Σβεν Νίκβιστ: συνεργάστηκε και με τον Μπέργκμαν…

by Times Newsroom
Share this

Ο Σβεν Νίκβιστ [Sven Vilhem Nykvist, 3 Δεκεμβρίου 1922 – 20 Σεπτεμβρίου 2006] ήταν Σουηδός διευθυντής φωτογραφίας, βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ. Γεννήθηκε στη Moheda και συνεργάστηκε ανάμεσα σε άλλους και με τον μεγάλο σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

download-2

Κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ Φωτογραφίας για τις ταινίες Κραυγές και Ψίθυροι (1973) και Φάνι και Αλέξανδρος (1982), αμφότερες ταινίες του Μπέργκμαν ενώ προτάθηκε επίσης για τις ταινίες Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι (1988) και για το Βόδι (1991), ταινία την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος και διαγωνίστηκε στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

  • Celebrity (1998)
  • What’s Eating Gilbert Grape (1993)
  • Άγρυπνος στο Σιάτλ (1993)
  • Chaplin (1992)
  • Crimes and Misdemeanors (1989)
  • New York Stories (1989) (απόσπασμα “Oedipus Wrecks”)
  • The Unbearable Lightness of Being (1988) (προτάθηκε για Όσκαρ)
  • The Sacrifice (1986)
  • Agnes of God (1985)
  • Φάνι και Αλέξανδρος (1982) (Fanny och Alexander) (κέρδισε Όσκαρ)
  • From the Life of the Marionettes (1980) (Aus dem Leben der Marionetten)
  • Pretty Baby (1978)
  • Autumn Sonata (1978) (Höstsonaten)
  • The Serpent’s Egg (1977) (Das Schlangenei)
  • Πρόσωπο με Πρόσωπο (1976) (Ansikte mot ansikte)
  • The Magic Flute (1975) (Trollflöjten)
  • Σκηνές από έναν γάμο (1973) (Scener ur ett äktenskap)
  • Cries and Whispers (1973) (Viskningar och rop) (κέρδισε Όσκαρ)
  • The Touch (1971) (Beröringen)
  • The Passion of Anna (1969) (En Passion)
  • Hour of the Wolf (1968) (Vargtimmen)
  • Shame (1968) (Skammen)
  • Persona (1966)
  • Winter Light (1963) (Nattvardsgästerna)
  • Η Σιωπή (1963) (Tystnaden)
  • Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη (1961) (Såsom i en spegel)
  • Η Πηγή των Παρθένων (1960) (Jungfrukällan)
  • Sawdust and Tinsel (1953)
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή