Ο τσάρος της Ρωσίας Φιοντόρ Α’ έχει μείνει στην ιστορία με το προσωνύμιο «Κωδωνοκρούστης»

by Times Newsroom
Ο Φιόντορ (Θεόδωρος) Α΄ Ιωάννοβιτς (Фёдор I Иоаннович, 11 Μαΐου 1557 – 17 Ιανουαρίου 1598) ήταν τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου. Έχει μείνει στην ιστορία με το προσωνύμιο «Κωδωνοκρούστης», εξαιτίας της εμμονής του να περιδιαβαίνει τα ρωσικά εδάφη και να κτυπά όποια καμπάνα έβρισκε στο δρόμο του.
Ήταν γιος του τσάρου Ιβάν Δ΄ και της Αναστασίας Ρομάνοβνα. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν τριών ετών. Η πνευματική του ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλή και οι περισσότεροι σύγχρονοί του τον περιγράφουν ως διανοητικά καθυστερημένο. Παρ’ όλα αυτά διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1584, δεδομένου ότι τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Ιβάν Δ΄ σε μια κρίση θυμού είχε σκοτώσει ακουσίως τον πρωτότοκο γιο του.
 
Ως τσάρος δεν έδειξε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα. Αφοσιώθηκε στην προσευχή, ενώ τη διακυβέρνηση της Αυτοκρατορίας την παραχώρησε άτυπα στον κουνιάδο του, τον Μπορίς Γκοντουνόφ. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Φιόντορ Α΄ δεν ήταν σε θέση να διοικεί το κράτος, επειδή ήταν διανοητικά καθυστερημένος. Ο Μπορίς Γκοντουνόφ, ο οποίος το 1587 ήταν ο μοναδικός ηγεμόνας, διαδέχθηκε τον Φιόντορ Α΄ μετά το θάνατο του. Η θέση του Μπορίς Γκοντουνόφ στη βασιλική αυλή ήταν τόσο σημαντική που οι διπλωμάτες από το εξωτερικό ζητούσαν να ακούγονται από αυτόν, και η θέλησή του ήταν νόμος για όλους. Ο Φιόντορ Α΄ ήταν βασιλιάς ενώ ο Μπορίς διοικούσε και αυτό ήταν γνωστό σε όλους στη Ρωσία και στο εξωτερικό.
Ο Φιόντορ Α΄ ήταν παντρεμένος με την Ιρίνα Γκοντουνόβα. Η μοναχοκόρη τους η Θεοδοσία πεθαίνει στις 17 Ιανουαρίου 1598 πριν κλείσει τα δύο της χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το ζήτημα διαδοχής.
Στα τέλη του 1597 ο Φιόντορ Α΄ αρρωσταίνει βαριά, και στις 7 Ιανουαρίου 1598 πρωινές ώρες αφήνει την τελευταία του πνοή. Με το θάνατό του τελειώνει και η κυριαρχία της Δυναστείας των Ρουρικιδών που κυβερνούσε τη Ρωσία για επτά αιώνες και ξεκινά μια σύντομη περίοδος χάους, η Εποχή των Αναστατώσεων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ως Αγίου στις 7 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή