Ρόμπερτ Ρόσεν

by Times Newsroom
Ο Ρόμπερτ Ρόσεν (Robert Rossen, 16 Μαρτίου 1908 – 18 Φεβρουαρίου 1966) ήταν Αμερικανός σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, με την καριέρα του να απλώνεται σε περίπου τρεις δεκαετίες. Το 1949, η ταινία του Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά, έλαβε 3 Όσκαρ ένα Ά’ Ανδρικού Ρόλου, ένα Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ένας Καλύτερης Ταινίας, με τον ίδιο να είναι και υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ωστόσο, βραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα για τη σκηνοθεσία του, ενώ η ταινία πήρε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίες. Το 1961, σκηνοθέτησε τον Πολ Νιούμαν και τον Τζορτζ Σι Σκοτ σε άλλη μία επιτυχημένη ταινία το Ο κόσμος είναι δικός μου (The Hustler), το οποίο ήταν υποψήφιο για εννέα Όσκαρ, κερδίζοντας, τελικά, δύο.
 
Ο Ρόσεν σκηνοθετούσε και έγραφε σενάρια σε θέατρα στη Νέα Υόρκη, μέχρι το 1937, που μετακόμισε στο Χόλιγουντ. Εκεί δούλεψε ως σεναριογράφος στη Warner Bros., έως και το 1941, που εντάχθηκε στο στρατό και παρέμεινε σε αυτόν μέχρι το 1944. Υπηρέτησε ως αρχηγός της Hollywood Writers Mobilization, που οργάνωνε σεναριογράφους για τις ανάγκες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 συμμετείχε σε απεργία εναντίον της Warner Bros.. Κατόπιν συνεργάστηκε με τη νεοϊδρυθείσα εταιρεία του Χαλ Ουόλις, αλλά και την Columbia Pictures, όμως, κυρίως, με τις δικές του εταιρείες, συνήθως, σε συνεργασία με την Columbia.
 
Ο Ρόσεν υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής από το 1937 μέχρι και το 1947 περίπου, το οποίο για αυτόν «ήταν αφιερωμένο σε κοινωνικούς σκοπούς με τέτοιο τρόπο ώστε εμείς που είμαστε Εβραίοι να ενδιαφερθούμε». Ωστόσο, μέχρι και το 1949 σταμάτησε οποιαδήποτε σχέση/ασχολία με το Κόμμα. Εν πάση περιπτώσει για αυτή του τη δράση, κλήθηκε δις από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, μία το 1951 και μία το 1953. Αρνήθηκε πως ουδέποτε υπήρξε κομμουνιστής. Παρόλα αυτά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ, και συν τις άλλοις να μην μπορεί να ανανεώσει το διαβατήριό του. Το 1953, όμως στη δεύτερή του εμφάνιση, ονόμασε 57 πρώην οι νυν μέλη του Κόμματος, με αποτέλεσμα να σταματήσει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή