοσιαλιστής πολιτικός με μεγάλη επιρροή και υπουργός εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ από το 1938 μέχρι το 1945. Ο Ρίμπεντροπ γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1893 στο Βέζελ, γιος του αξιωματικού Ούλριχ Φρίντριχ Γιοάχιμ Ρίμπεντροπ. Από το 1908 μέχρι το 1914 έζησε εκτός Γερμανίας. Μεταξύ του 1910 και του 1914 ζει στον Καναδά, όπου εισάγει και εμπορεύεται γερμανικό κρασί. Μιλά τέλεια την αγγλική και την γαλλική γλώσσα.

Με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείπει τον Καναδά για να αγωνιστεί υπέρ της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμάται με το παράσημο Σιδηρού Σταυρού (Eisernes Kreuz) και προάγεται σε υπολοχαγό. Μετά τον τραυματισμό του παίρνει μετάθεση στην γερμανική πρεσβεία της Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1920 νυμφεύεται την Ανελίς Χένκελ (Annelies Henkell), την κόρη του παραγωγού του ομώνυμων αφρώδους οίνου. Από εδώ και εμπρός ο Ρίμπεντροπ εργάζεται για τον πεθερό του, σαν διευθυντής της αντιπροσωπείας του Βερολίνου. Λίγα χρόνια αργότερα τον υιοθετεί μια μακρινή θεία του από την αριστοκρατική μεριά της οικογένειας και ο Ρίμπεντροπ αποκτά έτσι το δικαίωμα να λέγεται “φον Ρίμπεντροπ”.

 

Το 1932 γνωρίζει τον Αδόλφο Χίτλερ και γίνεται μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών (NSDAP). Ο θαυμασμός του για τον Χίτλερ είναι τόσο μεγάλος, που τον βοηθά να μπει στα ανώτατα κοινωνικά κυκλώματα του Βερολίνου, αφού ο ίδιος έχει τις ανάλογες δημόσιες σχέσεις. Χάρη σε αυτές τις δημόσιες σχέσεις ο Χίτλερ θα μπορέσει να αποκτήσει το 1933 την απόλυτη νομοθετική εξουσία (Εξουσιοδοτικός νόμος) δίχως αξιόλογη αντίσταση.

Όταν, το 1933, σχηματίζεται η χιτλερική κυβέρνηση, ο Ρίμπεντροπ ελπίζει να γίνει Υπουργός εξωτερικών, αξίωμα που όμως καταλαμβάνει ο συντηρητικός Κόνσταντιν φον Νόιρατ. Ήδη το 1934 ο Χίτλερ τον ονομάζει “Σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής”. Τον Ιούνιο του 1935 γίνεται “Έκτακτος και εξουσιοδοτημένος Πρέσβης του Γερμανικού Ράιχ”. Στην θέση αυτή επιτυγχάνει τον Ιούνιο του ίδιου έτους την υπογραφή της αγγλο-γερμανικής Ναυτικής Συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στο Τρίτο Ράιχ να δημιουργήσει στόλο, με ανώτατο όριο το ένα τρίτο του αγγλικού στόλου. Ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου 1936, υπογράφεται μεταξύ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως “σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς”, το οποίο είναι επίσης δημιούργημα του Ρίμπεντροπ. Το 1936 γίνεται πρέσβης στο Λονδίνο, θέση στην οποία παραμένει επί περίπου δύο χρόνια. Τέλος, το 1938 γίνεται Υπουργός Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ.

Όταν το 1939 η Βέρμαχτ εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία, οι Βρετανοί επιδιώκουν την σύναψη συμμαχίας με την ΕΣΣΔ. Μόλις η είδηση αυτή φτάνει στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, αρχίζει για τον Ρίμπεντροπ ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τους Σοβιετικούς, στο τέλος του οποίου επιτυγχάνει να υπογραφεί, στις 23 Αυγούστου του 1939, το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ. Με αυτό το Σύμφωνο οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην επιτεθεί η μία στην άλλη. Επίσης, καθεμία πρέπει να μείνει ουδέτερη, αν η άλλη αναμιχθεί σε πόλεμο.

Λίγες μέρες αργότερα, την 1 Σεπτεμβρίου 1939, αρχίζει με την γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Με την έναρξη του πολέμου ο Ρίμπεντροπ χάνει την σημασία του για τον Χίτλερ, επειδή στην εποχή του πολέμου είναι απαραίτητη η στρατηγική και όχι η διπλωματία. Για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Χίτλερ, τοποθετεί σε κάθε σημαντική θέση του Υπουργείου του μέλη της SS (στην οποία ανήκει και ο ίδιος από το 1933). Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για την εξόντωση των Εβραίων των κατεχόμενων χωρών, οι SS είναι τώρα σε θέση να εφαρμόσουν το Ολοκαύτωμα δίχως καμία αντίσταση από το υπουργείο, το οποίο βρίσκεται στα χέρια τους. Επίσης, ο Ρίμπεντροπ δίνει εντολή στις πρεσβείες των κατεχόμενων χωρών να βοηθήσουν όσο μπορούν στην εκτόπιση των Εβραίων.

Landscape

Ο Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ στην δίκη της Νυρεμβέργης (πρώτη σειρά, τρίτος από πάνω)

Μετά το 1945

Η σορός του Ρίμπεντροπ μετά την εκτέλεση.

Αφού ο πόλεμος τελειώνει, ο Ρίμπεντροπ συλλαμβάνεται, κατηγορείται και καταδικάζεται στα πλαίσια της δίκης της Νιρεμβέργης για τα εξής:

  • Συνωμοσία για την κατάκτηση της απολύτου εξουσίας στη Γερμανία
  • Εγκλήματα εναντίον της ειρήνης
  • Εγκλήματα πολέμου
  • Εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας

Κατά τη διάρκεια της δίκης (218 μέρες) ο Ρίμπεντροπ δεν δείχνει ούτε ίχνος μετάνοιας. Την 1 Οκτωβρίου του 1946 καταδικάζεται. Η απόφαση του δικαστηρίου: “Θάνατος δι’ απαγχονισμού”. Στις 16 Οκτωβρίου 1946 η απόφαση εκτελείται.

Τα τελευταία του λόγια είναι: “Η τελευταία μου επιθυμία είναι μια κατανόηση μεταξύ Δύσεως και Ανατολής…”
 
Επτά χρόνια αργότερα η χήρα του, Ανελίς φον Ρίμπεντροπ, δημοσιεύει τις αναμνήσεις και τελευταίες του σημειώσεις σε βιβλίο με τίτλο “Μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας” (“Zwischen London und Moskau“).
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή