Ρόμπερτ Ράναλφ Μάρετ

by Times Newsroom
O Ρόμπερτ Ράναλφ Μάρετ (Robert Ranulph Marett, 13 Ιουνίου 1866 – 18 Φεβρουαρίου 1943) ήταν Βρετανός εθνολόγος. Εκπρόσωπος της βρετανικής εξελικτικής σχολής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την θρησκευτική εθνολογία. Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο τροποποίησε την εξελικτική κλίμακα που πρότεινε ο Τέιλορ, που τοποθέτησε εν αρχή τον ανιμισμό. Ο Μάρετ επινόησε την έννοια του μαγικού προανιμισμού, μιας απρόσωπης δύναμης την οποία ταύτισε με τον μελανήσιο όρο μάνα. Η ιδέα του μάνα ως ψυχικού παρά πολιτισμικού προϊόντος αναπτύχθηκε κυρίως στο έργο του Το Κατώφλι της Θρησκείας, (1909, με το οποίο προσπάθησε να εγκαθιδρύσει το εννοιολογικό πλαίσιο τέτοιων προϋποτιθέμενων εννοιών στη θρησκεία , στο Ανθρωπολογία το (1912) και στο Ψυχολογία και Λαογραφία, το (1920). Ο Μάρετ έγινε Λέκτορας της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας το 1910 στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1914 ίδρυσε ανεξάρτητο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
 
Ο Ρόμπερτ Ράναλφ Μάρετ -πεπεισμένος ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν είχε αναπτύξει την απαραίτητη διάνοια ακόμη για να διατυπώσει έστω τις απλοποιημένες ερμηνείες που πρότεινε ο Έντουαρντ Μπάρνετ Τέιλορ άσκησε κριτική στις θεωρίες του περί ανιμισμού, υποθέτοντας ότι η θρησκεία στα πρώιμα στάδιά της ήταν περισσότερο συναισθηματική και διαισθητική ως προς τις πηγές της. Κατά την άποψή του ο πρωτόγονος άνθρωπος αναγνώριζε εμψυχωμένα αντικείμενα εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Θεωρούσε επίσης ότι μεταχειριζόταν όλα τα αντικείμενα ως έμψυχα, αλλά ποτέ δε διέκρινε την ψυχή ως κάτι διακριτό από το σώμα. θεωρώντας ιστορικά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι ο πρωτόγονος πίστευε στο μάνα, ο Μάρετ θεώρησε ασήμαντο το πώς απέκτησαν οι άνδρες και οι γυναίκες την πεποίθηση ότι το πνεύμα ή η ψυχή ενοικεί σε όλα τα αντικείμενα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή